A+ A A-
  • Categorie: Religie
  • Publicat: Sâmbătă, 04 August 2012 00:23

Icoana Schimbarea la Fata

a Domnului Nostru Iisus Hristos

 

Icoana ortodoxa a Schimbarii la Fata respecta intru totul stilul bizantin. Ea este icoana Imparatiei lui Dumnezeu, icoana a Luminii si a Transfigurarii.

Semnificatia tainica a oricarei icoane este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta. In icoana Schimbarea la Fata a Domnului Nostru Iisus Hristos, participarea omului la slava lui Dumnezeu este exprimata in modul cel mai limpede. 

Icoana Schimbarea la Fata a Domnului Nostru Iisus Hristos

 

Schimbarea la Fata a Domnului Nostru Iisus Hristos - semnificatii

Daca denumirea in limba greaca a sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar in limba slavona Preobrajenie, Sfantul Antim Ivireanul o numeste sugestiv Dumnezeiasca Infrumusetare a lui Hristos. Afla mai multe despre aceasta sarbatoare religioasa.

Sensurile minunii sunt adancuri teologice inepuizabile: teofania Sfintei Treimi, indumnezeirea firii umane in Hristos, aratarea slavei lui Hristos ca energie divina necreata, prefigurarea Invierii Sale din morti, pregustarea indumnezeirii oamenilor si anticiparea Imparatiei lui Dumnezeu.

 

Reprezentarea iconografica a Schimbarii la Fata

Conform traditiei ortodoxe, realizarea icoanei Schimbarii la Fata a Domnului reprezinta pentru fiecare pictor-iconar debutul si, totodata, masura desavarsirii sale duhovnicesti si artistice. Variantele de icoane pentru Schimbarea la Fata sunt numeroase, insa pastreaza caracteristicile. Vezi mai multe icoane ...

Formula iconografica obisnuita a Schimbarii la Fata este cea a unei teofanii (aratari dumnezeiesti), avandu-L pe Mantuitorul Iisus Hristos in centru, luminand cu stralucirea slavei Lui pe cei cinci martori, vazatori ai slavei Lui.

 

Icoana Schimbarea la Fata a Domnului - persoane, simboluri, sensuri, semnificatii

§         Mantuitorul Iisus Hristos, in icoana Schimbarii la Fata, apare chiar in centru, in partea superioara, fiind inconjurat de o mandorla alcatuita din cercuri concentrice in nuante de albastru, iar fata Sa straluceste ca soarele. Albastrul capata aici intelesul simbolic al lumii ceresti, dar si al intunericului supraluminos ce-L inconjoara. Lumina care izvoraste din Hristos este insusi harul dumnezeiesc cel necreat, prezent in intreaga Sa fiinta. Hristos este imbracat in vesminte albe, stralucitoare, ca semn al curatiei Lui depline si al indumnezeirii trupului Sau - „Cel ce te imbraci cu lumina ca si cu o haina” (Psalmul 103, 2).

Domnul Iisus Hristos se infatiseaza Apostolilor ca una din Persoanele Sfintei Treimi, stand de vorba cu Moise si cu Ilie despre viitoarea Sa Patima.

Din trupul transfigurat al lui Hristos pornesc raze care ii lumineaza atat pe Moise si pe Ilie, cat si pe cei trei Apostoli. Aceste raze sunt un semn al slavei Domnului si indica, in acelasi timp, prezenta Duhului Sfant.

§         Muntele Tabor, in icoana Schimbarii la Fata, apare avand trei culmi: o culme este pentru Hristos, iar celelalte doua sunt pentru Moise si Ilie. Muntele apare in multe icoane, fiind un element esential al peisajului biblic. Muntele semnifica apropierea de Dumnezeu si indepartarea de lume, fiind considerat ca locul privilegiat al rugaciunii si al revelatiei dumnezeiesti.

