Interferente.ro Lifestyle Casa ta Gandacii de bucatarie si moliile

Marţi, 16 Iunie 2015 01:09

Gandacii de bucatarie si moliile

Gandacii de bucatarie si moliileGandacii de bucatarie si moliile sunt doua insecte din cele mai suparatoare, care traiesc in locuintele noastre.

Svabii - numiti si libarce sau gandaci de bucatarie - sunt negri cafenii, cu corpul deprimat, lung cu trei centrimetri si moale, astfel ce pot strabate in crapaturile cele mai inguste. Au abdomenul terminat prin doua apendice conice. Barbatul are doua aripi transparente, femeia nu are decat rudimente de aripi si este incapabila dea zbura si taraie dupa ea un scan mic care contine ouale. Traiesc mai cu seama prin bucatarii, brutarii si in vapoare. Ei nu se mananca intre ei, stau ascunsi toata ziua si cum innopteaza, ies la prada si nu ataca numai substantele alimentare precum: painea si zaharul, ci si hainele stofele de lana si matase, pielea si harita, raspandind un miros displacut care persista mult timp pe obiectele care le-au atins. Stricaciunile produse de ei sunt considerabile in raport cu talia lor.

Pentru a scapa de ei, se sufla in gaurile si inghiurile intunecoase, in care ei se ascund ziua, prav de piretru (o planta care se gaseste de vanzare la farmacie). Se mai prind cu capcana: o cutine de tinichea cu marginile inclinate spre interior, in care se pune faina: gandacii vin noateasa manance faina si luneca pe panta in cutie, de unde nu mai ies.

Moliile sunt mici fluturi, a caror omizi rod blanurile, covoarele, stofele de lana si de par, penele si animalele impaiate. Omizile au 14 picioare si falci puternice, ele isi contruiesc un fel de toc din materiile cu care se nutresc pe care il poarta in spate ca melcul cochilia sa.

Cel mai bun mijloc de a nu avea molii este sa impiedici fluturasii sa-si depuna ouale lor. Pentru aceasta trebuie ca lucrurile sa fie bine aerisite, scuturate siperiate cel putin odata pe saptamana, in timpul verii cand isi depun ouale. Se mai intrebuinteaza inca substante cu miros tare precum: naftalina, benzina, camfor, tutun si praf de piretru. De mare efect e lavanda/levantica.