Interferente.ro Cultura Pictura Garoafe de Stefan Luchian

Miercuri, 10 Aprilie 2013 05:45

Garoafe de Stefan Luchian

 

Pictorul Stefan Luchian este considerat a fi cel mai original artist al Romaniei moderne, potrivit unor istorici ai artei, fiind denumit chiar “poetul plastic al florilor”.

 

Stefan Luchian (1838-1907) – Garoafe, ulei pe carton, 35 x 47 cm, Muzeul National Brukental Sibiu, Romania

Artistul Stefan Luchian a fost pasionat mai ales de peisajul romanesc, descris in opere care reunesc simplitatea si delicatetea cromatica. Picturile cu flori alcatuiesc un capitol esential si aparte al operei lui Luchian, marcand totodata momentul formarii unui gen de sine statator in pictura romaneasca. Incepand cu anul 1908, Luchian si-a concentrat intregul interes spre natura in redarea florilor. In lucrarile sale se regasesc frecvent anemone, dumitrite, garoafe. Preferate par sa fie garoafele, acestea fiind printre subiectele cele mai indragite in perioada de maturitate a creatiei sale artistice, prin modestia, familiaritatea si felul in care desenul lor rima cu modelele vegetale ale decoratiei vaselor populare romanesti. Stefan Luchian fost numit chiar “le peintre aux oeillets” (pictorul garoafelor).

Pictura “Garoafe“ prezinta asadar unul dintre motivele florale frecvente in creatia pictorului. Vorbim despre o compozitie echilibrata unde se poate remarca atat delicatetea catifelata a petalelor prin contururi fluide, cat si reprezentarea vasului din lut, in vederea obtinerii unui efect de culoare stralucitoare, de lumina si prosperitate izvorate din memorarea naturii. Impactul psihologic este pregnant si transmite, odata cu mesajul vizual, impresia de adiere, caldura solara si miros de pamant reavan. Aceste flori minunate apar in picturile lui Luchian impreuna cu toata simbolistica lor, pastrandu-si prospetimea si frumusetea.
O mare parte din creatia lui Stefan Luchian din perioada de apogeu, intre care si multe dintre picturile reprezentand flori, se afla in patrimoniul muzeal, iar scoaterea la licitatie a unei lucrari de o asemenea importanta artistica este un fapt exceptional. Tabloul Garoafe de Stefan Luchian, a fost estimat de specialisti la 150.000-200.000 de euro, iar pretul de pornire a fost stabilit la 100.000 de euro.