Duminică, 19 Decembrie 2010 16:14 |
IgnatulPe 20 decembrie, in calendarul ortodox se sarbatoreste ziua Sfantului Ignat. In aceasta zi datina randuieste sa fie taiat porcul de Craciun. Taranii cred ca un porc neinjunghiat in aceasta zi nu se mai ingrasa pentru ca isi viseaza cutitul.Acest obicei este o incarnare a spiritului recoltelor, iar sacrificarea are functia de sporire a belsugului. Actul ritual al sacrificarii marcheaza trecerea de la timpul profan cotidian la timpul sacru sarbatoresc, purifica timpul si naste cadrul spiritual pentru realizarea contactului cu divinitatea, pentru captarea fortelor benefice supreme.Nerespectarea acestui obicei poate provoca, dupa unii, incidente neplacute. In mod evident, acest obicei pastreaza elemente de ritual pagan. In Egiptul Antic si in Grecia Antica porcul era sacrificat in cinstea unor zeitati. In ziua aleasa, de dimineata, barbatii din casa ajutati uneori si de alte rude, prind porcul si il taie prin infigerea unui cutit in zona gatului. Apoi porcul se parleste pentru a se indeparta parul. Scrumul este dat jos cu o perie sau un bat. Pentru ca soriciul sa fie curatat de negreala se spala bine cu apa calda si se freaca cu cutitul pana ce devine curat. Se face porcului o cruce pe cap zicandu-se ,,in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin!”.Se vor taia intai picioarele, apoi urechile si coada din radacina. Din ele se vor pregati piftia. Se scot apoi soldurile, slanina se despica de-a lungul spinarii si gatului, desfacandu-se de pe carne. Apoi se taie capul porcului. Se desface in doua parti, cu cate o falca fiecare. Se scoate si „iepurele” - osul pieptului cu cei doi muschi dinainte, rarunchii, cele doua coaste din osul spinarii, etc. Se ia grasimea de pe burta - osanza. Se scot si intestinele, vezica urinara, ficatul, plamanii - bojogii, splina, stomacul.Se spala slanina, se pune intr-o albie curata. Carnea se spala bine de sange si se presara cu sare. Intestinele se intorc pe dos, se curata, se spala fiind necesare la carnati si caltabosi. Stomacul porcului se va consuma in ziua de Craciun - se fierbe si se pune cu mujdei de usturoi. Dupa cateva zile carnea se scoate de la sare, se usuca prin agatare pe o stighie de lemn, pusa sus sa nu ajunga matele. Se da la afumat sau se consuma proaspata. Se prepara carnati din carne tocata, caltabosi, toba. Carnea se va praji si se va pune la pastrare peste iarna in vase speciale si va fi acoperita de untura topita.Taierea porcului este urmata de ,,pomana porcului” care consta in carne prajita, mamaliga calda, tuica fiarta, consumate de cei care au transat porcul, dar si de membrii familiei - copii, parinti, bunici.
Newer news items:
Older news items:
|

Gem de caise si levantica Caisele sunt fructe aromate, iar levantica este o planta aromata. Combinatia este extrem de savuroasa. Gemul de caise si levantica are un gust deosebit de delicios,...
Read more
Cum sa va intretineti tapiseria Ne vom referi in mod special, la intretinerea, curatirea si repararea tapiteriei mobilei. Tapiteriile actuale ale divanelor-studio, canapelelor si fotoliilor sunt afectate zi de zi de diversi...
Read more
Superstitiile si realitatea obiectiva a omului modern Nu de putine ori, superstitia (ca atractie naturala pentru fabulos) s-a nascut din observarea initial obictiva a realitatii. Un exemplu este obiceiul taierii cozii...
Read more
Horoscop Sagetator februarie 2014 Afla horoscop Sagetator februarie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2014 pentru zodia Sagetator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Cele mai frumoase mesaje sms, urari, statusuri si felicitari de Anul Nou 2013 Iata cateva mesaje, sms-uri, urari, statusuri si felicitari de Anul Nou 2013 ce pot fi trimise celor dragi. An...
Read more
Celule de rezerva Plantele sunt capabile sa lupte singure impotriva bolilor, acest lucru fiind “prevazut” in ereditatea lor. Concluzia apartine oamenilor de stiinta de la Institutul de fiziologie a plantelor din...
Read more
Mesaje si sms de Sfantul Gheorghe in versuri Numele Sfantului Gheorghe si derivatate ale acestuia sunt foarte frecvente. Multe dintre persoanele dragi noua poarta acest nume. Sa le sarbatorim de ziua...
Read more
Traseu turistic in Ceahlau si poteca pe Piciorul Scurt Timp de parcurs: Stana din Fundul Ghedeonului (0,30 h) - Cascada Izvorul Muntelui (1,00-1,10 h) - Ocolasul Mic (3,00 -...
Read more
Când fost-a prunc Iisus Când fost-a prunc micuţ Iisus În grădiniţă El şi-a pus Un trandafir cu gând curat Să poarte flori de-ncununat.
Read more
Horoscop Taur ianuarie 2015 Afla horoscop Taur ianuarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna ianuarie 2015 pentru zodia Taur: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Mama citate “Mama este comoara dumnezeiasca, o comoara pe care nici un om n-ar indrazni s-o targuiasca.” Helen Hunt Jackson “Acum, ca si in trecut, cel mai automatizat dispozitiv casnic dintr-o gospodarie...
Read more
Pajul Cupidon de Mihai Eminescu Pajul Cupidon, vicleanul, Mult e rău şi alintat, Cu copii se hârjoneşte, Iar la dame doarme-n pat.
Read more
Ce este postul ? A vorbi despre post si chiar a-i da o definitie pare foarte simplu deoarece postul este cunoscut in toata lumea, in toate traditiile si culturile lumii. Stim,...
Read more
Cuvantul - poezie Poezia “Cuvantul” scrisa de Xhevahir Spahiu in traducerea lui Marius Dobrescu. I-au spus cuvantului: esti liber acum. Dar el nu a avut...
Read moreArsuri Arsurile sunt accidente provocate de caldura sub diferite forme, agenti chimici, electricitate si iradiatii. Arsurile termice se datoresc caldurii, care poate actiona prin: flacara, lichide cu temperatura inalta, metale incalzite, gaze...
Read moreSupersimturile animalelor - Ecolocatia Ecolocatia este abilitatea prin care anumite specii de animale pot detecta prezenta obstacolelor din fata lor, chiar daca nu le vad. Animalele emit sunete si asculta ecoul...
Read more