Interferente.ro Turism Romania Iarna in muntii nostri si partii de schi

Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015 17:33

Iarna in muntii nostri si partii de schi

Iarna in muntii nostri si partii de schiAvem in Romania avantajul muntilor si al padurilor! Nu faci un pas fara sa simti incantarea inegalabilei varietati a peisajului alpin.

Poate ca nu cunoaste, atat cat ar trebuie iarna in muntii si padurile noastre. Nu ne pasioneaza inca indeajuns, din nefericire, chemarea zapezilor cu potecile si drumurile troienite, limitandu-ne de cele mai multe ori, atunci cand o facem, la placerea, nu scutita de comoditate, a coborarilor serpuitoare pe partiile special amenajate pentru schi.

Cine n-a strabatut o padure de brazi cu ramurile incovoiate de greutatea zapezii intr-o zi de iarna nu-si poate inchipui transfigurarea pe care o ia mantia verde intunecata, cu straluciri care merg de la viul marginilor de poiana, cand soarele e la amiaza, pana la catifelarea violeta ce imbratiseaza amurgul. Lumina si transparenta atmosferei dau reliefului muntilor si albetii zapezilor departate o putere de atractie deosebita, provocand stranii iluzii de pespectiva.

Priviti intr-o zi de iarna cu soare mult si aerul pur, de pe promontoriul Clabucetului, de langa Predeal, rotindu-va privirea spre Bucegi, Piatra Craiului, Postavar, Piatra Mare si Garbova, si veti avea impresia unei panorame de o seasemuita maretie, iluzia optica apropiind departarile, dand o alta dimensiune liniilor. Chiar atunci cand ceata isi arunca faldurile spre valea Prahovei, a Rasnoavei sau a Timisului, peisajul nu-si pierde din splendoare, mai ales cand, din involburarea ceturilor, se inalta rosiatice varfurile Acelor Morarului, creasta dantelata a Pietrii Craiului sau piscurile semete, sub pulberea fuioarelor de zapada, ale Fagarasului.

“Cine se gandea acum douazeci de ani la turismul de iarna? isi incepea Bucura Dumbrava marturisirea, in minunata poema a Carpatilor nostri – Cartea Muntilor. Indata ce cadea zapada, muntii se preschimbau din nou intr-o regiune de teroare antica. Doua scandurele lungi, legate de picioare, slujindu-ne drept aripi, ne-au apropiat iara de inaltimi si ne-au deschis un rai alb, sclipitor, plin de taine uimitoare, chiar in locurile cele mai cunoscute.”

“Muntele isi merita oamenii pe care ii are. Am vazut insi singuratici calatorind de zile intregi pe necunoscutele sosele de zapada si intrebandu-i daca nu-i deprima singuratatea, m-au privit cu uluire. Au dreptate: nu sunt singuri, isi au muntele.” (Eugen Barbu)

Ar fi frumos ca toti sa reusim sa ne cunoastem muntii pe timp de iarna si sa schiem nu numai pe pantele Postavarului, Clabucetului sau Bucegilor, ci si in Banat, pe Muntele Mic, in Muntii Coziei, ai Leaotei, ai Fagarasului, in Apuseni, in imprejurimile Abrudului, Campenilor, Stanei de Vale sau Baisoarei, in Muntii Calimani, Bargau si Rodnei, in Parang, pe muntele Straja, inspre Tarcu si Godeanu, pe Semenic, la Diham, in Rarau si Giumalau sau in Maramures, la Borsa, Mogosa si Izvoarele, in Retezat si inca in multe alte locuri de basm, cu convingerea ca veti iubi deopotriva muntii si schiul.

Evident, de mare folos va pot fi informatiile legate de partiile de schi din muntii din tara noastra:

·         Partiile de schi din statiunea montana Suior Maramures, Cavnic

·         Partiile de ski din Busteni, Poiana Brasov, Sinaia

·         Partiile de schi din Predeal, Straja Hunedoara, Izvoarele


Related news items:
Newer news items:
Older news items: