Interferente.ro Cultura Personalitati George Constantinescu matematician inginer si inventator

Joi, 19 Iunie 2014 01:00

 

George Constantinescu - matematician, inginer si inventator

 

George Constantinescu matematician inginer si inventatorGeorge (Gogu) Constantinescu (1881-1965), cel care a impus o noua stiinta – sonicitatea – a ramas inscris in randul celor mai proeminente personalitati stiintifice romanesti. De asemenea, s-a remarcat ca fiind unul din primii ingineri in domeniul betonului armat.

 

Nascut la Craiova in 1881, matematicianul, inginerul si inventatorul de mai tarziu a crescut intr-un mediu familial marcat de personalitatea puternica a tatalui – eminentul profesor de matematici Gheorghe Constantinescu – si de sensibilitatea mamei. De copil se aratase fascinat de farmecul muzicii. Invatase sa citeasca inainte de a intra la scoala, iar pianul devenise o pasiune de fiecare zi. Ca elev in clasele primare realizeaza acasa o serie de dispozitive ingenioase (un sistem de telecomunicatii cu mama sa, o masina de calcul pentru sora sa, etc.), iar mai tarziu, ca licean, avea sa-i transforme odaia intr-un veritabil laborator de experiente stiintifice.

 

A cultiva statornic stiinta devenise pentru el o conditie a vigorii gandului, a deschiderii spiritului, a interpretarii creatoare a lumii inconjuratoare. Elev la liceul din Craiova – actualmente Nicolae Balcescu” – intre anii 1892-1899, Gogu Constantinescu s-a distins prin logica fara cusur, prin capacitatea de analiza si sinteza a datelor stiintifice moderne. In biblioteca liceului ramanea mult dupa orele de scoala pentru a consulta lucrari care sa-i permita depasirea unor cunostinte traditionale. Acasa se confunda in lectura cartilor tatalui sau, adnotandu-le cu grija, preocupat fiind de matematica, mecanica sau astronomie.

 

Nu putea concepe sa traiasca in afara culturii in sensul ei larg. Stiinta si cultura ii apareau ca doua notiuni ce trebuie sa mearga mana in mana. Cartile de estetica muzicala, alaturi de nemuritoarele poezii ale lui Eminescu, ramase peste ani in biblioteca savantului, stau marturie conceptiei sale asupra lumii ca un tot armonios, care aduce stiinta si arta laolalta intr-un plan al unicitatii.

 

Continuandu-si studiile la vestita “Scoala de poduri si sosele” din Bucuresti, pe care a terminat-o ca sef de promotie in 1904, G. Constantinescu a parcurs un itinerar prin care s-a identificat cu traditiile scolii romanesti de deschidere spre un bogat orizont de cunoastere.

 

G. Constantinescu avea sa ramana profund legat de anii copilariei si adolescentei prin dragostea sa nestinsa pentru tara, dovedind o infinita rabdare pentru cultivarea talentelor autentice. In 1961, cu prilejul ceremoniei in care i s-a conferit titlul de “Doctor honoris causa” de catre Institutul Politehnic Bucuresti, s-a adresat tinerilor, indemnandu-i sa duca mai departe stiinta sonoritatii, “aceasta stiinta care a aparut in Romania, datorita educatiei stiintifice pe care am primit-o intre zidurile institutului in care ma gasesc”.

 

Dintre zecile de inventii la care George Constantinescu a folosit noua stiinta a sonicitatii create de el amintim: motorul de mare putere, ciocanul perforator fara zgomot, grupul motor pentru locomotive.