§         Sfintii Prooroci Moise si Ilie, in icoana Schimbarii la Fata, se afla de o parte si de alta a Mantuitorului: Ilie sta in partea stanga (la dreapta lui Hristos), iar Moise sta in partea dreapta (la stanga lui Hristos).

Fiecare sta pe cate un pisc (simbol al inaltimilor duhovnicesti), in picioare, intr-o atitudine plina de cucernicie, inclinati catre domnul Iisus Hristos. Impreuna cu Hristos poarta aureolele sfinteniei.

- Moise este reprezentat tanar, sugerand ca omul cu viata in Dumnezeu este mereu tanar, dar si ca Legea divina nu imbatraneste, tinand in maini Tablele Legii.

- Ilie este reprezentat sub chipul unui batran cu parul lung, semnificand intelepciunea vesnica a lui Dumnezeu.

§         Apostolii Petru, Iacov si Ioan, in icoana Schimbarii la Fata, sunt reprezentati cazuti la pamant, ferindu-si sau acoperindu-si privirea la vederea slavei dumnezeiesti. Atitudinea lor exprima deopotriva teama, uimire si bucurie la vederea lui Hristos, stralucind si la auzul glasului Tatalui ceresc. Deoarece ei nu sunt inca desprinsi de cele omenesti, starea lor exprima in acelasi timp si contemplasie si tulburare.

Iacov se afla in stanga icoanei, Ioan se afla la mijloc, iar Petru se afla in dreapta icoanei, ridicandu-si o mana spre Hristos si graind catre El sa ridice trei colibe …

Prezenta lor in numar de trei era ceruta si de Legea lui Moise pentru adeverirea publica a unei marturii. Daca Moise si Ilie reprezinta Taramul Mortii si Cerul, ucenicii ii reprezinta pe cei vii de pe pamant, cu totii aflati sub ocarmuirea lui Dumnezeu.

Cunosti marturiile scriptice, scripturistice si biblice ale Schimbarii la Fata a Domnului? 

 

Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK
Iun 04, 2012 2619

Lotul Irlandei pentru EURO 2012

Lotul Irlandei pentru EURO 2012 Afla care este lotul Irlandei (portari, fundasi,…
Oct 03, 2010 5568

Busuiocul planta

Busuiocul planta Busuiocul este format din tulpina si ramuri tinere acoperite cu frunze…
Dec 21, 2011 3764

Misterele lumii Desenele din lanuri

Misterele lumii - Desenele din lanuri Cercurile din lanuri ("crop circles") sunt desene…
Feb 16, 2011 8355

8 martie poezii

8 Martie - Poezii E ziua ta E. Dragoş E ziua ta, măicuţă, Te-aşteaptă flori pe masă Şi-un…
Mai 17, 2011 4414

Aleksandr Sergheevici Puskin

Aleksandr Sergheevici Puskin “Puskin este omul rus in stadiul sau final de dezvoltare,…
Horoscop Rac ianuarie 2016
Dec 08, 2015 474

Horoscop Rac ianuarie 2016

Horoscop Rac ianuarie 2016 Afla horoscop Rac ianuarie 2016. Afla previziunile astrologice…
ghetuta-lui-mos-nicolae.jpg
Dec 04, 2014 2201

Ghetuta lui Mos Nicolae

Ghetuta lui Mos Nicolae Soseste 6 decembrie, ziua lui Mos Nicolae. Cu siguranta asteptati…
plugusorul de anul nou - plugusor cu patru boi
Dec 30, 2012 3292

Plugusorul de Anul Nou Plugusor cu patru boi

Plugusorul de Anul Nou, Plugusor cu patru boi In Ajun de Anul Nou se merge cu plugusorul.…
Expunerea la soare – reguli si precautii
Iul 09, 2014 1917

Expunerea la soare reguli si precautii

Expunerea la soare – reguli si precautii In cazul expunerii la soare trebuie sa fie…
Bet atWilliam Hill Bingo and win.