Duminică, 19 Decembrie 2010 16:14 |
IgnatulPe 20 decembrie, in calendarul ortodox se sarbatoreste ziua Sfantului Ignat. In aceasta zi datina randuieste sa fie taiat porcul de Craciun. Taranii cred ca un porc neinjunghiat in aceasta zi nu se mai ingrasa pentru ca isi viseaza cutitul.Acest obicei este o incarnare a spiritului recoltelor, iar sacrificarea are functia de sporire a belsugului. Actul ritual al sacrificarii marcheaza trecerea de la timpul profan cotidian la timpul sacru sarbatoresc, purifica timpul si naste cadrul spiritual pentru realizarea contactului cu divinitatea, pentru captarea fortelor benefice supreme.Nerespectarea acestui obicei poate provoca, dupa unii, incidente neplacute. In mod evident, acest obicei pastreaza elemente de ritual pagan. In Egiptul Antic si in Grecia Antica porcul era sacrificat in cinstea unor zeitati. In ziua aleasa, de dimineata, barbatii din casa ajutati uneori si de alte rude, prind porcul si il taie prin infigerea unui cutit in zona gatului. Apoi porcul se parleste pentru a se indeparta parul. Scrumul este dat jos cu o perie sau un bat. Pentru ca soriciul sa fie curatat de negreala se spala bine cu apa calda si se freaca cu cutitul pana ce devine curat. Se face porcului o cruce pe cap zicandu-se ,,in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin!”.Se vor taia intai picioarele, apoi urechile si coada din radacina. Din ele se vor pregati piftia. Se scot apoi soldurile, slanina se despica de-a lungul spinarii si gatului, desfacandu-se de pe carne. Apoi se taie capul porcului. Se desface in doua parti, cu cate o falca fiecare. Se scoate si „iepurele” - osul pieptului cu cei doi muschi dinainte, rarunchii, cele doua coaste din osul spinarii, etc. Se ia grasimea de pe burta - osanza. Se scot si intestinele, vezica urinara, ficatul, plamanii - bojogii, splina, stomacul.Se spala slanina, se pune intr-o albie curata. Carnea se spala bine de sange si se presara cu sare. Intestinele se intorc pe dos, se curata, se spala fiind necesare la carnati si caltabosi. Stomacul porcului se va consuma in ziua de Craciun - se fierbe si se pune cu mujdei de usturoi. Dupa cateva zile carnea se scoate de la sare, se usuca prin agatare pe o stighie de lemn, pusa sus sa nu ajunga matele. Se da la afumat sau se consuma proaspata. Se prepara carnati din carne tocata, caltabosi, toba. Carnea se va praji si se va pune la pastrare peste iarna in vase speciale si va fi acoperita de untura topita.Taierea porcului este urmata de ,,pomana porcului” care consta in carne prajita, mamaliga calda, tuica fiarta, consumate de cei care au transat porcul, dar si de membrii familiei - copii, parinti, bunici.
Newer news items:
Older news items:
|

Horoscop Scorpion noiembrie 2015 Afla horoscop Scorpion noiembrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2015 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read more
Imagini animate cu gladiole Florile de gladiole sunt atat de gingase si de speciale incat fac din aceste flori niste splendori pastelate. Gladiolele semnifica generozitate si sinceritate. Va oferim o colectie...
Read more
Pielea uscata - cauze, tipuri si ingrijire Pielea uscata, in raport cu pielea grasa si cea normala, ridica cele mai multe probleme din punct de vedere cosmetic: dificultatea stabilirii cu exactitate...
Read more
Alfabetul năzdrăvan A şi B cu C şi DSunt cu toate prieteneŞi-au plecat hai-hui prin ţară,Din abecedar afară.
Read more
“Spalarea” creierului II Ce a reprezentat marele capitol al stupefiantelor si al halucinogenelor pentru conditia umana, se stie prea bine. Heroina, marijuana si LSD-ul fac in timpurile noastre veritabile ravagii pe...
Read moreDescoperiri in muzeul de antichitati Secolul XX este pe drept cuvant considerat secolul marilor cuceriri stiintifice, artistice, tehnice. Toate aceste mari descoperiri prezente isi au, totusi, radacini in secolul trecut. E...
Read more
Tamaia iubirii Va oferim spre lectura cateva versuri scrise de Lelita Catrina, inmanunchiate in poezia “Tamaia iubirii”. Doamne, Taie din painea Ta si azi o bucata. Si bun precum esti, Te arata, Noi am muncit...
Read more
Acatismul Sfântului Apostol Andrei - Ilie Cleopa Acatistul Sfântului Apostol Andrei alcătuit de Arhimandritul Ilie Cleopa, sărbătorit pe 30 noiembrie. Rugăciunile începătoare, apoi:
Read more
Prajitura cu gris O prajitura delicioasa si usor de facut este prajitura cu gris. Aici gasiti reteta. Spor la treaba!
Read more
Peisaje de toamna “Toamna a deliciilor! Sufletul meu cel mai adanc este cununat cu ea; daca as fi o pasare, as zbura de-a lungul intregului pamant in cautarea a noi si...
Read moreMos Craciun si versuri Va oferim spre lectura cateva versuri despre Mos Craciun.Craciunul copiilor Dragi copii din tara asta,Va mirati voi cum se poate,Mos Craciun, din cer de-acolo,Sa le stie toate-toate.Uite cum:...
Read more
Ipoteza bioritmurilor Descoperirea de catre Fliess si Swoboda a unor bioritmuri biologice proprii fiintei umane nu s-a bucurat de o prea mare atentie din partea lumii medicale. Nici mai tarziu ele...
Read more
Lev Nicolaevici Tolstoi „Nu este măreţie acolo unde nu este simplitate.” Lev Tolstoi Lev Tolstoi sau Contele Lev Nicolaevici Tolstoi (rusă Лев Никола́евич Толсто́й) (n. 9 septembrie 1828, Iasnaia Poliana - d....
Read more
Parcul dendrologic Hemeius Informatii generale, situare geografica si acces Parcul se prezinta ca o padure veritabila care ocupa o suprafata de aproximativ 49 de hectare si adaposteste peste 1300 de specii de...
Read more
Horoscop Balanta februarie 2015 Afla horoscop Balanta februarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2015 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
1 decembrie - cantece patriotice Va prezentam cateva cantece patriotice, pregatite special pentru marele eveniment de la 1 decembrie 1918, ziua marii unirii, ziua nationala a Romaniei. Pot fi intonate cu...
Read more