Interferente.ro Cultura Diversitate Gradinile suspendate din Babilon

Joi, 19 Septembrie 2013 14:29

Gradinile suspendate din Babilon

 

Desi sunt incadrate in “cele sapte minuni ale lumii antice”, Gradinile suspendate din Babilon, numite si Gradinile Semiramidei, nu au fost niciodata identificate in mod convingator si nici existenta lor nu a fost dovedita. Totusi, unii autori antici amintesc de aceste gradini din Babilon.

 

Babilon a fost capitala tinutului Babiloniei, situat pe malul fluviului Eufrat, pe teritoriul de astazi al Irakului. Orasul a ajuns in floare pe vremea regelui Nabucodonosor al II-lea, cunoscut si sub numele de Nebucadnetar (604-562 i.Hr.). Acesta a fost un neobosit constructor, inaltand numeroase palate, temple, porti si minunate ziduri de cetate. Se presupune ca el a fost cel care a realizat si aceste gradini suspendate, pentru a-i face pe plac sotiei lui, care venea din Media si era obisnuita cu peisajul montan. Scriitorul Berossus, contemporan cu Alexandru cel Mare, ne atesta acest lucru: “In interiorul palatului sau el a ridicat terase de piatra foarte inalte in care reproducea indeaproape peisaje montane, facandu-le sa semene si mai mult prin plantarea tuturor soiurilor de copaci si construind asa-numitele Gradini suspendate, pentru ca sotia sa, pe care o adusese din Media, avea o pasiune pentru imprejurimile muntilor”.

 

Quintus Curtius Rufus, in “Istoria lui Alexandru”, da mai multe amanunte legate de aceste gradini: “Pe varful citadelei sunt Gradinile suspendate … Ele egaleaza in inaltime zidurile cetatii … Copacii sunt inalti de cincizeci de picioare … Toate acestea sunt sprijinite de douazeci de ziduri solide, aflate la o distanta de douazeci de picioare unul fata de altul, peste care se inalta randuri de lespezi de piatra, acoperite cu dale, toate structura fiind destul de puternica pentru a putea sustine pamantul ingramadit in strat inalt si apa adusa pentru irigatie”.

 

Philon din Bizant aduce alte detalii. “Gradinile suspendate au plante cultivate la o anumita inaltime deasupra solului si radacinile copacilor sunt fixate intr-o terasa inalta si nu in pamant. Intraga masa este sprijinita pe coloane de piatra, incat intreg spatiul de sub ele este ocupat ocupat de bazele scorbite ale coloanelor. Coloanele sustin grinzi care sunt trunchiuri de palmieri … Aceasta structura suporta o cantitate foarte mare si adanca de pamant, in care sunt plantati copaci cu frunza lata … O mare diversitate de flori din toate speciile … Astfel se intampla ca un camp arat se afla deasupra capetelor celor care merg printre coloanele de jos … Paraiase de apa iriga intreaga gradina, saturand radacinile adanci ale plantelor si pastrand mereu umeda toata zona cultivata …”

 

Arheologul german Kaldewey, in timp ce executa sapaturi in coltul nord-estic al Palatului Sudic din fostul Babilon a dat peste constructia cunoscuta sub numele de Cladirea cu bolti, pe care a incercat sa o identifice cu Gradinile suspendate. Argumentele lui erau: folosirea pietrei prelucrate, care in alte parti se folosea foarte rar; ziduri neobisnuit de groase, concepute aparent pentru a sustine o suprastructura foarte grea; prezenta unei fantani de o constructie fara pereche, considerata de Kaldewey a fi sursa de irigare a Gradinilor. Insa, ulterior, alti savanti au contestat presupunerile lui Kaldewey aducand numeroase argumente impotriva acestora.

 

Pe baza studiilor si cercetarilor sale, profesorul Wiseman a realizat recent o reconstituire panoramica a Gradinilor Regale ale lui Nabucodonosor, care incerca sa impace relatarile traditionale cu dovezile arheologice descoperite la fata locului. Aceasta e considerata cea mai buna reconstituire posibila pe baza dovezilor existente in prezent.

 

Desi referintele despre Gradinile suspendate in textele cu scriere cuneiforma, (ceea ce este o dificultate in studiu) permanent se fac noi descoperiri in domeniul Asiriologiei si este oricand posibil ca sapaturile de la Babilon sa scoata la iveala un text care sa faca lumina. Dar, chiar daca in cele din urma, Gradinile suspendate n-ar fi existat vreodata asa cum au fost descrise, zidurile cetatii, inclusiv Babilonul insusi, sunt inca demne sa fie socotite printre Cele sapte minuni ale lumii antice.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: