Interferente.ro Lifestyle Casa ta Grunduri pentru tencuieli si lemn

Miercuri, 06 Februarie 2013 16:52

Grunduri pentru tencuieli si lemn

Pentru pregatirea vopsirii cu vopsea de ulei: faina de cartofi (alimentara) 500 g, ulei de in fiert 300 g, terebentina 100 ml. Se amesteca bine uleiul de in cu terebentina, apoi se adauga, treptat si amestecand, faina cernuta. Se aplica folosind pensula. Termen de uscare – 10 ore.

Alta reteta: praf de creta 800 g, clei de cazeina 200 g, ulei de in fiert 75 g, apa 800 ml. In apa calda se dizolva cleiul de cazeina (se toarna cazeina in apa rece si si se lasa in repaus timp de cinci ore, apoi se incalzeste pe baia de apa, la temperatura de circa 50ºC, amestecand fara intrerupere pana la obtinerea unui sirop omogen), dupa care se adauga, pe rand si amestecand, restul materialelor. Termen de uscare – 5 ore.

Alta reteta: ulei de in fiert 1 kg, ocru (sau pigment de orice culoare) 500 g. Se freaca pigmentul (turnat treptat) cu uleiul pana la omogenizare. Se strecoara si se aplica cu pensula.

Alta reteta: praf de creta (sau talc) 200 g, colofoniu (sacaz) 50 g, ulei de in fiert 40 g, terebentina 100 ml. Se dizolva colofoniul (pisat) in terebentina si se adauga, treptat si amestecand, creta si uleiul. Se strecoara prin ciorap si se aplica folosind pensula. Termen de uscare – 24 ore.

Pentru calcio-vecchio: huma 4 kg, oxid galben de plumb 500 g, clei 300 g, ulei de in fiert 120 g, apa pana la 10 litri. In 3 litri apa fierbinte se dizolza celeiul, apoi se toarna uleiul de in, treptat si amestecand pana la obtinerea unei emulsii. In aceasta se introduc huma si oxidul, apoi restul de apa, amestecand pana la omogenizare. Termen de uscare – 20 ore.