Marţi, 09 Iulie 2013 17:59

Florile … ca somnifer

Stiinta a descoperit de mult timp ca parfumul anumitor flori calmeaza nervii si produce somnul. Secretul acestui fenomen consta, partial, in asocieri convenabile. Parfumierii compara mirosul de lamaie si de menta cu o briza usoara si placuta. Parfumul trandafirilor invioreaza si aduce buna dispozitie. Dintre toate florile, trandafirul confera un somn sanatos si reconfortant.

 

S-a dovedit ca esentele aromatice actioneaza la nivelul mucoaselor nazale asupra diferitilor centri nervosi. Astfel, parfumul de muscata actioneaza asupra sistemului nervos central, exercita un efect binefacator asupra venelor sanguine, fara sa scada tensiunea arteriala si provoaca somnul profund subiectilor suferind de hipertensiune.

Va puteti pregati singuri un balsam eficient crizelor nervoase si durerilor de cap. E de ajuns sa luati zeama de lamaie (o lingurita), petale de trandafir, frunze taiate de eucalipt si de ienupar (doua lingurite din fiecare), trei lingurite de salvie si trei lingurite de menta, turnati peste acestea un litru de apa clocotita, lasati sa se infuzeze in termos timp de sase ore si pasati amestecul. Vaporizati putin din aceasta infuzie in camera dumneavoastra inainte de culcare.

Plantele aromatice se folosesc si in baile calmante. E de ajuns sa faceti o baie cu flori de filimica, de tei, de ace de pin sau de iarba rosie, ca nervii se vor calma si veti adormi fara probleme. Aceasta infuzie se prepara foarte simplu: puneti 100 g de flori sau ace de pin intr-un tifon si lasati-le sa se infuzeze in baie, la temperatura de 34-35 grade C. Faceti aceasta baie de trei ori pe saptamana inainte de culcare, timp de 10 minute. 5-7 sedinte sunt, in general, suficiente.