Interferente.ro Turism Obiective turistice Ghetarul de la Scarisoara o minune a naturii

Duminică, 28 August 2016 00:29

Ghetarul de la Scarisoara - o minune a naturii

Ghetarul de la Scarisoara o minune a naturiiGhetarul de la Sighisoara (Pestera Scarisoara) reprezinta o minune a naturii. In piscul de stanca calcaroasa, bogat impadurit, o apertura de vreo 35 de metri in diametru se prelungeste in forma de cilindru la vreo 50 metri in adancime. Gura abisului se imprejmuieste cu silha deasa de brad, asa ca deasupra zaresti numai un petec de cer albastru. Cobori pe scari cioplite din lemn si jos, vreo 6-7 metri.

Ca dintr-un put enorm, contempli straturile de vegetatie: jos, muschi saraci captusesc stancile aproape goale, din ce in ce vegetatia se indeasa, cu ierburi si flori, culminand mai sus intr-o variata si bogata flora montana.

Intrarea in pesterea e asemeni unui pontal gotic cu o deschizatura triunghiulara, aproape echilaterala cu baza de circa 22 metri.

O bura cenusie se fixeaza deasupra intrarii ca o draperie spumoasa de muselina, prinsa in legaturi invizibile. Fenomenul curios se explica asa: raceala din grota mentine multa vreme temperatura scazuta a vaporilor, astfel ca nu pot patrunde decat foarte incet aerul mai incalzit din put, care la randul sau se raceste si usureaza foarte incet de caldura razelor solare, ce patrund in cilindru din sus in jos cu multa greutate. Astfel, credem ca se explica in mare parte legea ghetarului.

Sala tronului

Se paseste pe gheata de indata ce intri in vestibul: o enorma sala ovala de vreo 40 metri lungime, sub o superba cupola gotica, tot cam pe atat de inalta.

O lumina atenuanta, destul de clara inca, un aer umed, va incearca ochii si plamanii. Podeala salii este formata dintr-o masa compacta de gheata lucioasa si transparenta, sub suprafata careia se observa bine, fixate in gheata, bucati de lemne si sfaramaturi de pietre.

Vaporii degajati pe pereti s-au inchegat in cristali de gheata, lungi cam de 10 cm si captusesc intreaga intindere cu un imens covor de argint de un evocator luciu.

In interiorula cesta vast vi se prezinta doua configuratiuni mai marcante prin dimensiuni: Felinarul si Tronul lui Odin, formate din picurii cazuti din cerime si inghetati mai apoi. Felinarul este un con triunchiat de vreo 2 metri, la stanga intrarii, iar Tronul lui Odin, o movila de vreo 4 metri, situata in fund, fata cu intrarea. Se urca cu greu inaltimea tronului pe scari sapate in gheata si o noua priveliste parca te inmarmureste: de sub peretele cupola, un abis longitudinal isi casca gura mai usor, caci terenul sticolos coboara in panta ca pe valurile unei lavine. Peste marginile abisului se prabusesc in intuneric doi torenti de gheata. De deasupra, din bolta, alti torenti petrificati atarna sloiuri, cu uriase franghii rupte.

Miscarea grabita si nervoasa din lumea noastra, zgomotul surd al framantarilor desarte sunt redate cu atata plasticitate in liniile blocurilor de gheata, incat ti se pare aceasta lume moarta, o gluma proasta de simulacru a mortii, ori, ca asisti la jocul unui vrajitor rautacios, ce incremeneste instantaneu ritmul vietii.

Pe sub peretele din stanga intrarii se deschide un alt abis si mai mare, ce porneste dintr-o terasa tot longitudinala, mai joasa cu vreo 2 metri decat nivelul marii.

In dreapta, peretele cupolei nu se imbina cu baza salii, ci sprijinindu-se pe o arcuitura domoala, formeaza in intreaga latime, o deschizatura comoda spre a doua sala, situata pe o terasa mai joasa.

Sala misterelor

Cobori vreo 2 metri pe scari sapate in gheata si ajungi in a doua sala, de aceeasi arhitectura, dar ceva mai mica si goala. In dreapta se inalta o cupola laterala conica, inalta de vreo 60 metri, cu o apertura in varful muntelui. In dreapta si stanga sunt abisuri in care arunci bulgari de gheata, pietre si asculti cum indelung se tot prabusesc in adancime, din etaje in etaje.

Galeria

Intrarea din sala I in a II-a se repeta si aici. Cobori vreo 2 metri pe scari sapate tot in gheata si te afli pe a treia terasa, sub a treia cupola ceva mai mica decat a doua, cunoscuta sub denumirea de Galeria sau Altarul (denumirea data de localnici).

Razele de lumina abia mai razbat pana in acest lacas al mortii, din care se deslusesc bogate contururi de statui, invaluite in umbre grele de mister. Descoperi o lume de fapturi de gheata, o supraincarcata galerie de sculpturi monumentale, ce par plasmuite de imaginatia bizara a unuis culptor dement. Siluete omenesti, inalte de la 3-5 metri, grupuri laoconice de inclestari spasmodice, forme de monstri si plante bizare inmarmuresc neclintite in jur, acoperite de cearceafuri albe stralucitoare ca in vederea dezvelirii ceremoniale.

Sub faldurile greoaie de gheata a incetat pulsatia vietii si moartea cu tacerea de cripta s-a instapanit pe veci, ca un blestem, asupra acestie lumi subpamentene. Revarsari de ape glaciale incremenesc si aici pe margini de abisuri.

Nu ar strica pielea lui Gerila, scari si lampi puternice, ca sa scutezi mai departe tainele acestei pesteri. Coborarea din terasa in terasa pe sub cupole si sunetul produs de obiectele aruncate in abisuri sugereaza gandul ca acest sistem arhitectonic subteran duce la adancimi de sute de metri, poate pana la baza muntelui. Zgomotul pasilor desteapta fiinte, ascunse prin unghere tainice, ce parca huiduiesc ...


Related news items:
Newer news items:
Older news items: