Interferente.ro Cultura Religie Icoane cu Schimbarea la Fata a lui Iisus

Duminică, 29 Iulie 2012 15:20

Icoane cu Schimbarea la Fata a lui Iisus

 

Schimbarea la Fata este una dintre minunile facute de Domnul Iisus Hristos pentru a arata dumnezeirea, maretia si puterea Sa. Aceasta minune a fost surprinsa si in icoane. Amintim faptul ca prima icoana realizata de apostoli a fost aceea a Schimbarii la Fata, amintim faptul ca prima icoana pe care trebuie sa o realizeze un iconograf este icoana Schimbarii la Fata. Acesta trebuie sa traiasca minunea Schimbarii la Fata ... Ce reprezinta aceasta sarbatoare a Schimbarii la Fata?

 

 

Primele reprezentari ale Schimbarii la Fata a Mantuitorului Nostru Iisus Hristos, cunoscute astazi, dateaza din secolul VI. Este vorba despre mozaicurile absidale din catoliconul manastirii Sfanta Ecaterina de pe muntele Sinai si din biserica Sfantul Apolinarie din Ravenna. Prezenta lor confirma insa existenta unei traditii iconografice mult mai vechi.

Icoana ortodoxa nu este o simpla ilustrare a textelor scripturistice, ea nu urmareste sa infatiseze doar continutul literal-istoric al textului sacru, ci urmareste sa dezvaluie sensul interior, semnificatia tainica a evenimentului relatat in cuvintele Scripturii. Vezi care sunt semnificatiile acestei icoane - icoana Schimbarea la Fata a Domnului Iisus Hristos

 

Exista numeroase icoane reprezentand Schimbarea la Fata a Domnului Iisus Hristos.

 

 

Vezi si Acatistul Schimbarii la Fata a Mantuitorului Nostru Iisus Hristos.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: