Interferente.ro Descopera Diverse Folosirea alegorica simbolica mistica a culorii

Miercuri, 09 Decembrie 2015 00:32

Folosirea alegorica, simbolica, mistica a culorii

Folosirea alegorica simbolica mistica a culoriiFiecare culoare face o impresie aparte asupra omului si prin aceasta isi reveleaza esenta atat asupra ochilor, cat si asupra sufletului. Aceasta ne duce la concluzai ca orice culoare poate fi folosita in anumite scopuri senzoriale, morale, estetice.

Am putea numi, asadar, simbolica acea folosire care ar coincide pe deplin cu natura, intrucat culoarea ar fi utilizata in conformitate cu efectul sau si adevaratul raport ar exprima imediat semnificatia. Daca stabilim, de exemplu, ca purpuriul caracterizeaza maiestatea, nu va mai ramane nicio indoiala ca s-a gasit expresia justa.

Inrudit de aproape cu acesta este un alt uz, pe care l-am putea numi alegoric. Aici avem de-a face cu ceva mai mult hazard si arbitrar, am putea spune chiar conventional, pentru ca trebuie sa ne fie transmis mai intai intelesul semnului, inainte de a sti ce semnificatie se cade sa-i dam, asa cum se intampla cu acel verde pe care oamenii l-au atasat sperantei.

Putem banui, desigur, ca in cele din urma culoarea pemite si o interpretare mistica. Intrucat schema prin care se poate reprezenta varietatea culorilor indica relatii originare, ce apartin atat intuitiei umane, cat si si naturii, nu incape nicio indoiala ca ne-am putea servi de raporturile ei ca de un limbaj, chiar cand vrem sa exprimam niste conditii primordiale, ce nu cad sub simturi la fel de puternic si variat. Matematicianul pretuieste valoarea si uzul triunghiului si acelasi triunghi se afla in mare cinste la mistic. Multe lucruri se pot schematiza prin triunghi, printre care si fenomenul cromatic – si anume, in asa fel incat, prin dublare si incrucisare, ajungem la vechiul hexagon misterios.

Daca intelegem mai intai corect separarea galbenului si albastrului, daca luam mai ales in consideratie suficient potentarea in rosu, prin care contrariile inclina una spre alta, reunindu-se intr-o a treia forma – atunci va interveni cu siguranta intuitia speciala, misterioasa, ca am putea pune la baza acestor entitati separate si opuse una alteia o semnificatie spirituala. Cu greu ne-am putea abtine, cand vedem aparand in partea de jos verde, iar in cea de sus, rosu, sa nu ne gandim in primul caz, la creatiile pamantesti ale lui Elohim, in cel de al doilea, la cele ceresti.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: