Marţi, 08 Octombrie 2013 15:48

Gazda si musafir

De la cea mai scurta vizita (un fel de “buna ziua” prelungit) pana la ceaiul dansant, onomastici, serate etc., calitatea de gazda sau invitat presupune respectarea anumitor reguli de comportament in functie de natura reuniunii (restransa – intima – sau, dimpotriva, mai larga).

 

Intotdeauna, spre a crea o atmosfera placuta, gazda pofteste si incepe o conversatie, de preferinta subiecte obisnuite, de larga circulatie. Trebuie procedat astfel incat sa poata participa la discutie oricare dintre invitati. Gazda va incerca sa nu fie goluri in conversatie, ca fiecare dintre invitat sa se simta bine si sa nu fie stingher.

Veti foarte atent la cateva reguli:

·        Invitatia se face din timp.

·        La ziua de nastere nu se recomanda sa se faca invitatii.

·        Invitati fiind, multumiti pentru atentie, chiar daca n-o puteti onora.

·        In vizita se pot duce flori (daca se face vizita unei femei sau unei perechi casatorite). Daca cei la care suneti invitati va sunt foarte apropiati le mai puteti oferi o cutie de ciocolata, bomboane, prajituri sau bauturi (vin, lichior etc.).

·        La o serata se va sta atat timp cat toata lumea se amuza si numarul invitatilor nu scade sub o limita acceptabila. Daca o treime sau, eventual, o jumatate din invitati au plecat, serata poate fi considerata incheiata.

·        Gazda nu va insista niciodata ca vizita sa se prelungeasca. Cei care au venit si-au socotit timpul intr-un anumit fel.

·        Nu fixati ora vizitei imediat dupa incetarea lucrului.

·        Punctualitatea trebuie respectata. Aceasta este un autentic certificat de seriozitate.


Newer news items:
Older news items: