Interferente.ro Lifestyle Casa ta Gard viu pomi fructiferi pentru gradina de langa casa

Marţi, 26 Martie 2013 15:58

Gard viu pomi fructiferi pentru gradina de langa casa

Adesea gardurile vii sunt practicate in gospodarie pentru a incadra anumite alei sau constructii, pentru a delimita curtea de gradina sau pentru imprejmuirea acestora. Gardurile vii alcatuite din arbori sau arbusti ornamentali au in acelasi timp si un rol decorativ, iar cele care cuprind specii de pomi roditori un rol utilitar, acela de a produce fructe.

Pentru realizarea unui gard viu fructifer, fara mijloace de sustinere, in gradina de langa casa, se recomanda folosirea speciilor mar si par, a soiurilor cu crestere mica sau mijlocie altoite pe port-altoi de vigoare mijlocie.

Pomii se planteaza in linie la distante de 0,5 metri. Timp de 2-3 ani, acestia sunt condusi sub forma de cordon vertical, pana cand tulpinile ajung la o lungime suficienta pentru a putea fi aplecate pe directia randului astfel ca partea dinspre varf sa fie infasurata in spirala in jurul tulpinii pomului vecin. Imediat dupa efectuarea acestei operatiuni, cu fiecare pom pe rand, tulpinile infasurate se leaga impreuna pentru a ramane in contact strans in vederea sudarii lor prin concresterea tesaturilor, in decursul urmatorilor 2-3 ani. In acest fel se realizeaza o tulpina comuna cu pozitie orizontala, pe care cresc ramuri orientate spre verticala sau cu inclinare laterala. In cursul fiecarui an, ramurile verticale prea viguroase care cresc in zona de curbura a tulpinii fiecarui pom se indeparteaza prin taiere de la baza. Ramurile de pe tulpina orizontala sunt mentinute 2-3 ani, pentru a forma fructe, dupa care taiate de la baza. In locul lor vor creste alte ramuri tinere, care in decurs de 2-3 ani rodesc si apoi sunt scoase prin taiere de la baza.

In conditiile plantarii pe terenuri in panta, acest tip de gard fructifer este avantajat de pozitia inclinat-ascendenta a tulpinii de legatura a tulpinii de legatura a pomilor.

Particularitatea acestui sistem de gard viu fructifer consta in legatura morfo-fiziologica ce se realizeaza intre pomii din componenta sa. Ca urmare a aacestui fapt se inregistreaza urmatoarele avantaje:

-         nu mai sunt necesare mijloacele de sustinere, deoarece tulpinile se sudeaza si pomii se sustin reciproc;

-         face posibila circulatia sevei de la un pom la altul;

-         contribuie la uniformizarea cresterii pomilor in ansamblul gardului fructifer;

-         previne aparitia unor goluri pe randul de pomi datorita continuitatii tulpinii comune;

-         regenerarea continua a ramurilor are efect favorabil asupra starii fiziologice a pomilor si marimii fructelor.