Interferente.ro Descopera Natura Floarea de colt sau floarea reginei Leontopodium alpinum

Luni, 21 Noiembrie 2011 20:00

Floarea de colt sau floarea reginei (Leontopodium alpinum)

 

Floarea de colt sau floarea reginei (Leontopodium alpinum) - este o adevarata perla a muntilor nostri, o specie declarata monument al naturii din anul 1933. Planta erbacee, perena, din familia Asteraceae, de o frumusete aparte si totodata cea mai rara din intreaga flora montana creste in muntii calcarosi, in pajistile de pe versantii abrupti si insoriti, sau pe stancarii. Este intalnita in Romania pe stancile aproape inaccesibile omului din Muntii Vrancei, Muntii Bucegi, Muntii Fagarasului, Muntii Maramuresului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlau, Retezat, Godeanu.

Floarea de colt este protejata in rezervatii naturale cum ar fi cele din Piatra Craiului, Muntii Bucegi, Ciucas, judetul Alba etc. In rezervatia botanica din Alba floarea de colt coboara la cea mai mica altitudine - circa 600 m - din Europa.

 

Caracteristici

Floarea de colt este o planta de stepa, venita de departe, din tinuturile Asiei, unde pe alocuri creste inalta si deasa ca iarba. Intreaga planta este acoperita de peri catifelati de culoare argintie, ce protejeaza frunzele si florile de vant. De altfel, aspectul ei din pasla are menirea s-o apere de caldura si vantul care sufla in tara de bastina. Face parte din familia composaea.

Intalnita de cele mai multe ori pe culmile stancoase si tot mai rar pe platourile montane, floarea de colt are radacina fixata in putinul pamant ramas intre scobiturile sapate in stancile calcaroase. In pamant are un rizom cilindric, acoperit cu resturi de frunze negre-brune, iar la suprafata pamantului formeaza o rozeta de frunze, din mijlocul carora se ridica o tulpina scurta de 5 - 20 cm, uneori de 30 cm, ce poarta o inflorescenta numita calatidiu, de forma unui disc, in care sunt grupate, in mod normal, florile. Tulpina este imbracata in partea de jos cu frunze catifelate, de dimensiuni diferite asezate de jur imprejurul tulpinei, in forma de cerc. Numeroasele si micutele flori, compuse din petale de un alb imaculat sunt dispuse in asa fel incat lasa impresia unei singure flori de forma unei stelute. La noi in tara, floarea de colt poate fi vazuta inflorita in lunile iulie si august.

 

 

Sursa foto: http://szega00.picof.net/gallery/floare-de-colt-29368/

Floare de Colt in mediul ei natural, pe varful Hasmasu Mare (la 1800 m)

 

In diferite locuri din lume unde mai poate fi intalnita, floarea de colt poate atinge inaltimea de pana la 80 cm.

 

Denumiri

Floarea de colt (Leontopodium alpinum) mai este numita popular si floarea reginei sau: albumeala, albumita, edelvais, flocosele, steluta, floarea-doamnei, siminic.

 

Habitat

Floarea de colt poate fi intalnita pe abrupturile si piscurile calcaroase din Muntii Maramuresului si Muntii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarau, Ceahlau, Ciucas, Muntii Bucegi, Fagaras, Cozia si Retezat.

In afara spatiului romanesc, floarea reginei infrumuseteaza zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpati, Pirinei, dar si din Asia Centrala si de Est.

 

Simbol

Floarea de colt este simbolul iubitorilor de drumetie la munte. De aceea este cautata si culeasa uneori nechibzuit. Odinioara, floarea de colt impodobea pajistile de pe culmile domoale ale Bucegilor si Fagarasului, dar fiind mai la indemana omului a fost culeasa fara crutare, disparand complet. Azi o mai intalnim sus, pe cetatile de calcar. Si numai in putine locuri, ca in Muntii Apuseni, coboara la 600 m.

Aceasta planta reprezinta in traditia populara romaneasca un simbol al dragostei si se spune ca barbatii isi demonstrau dragostea, indemanarea si curajul, culegand o floare de colt de pe stancile ascutite al muntilor si oferind-o iubitelor.

Aceasta floare, ca o steluta, este simbolul tineretii, al tuturor virtutilor si harurilor sufletului omenesc. Din cer, peste crestele muntilor si peste coltii de stanca aplecati peste vagauni si prapastii, se pornesc ploi de stelute albe, catifelate. Sunt florile zanelor, care impodobesc muntii.

In limbajul florilor floarea de colt simbolizeaza puritatea si curatenia.

 

Celor care vor avea bucuria de a o intalni in drumetiile lor le amintim recomandarea lui Emil Pop valabila si pentru alte flori: “Aviz staruitor celor care cu toata oprelistea oficiala, nu-si vor birui ispita: sa rupa ori sa taie numai partea aeriana, sa crute organul din care va renaste floarea; pacatul lor va fi mai mic.”

 

Citeste si Legenda florii de colt pe http://www.universdecopil.ro/Legenda-florii-de-colt.html.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: