Luni, 20 Octombrie 2014 01:34 |
Fitoterapia in afectiunile respiratoriiFunctia respiratorie este vitala pentru toate functiile biologice ale organismului uman. Bolile organismului respirator au evoluat o data cu schimbarea modului de viata al omului modern, in care sunt implicate alimentatia, sedentarismul si deplasarea pe “patru roti”, cresterea poluarii atmosferice, a apei, a alimentelor chimizate si a scaderii capacitatii imunitare a organismului.Alaturi de numeroasele produse farmaceutice pe baza de plante medicinale recomandate in aceasta categorie de boli, ca adjuvante pretioase, la indemana tuturor, nu trebuie subestimate fructele, legumele si semintele.In brositele acute si cronice se recomanda:Curmalele favorizeaza expectoratia; se consuma ca atare sau sub forma de infuzie, preparata din 50 g la 1 l de apa; se beau 2-3 cani pe zi.Gutuile, de la care se folosesc semntele, au, datorita derivatilor poliuronici, proprietati remarcabile emoliente. Se administreaza sub forma de infuzie, preparata din 2 lingurite la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi, indulcite cu miere sau cu zahar.Merele favorizeaza expetoratia, fiind recomandate in special la copii. Din mere se prepara un sirop, folosind sucul de mere obtinut prin presare, la care se adauga o cantitate egala de zahar. Se fierbe la foc domol, pana la o consistenta siropoasa. Pentru copii se dau cate 2 linguri inainte de mesele principale, iar adulti 4-5 linguri.Smochinele se folosesc sub forma de decoct, preparat din 2-3 fructe la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi. Din smochine se prepara un sirop nu numai bun la gust, dar si cu proprietati emoliente in bronsite. Se folosesc in acest scop 300 g smochine la 1 l de apa si se fierb in baia de apa pana cand cantitatea de lichid scade la jumatate; se strecoara si se adauga 250 g miere. Se iau 3-4 lingurite pe zi. Din fructele de smochin, in cantitate de 30 g la 1 l de apa, se prepara o infuzie care se indulceste dupa gust; se beau 2-3 cani pe zi.Socul, ale carui fructe coapte sunt folosite pentru prepararea siropului sau a dulcetii, se poate intrebuinta si sub forma de decoct: o lingurita de frcute proaspete sau uscate la o cana cu apa; se beau 1-2 cani pe zi, indulcite cu zahar sau miere.Asmatuiul se consuma, de obicei, ca atare, pentru aromatizarea preparatelor culinare. In scop expectorant se folosesc semintele, o lingurita la o cana cu apa pentru infuzie; se beau 2 cani pe zi.Ceapa se foloseste sub forma de infuzie preparata din 4-6 cepe la 1 l de apa; se indulceste cu 100 g zalar sau cu miere, se filtreaza si se beau 2 cani pe zi, din care prima dimineata. Se pastreaza la frigider, iar inainte de folosire se aduce la temperatura camerei.Hreanul se utilizeaza atat in uzul intern, cat si extern. Din 20-30 radacini hrean ras, se prepara o infuzie la 1 l de apa; se lasa la macerat 12 ore. Se iau 2 cani pe zi, intre mesele principale. Pentru uzul extern se foloseste tot radacina rasa, proaspata, care se aplica local pe torace.Din frunzele de leustean se prepara o infuzie, folosind 2 linguri la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi. Semintele acestei plante se utilizeaza tot sub forma de infuzie: ½ lingurita la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi.Din felii de ridiche neagra, peste care se pune zahar, se prepara un sirop la rece. Dupa 24 de ore, siropul rezultat se bea in cursul unei zile. Un alt procedeu recomanda ca ridichile sa fie scobite si umplute cu zahar. Apoi se coc in cuptor, iar siropul rezultat se administreaza in doze de 4-5 linguri pe zi.Sparanghelul si tarhonul fluidifica, de asemenea, secretiile bronsice. Se utilizeaza fie consumate ca atare, in salate, sau sub forma de infuzie preparata din 1-2 lingurite planta la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi.Telina, pe langa alte proprietati, o are si pe aceea de a calma tusea spastica si de a usura expectoratia. Se consuma fiec ca atare, sub forma de salate, fie sub forma de suc, cate 100 ml dimineata, inainte de micul dejun. Se poate prepara si sub forma de decoct, din circa 30 g la 1 l de apa; se beau 3-4 cani pe zi.Usturoiul are proprietati dezinfectante, expectorante si de calmare a tusei spastice. El actioneaza asupra musculaturii netede. Se consuma ca atare, 3-4 bulbi pe zi. Se prepara si sub forma de decoct, din 3-4 bulbi zdrobiti la o cana cu lapte; se bea treptat, in cursul unei zile.Varza rosie se foloseste sub forma de decoct, preparat din 60 g la 0,5 l apa, la care se adauga 70 g miere sau zahar; se bea in cursul unei zile. Se apica si sub forma de comprese, din frunze zdrobite pe o planseta cu ajutorul unei sticle, dupa ce a fost indepartata nervura principala.In astmul bronsic se recomanda:Hreanul, sub forma de infuzie, 15-20 g radacina la 1 l de apa, care se lasa apoi la macerat 12 ore; se iau 2 cani pe zi, intre mese.Morcovul, sub forma de suc, cate 100-200 ml dimineata, inainte de micul dejun.Ridichea neagra, dupa modul de preparare si administrare descris mai inainte (in bronsite acute si cronice).De la salata verde se folosesc semintele, sub forma de infuzie, o lingurita la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi. Dau rezultate bune in calmarea crizelor de astm bronsic.Tot in astmul bronsic se recomanda usturoiul si varza rosie, preparate si administrate dupa descrierea de la bronsitele cronice si acute.Atat in bronsitele acute si cronice, cat si in astmul bronsic, se recomanda asocierea fructelor, legumelor si semintelor cu ceaiuri de plante medicinale specifice acestor afectiuni ale aparatului respirator.Dr. Ovidiu Bojor
Newer news items:
Older news items:
|
Mesaje de Craciun, urari si felicitari de Craciun Vezi mesaje de Craciun, urari si felicitari de Craciun. E sarbatoare! Bucura-te de pace, lumina si caldura alaturi de cei dragi tie. Daruieste...
Read moreCeai dietetic (antidiabetic) Ceaiul dietetic este, in majoritatea cazurilor, utilizat in caz de balonare / tulburare digestiva cronica si adjuvant in tratamentul persoanelor diabetice si supraponderale. Datorita ingredientelor sale,...
Read morePovestea stejarului batran De Oltea Paraschiv A fost odata ca niciodata un stejar batran care traia chiar la mijlocul unei paduri intinse. De batran ce era nici nu mai stia cati...
Read moreSufletului Va oferim spre lectura poezia “Sufletului”, scrisa de George Murnu. Suflet, vecinic indragite, Canta-ti doina care-o porti, Cel ce n-a cantat vreodata Si-a dus...
Read moreDismenoreea - durerile menstruale Durerea care insoteste menstrele sau care precede instalarea lor cu mai multe ore este denumita dismenoree. Frecventa sa este destul de mare. O femeie din douasprezece prezinta...
Read morePoezii pentru copii despre ghiocei Fragezii şi purii ghiocei trag de sub zăpadă primăvara şi ne aduc nouă bucurie şi speranţă. Poezii cu şi despre ghiocei pentru copii. Bucuraţi-vă de primăvară! Ghiocelul Iarna...
Read moreMesaje 1 Martie - Martisor Asteptam cu mare bucurie prima zi de primavara - 1 Martie. Incercati sa aduceti un strop de fericire celor din jurul voastru oferind o floare, un...
Read moreDulceata de prune cu nuci reteta Iata reteta pentru dulceata de prune cu nuci. Pentru aceasta delicatesa culinara sunt necesare prune brumarii, mai maricele. Se aleg prune frumoase si tari.
Read moreSirop de macese Siropul de macese se prepara din fructele de macese si este o bautura cu efecte terapeutice deosebite. Macesele contin o cantitate mare de vitamina C, provitamina A, vitamina...
Read moreInvestim in educatie! Vrei o schimbare in educatie? Vrei sa fii informat? Acum ai ocazia! Sustine o initiativa frumoasa, extrem de utila profesorilor, elevilor, parintilor promovata de Asociatia Profesorilor din Romania si voteaza proiectul...
Read moreHoroscop Fecioara februarie 2015 Afla horoscop Fecioara februarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2015 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreFrumosul – fenomen estetic de bază şi categorie centrală a esteticii Frumosul reprezintă un fenomen complex deosebit de fluid şi prin urmare greu de definit. Ceea ce este frumosul pentru noi astăzi,...
Read moreO geografie a dragostei de tara Va oferim spre lectura poezia “O geografie a dragostei de tara” scrisa de Katia Nanu. Un joc cu munti-am inventat, O geografie a dragostei de tara, Cu dor...
Read moreArboretele de castan comestibil Baia Mare Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare este aria protejata de interes national, corespunzatoare pentru categoria IV IUCN (rezervatie naturala, tip forestier), fiind situata...
Read moreStolnicul Constantin Cantacuzino calator si primul autor al unei harti romanesti Invatatul Constantin Cantacuzino s-a nascut in anul 1650, in familia Cantacuzinilor, una din cele mai puternice si mai influente din...
Read moreMarii carturari ai romanilor - cei pe care Eminescu ii urmase Tescanii imi oferisera in vara trecuta clipe de adanca emotie, pe care le datoram manifestarilor de aleasa tinuta artistica inchinate...
Read more