Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Geneza cosmosului teoria dilatarii

Luni, 23 Septembrie 2013 11:32

Geneza cosmosului - teoria dilatarii

 

Universul s-a nascut acum circa 15 miliarde de ani. Conform acelei teorii cunoscute sub numele de teoria dilatarii, cosmosul nou-nascut s-a extins intr-un ritm dracesc in primele fractiuni de secunda ale existentei sale. Tot atunci au aparut si toate particulele si energia din Univers.

 

 

Explozia primara - Big Bang

Un singur punct de materie infinit de densa si fierbinte, numit o singularitate, explodeaza spontan. Nu a fost vorba de o izbucnire a materiei in spatiu, ci mai degraba de o explozie a spatiului insusi.

 

10-43 secunde

In a zecea milionime de cvadrilionime de sextilionime de secunda mai tarziu, Universul nostru a ajuns la dimensiunile unui graunte de nisip. Fortele fundamentale ale naturii s-au combinat intr-o singura superforta.

 

10-35 secunde

Propulsat de superforta de fragmentare, Universul se “dilata”, dublandu-si dimensiunile la fiecare 10-35 secunde. Quarkul si leptonul - elementele de baza ale materiei - apar ca entitati separate.

 

10-12 secunde

10-12 secunde dupa explozia primara, fibrele cosmice au aparut - in caz ca exista - pentru a servi mai tarziu drept “seminte” ale galaxiei. Au aparut legile naturii cunoscute astazi.

 

10-5 secunde

Universul a devenit o “supa” de quarki, leptoni si radiatii. Este suficient de rece pentru ca triplete de quarki sa se formeze, dand nastere protonilor si neuronilor - elementele de baza ale nucleelor atomice.

 

Trei minute

Nuclee atomice simple, de hidrogen greu, heliu si litiu, iau nastere. Este prea cald pentru ca atomii sa se tina impreuna; radiatia ii separa de indata ce s-au creat.

 

500.000 de ani

Se formeaza atomi simpli. Universul e scaldat in radiatii. Galaxiile prind forma mai tarziu, la 5 miliarde de ani dupa explozia primara. Propriul nostru soare si sistemul solar apar dupa 10 miliarde de ani.