Interferente.ro Descopera Anatomie Hormonii si sistemul endocrin

Vineri, 24 Ianuarie 2014 14:04

Hormonii si sistemul endocrin

Hormonii si sistemul endocrinSistemul endocrin este unul dintre sistemele de reglare a organismului. Dupa cum am aflat intr-un alt articol (sistemul endocrin) stim ca acesta este format din glande care produc substante chimice numite hormoni pe care le elibereaza in circulatia sangvina. Hormonii actioneaza ca mesageri si le comunica anumitor zone din organism sa indeplineasca sarcini specifice. De obicei, hormonii actioneaza incet si au un efect de lunga durata, regland procese precum cresterea si reproductia.

Dar, oare, cum functioneaza un hormon? Sangele transporta hormoni in intregul organism, dar vizeaza numai anumite celule-tinta din cadrul unor tesuturi-tinta. In general, hormonul se fixeaza la un situs de la suprafata celulei-tinta, iar aceasta alipire produce modificari in interiorul celulei care produc reactia dorita. Nivelul hormonilor din sange este controlat printr-un mecanism de feedback. Pentru a fi mai usor de inteles, un simplu exemplu va poate lamuri: pancreasul secreta hormonul numit insulina pentru a reduce nivelul moleculelor de glucoza din sange. Se stie ca insulina face acest lucru stimuland celulele sa stocheze glucoza. Insulina este eliberata de pancreas ca raspuns la niveluri ridicate de glucoza. Poate sa para contradictoriu putin, insa nivelurile mai ridicate de insulina determina scaderea nivelului sangvin al glucozei, iar acest nivel mai scazut de glucoza ii comunica acest lucru pancreasului, care, drept consecinta, va produce mai putina insulina.

Informatiile sunt simplu de retinut:

·        Insulina determina ficatul sa depoziteze zaharul din sange.

·        Glucoza din circulatia sangvina este cea care declanseaza eliberarea de insulina.

·        Glucoza se obtine in urma digerarii hranei.

Atunci cand nivelul glucozei din sange devine foarte ridicat, pancreasul nu mai produce suficienta insulina si acest fapt provoaca boala numita diabet. Doctorii pot masura nivelul de insulina din sange determinand cantitatea de glucoza dintr-o mostra de urina.

Nu ignorati dezechilibrele hormonale si acordati atentie deosebita stilului dvs. de viata. O viata sanatoasa inseamna echilibru emotional, fiziologic si hormonal. De cele mai multe ori, problemele de natura hormonala sunt puse pe seama functionarii incorecte a ovarelor sau a altor parti ale sistemului endocrin (pancreasul, tiroia).

Sistemul endocrin este format din mai multe glande, dispuse in diferite zone din organism. Glandele sunt la fel la barbati si femei, cu exceptia glandelor reproducatoare. Hipofiza, mare cat un bob de mazare, controleaza multe alte glande. Unele organe sunt legate de sistemul endocrin deoarece, pe langa alte functii, ele secreta si hormoni.

Putem aminti aici:

·        Epifiza – regleaza ceasul intern al organismului;

·        Glanda tiroida – controleaza procesele metabolice;

·        Glanda paratiroida – regleaza nivelul calciului in sange;

·        Glanda suprarenala – ajuta la controlarea stresului. Cand glandele suprarenale secreta adrenalina, respiratia si ritmul cardiac se acceleaza, iar sangele curge catre muschi pentru a va indeparta de pericol.

·        Hipotalamusul – parte din creier care controleaza hipofiza;

·        Ovarele – secreta hormoni sexuali feminini;

·        Pancreasul – elibereaza hormoni care controleaza nivelul glucozei din sange;

·        Testiculele – secreta hormonii sexuali masculini.

Hipofiza secreta cel putin 8 hormoni. Unii infuenteaza direct functiile organismului, in timp ce hormonii stimulatori determina alte glande endocrine sa produca hormoni proprii. Glanda hipfiza are doua parti sau lobi. Lobul anterior produce si trimite hormoni in tot organismul, iar lobul posterior elibereaza hormonii produsi in hipotalamus.

Putem vorbi despre:

·        Prolactina – hormon produs de lobul anterior al hipofizei care stimuleaza productia de lapte atunci cand o femeie isi alapteaza copilul.

·        Hormonul de crestere – produs de lobul anterior al hipofizei care stimuleaza cresterea organismului. Mecanismul de functionare este acela de stimulare a diviziunii celulare. Hormonul de crestere este cel mai activ in copilarie si in adolescenta.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: