Interferente.ro

Sâmbătă, 12 Iulie 2014 01:03

Henric al V-lea – film istoric

Henric al V-lea film istoricCa regizor (si ca interpret) Laurence Olivier s-a aratat preocupat nu o data de transpunerea pe ecran a operei shakespeariene, si, implicit, de aducerea pe ecran a unor momente importante ale istoriei Angliei. Din multe puncte de vedere, filmul istoric Henric al V-lea ramane cea mai interesanta ecranizare a sa, desi de la data premierei sale au trecut cateva decenii (filmul a fost realizat in 1944).

Actiunea urmeaza fidel drama shakespeariana, reconstituind pe ecran anii de la inceputul veacului al XV-lea, imprejurarile bataliei de la Azincourt (1415), in care tanarul si impetuosul Henric al V-lea ii invinge pe francezi (dar este cucerit de o frantuzoaica).

Filmul debuteaza printr-o reprezentatie teatrala pe celebra scena londoneza de la “Globus”, pentru ca treptat, aproape pe nesimtite, personajele sa paraseasca scena, continuand actiunea in decoruri naturale, conventia scenei facand loc conventiei cinematografice.

Pe buna dreptate s-a afirmat, date fiind tocmai aceste rezolvari artistice ale filmului, ca Henric al V-lea este nu numai un reprezentativ film istoric ci si un stralucit eseu cinematografic despre teatrul shakespearian. Lasand replicile marelui dramaturg englez sa-si exercite, intreaga, forta lor de seductie si „magnetismul” ideatic, filmul nu recurge la ample scene de mase, nu aduce in cadru mari desfasurari de figuratie, ci incearca sa redea in mod simbolic, punand accentul pe detalii si sugestii, grandoarea momentului istoric adus pe ecran, dimensiunea bataliilor purtate de personajul titular.

In rolul lui Henric al V-lea, fireste, Laurence Olivier insusi (intr-o distributie care mai cuprinde, printre altii, pe Robert Newton Leslie Banks, Renee Asherson): personajul dobadeste, in interpretarea marelui actor englez, o forta interioara iesita din comun, capacitati de expresie multiple, in masura sa portretizeze nuantat si complex pe ecran o personalitate istorica puternica, acaparatoare si atasanta a istoriei Angliei, din epoca pierduta in neguri de timp a inceputului de veac XV.


Newer news items:
Older news items: