Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Imaginatia ca medicament

Joi, 16 Ianuarie 2014 14:40

Imaginatia ca medicament

Imaginatia ca medicamentEste cunoscut in lumea medicala de astazi efectul de « placebo » care pune sub semnul intrebarii eficacitatea reala a unui medicament. Un bolnav caruia i se ofera o pilula dintr-un praf oarecare, fara actiune biologica, spunandu-i-se ca este medicamentul « X » resimte in majoritatea cazurilor efectul curativ al medicamentului, ca si cum pastila inactiva s-ar fi transformat in medicament.

Sunt medici care ne vorbesc despre in cazuri in care lipseste pana si « medicamentul » inactiv. Un exemplu poate fi cazul unei femei operate de cancer intestinal in 1925. Doctorii, sesizand lipsa oricarei sanse de vindecare, renunta la orice interventie, inchid la loc incizia si-i spun femeii, cand si-a revenit dupa anestezie, ca este vindecata si ca operatia a reusit deplin, pentru a o scuti de suferinte psihice alaturi de cele fizice.

In ciuda asteptarilor, total lipsite de optimism, femeia moare dupa 8 ani, din cu totul alte cauze, ca si cum, luand de buna afirmatia medicilor, s-ar fi vindecat in ciuda bolii necrutatoare de care suferea.

Aici se pare ca s-au declansat aceleasi mecanisme ca si in cazul efectului placebo, convingerea constientului despre un anume efect se transmite inconstientului care produce toate modificarile organice necesare pentru a realiza efectul de care este convins constientul, un anume efect curativ sau vindecarea propriu-zisa, stimuland toate mecanismele de aparare naturale.

Aceste mecanisme de aparare pot fi stimulate si in mod constient, pe cai ocolite e drept, dar, se pare, cu o mare eficacitate. Jung afirma ca « experienta practica a dovedit ca, constientizarea de catre bolnav a continutului patogen sau a proceselor psihice etiologice constituie un factor de vindecare de o eficacitate mult mai considerabila decat sugestia ». Este chiar opusul tehnicii sugestive.

Afirmatia se pare ca s-a tradus intr-o tehnica de lupta cu boala, numita « tehnica vizualizarii », desprinsa parca din paginile unei nuvele de anticipatie. In lucrarea « Ingerii cancerului » sunt prezentate cazuri din Texas, intamplate in 1973, si care folosind aceasta tehnica au obtinut rezultate spectaculoase, doctorii punandu-si bolnavii sa-si imagineze celulele albe ca pe niste cowboy ce ataca … celulele canceroase.

Manuela Pompas in una din lucrarile sale (1983) isi exprima convingerea ca majoritatea bolilor au cauze psihice, explicand astfel actiunea psihicului asupra maladiei. Tratamentele sugerate de autoarea italiana seamana in linii mari cu metoda prezentata mai sus implicand « vizualizarea » corpului, a organelor sale si influentarea pur mentala a starii de sanatate prin tehnici de autosugestie inspirate din cunoscuta « metoda covey ».

« Nimic nu-i nou sub soare » insa, cu mii de ani in urma, pe melegurile noastre Deceneu propovaduia afirmatiile lui Zalmoxis dupa care nu se poate trata eficient o boala fizica fara a trata si psihicul. Medicina psihosomatica este dovada redescoperirii astazi a unor adevaruri antice.

Cat priveste mecanismele intime de actiune a mentalului asupra maladiei, ele raman in buna parte inca necunoscute. O provocare careia stiinta trebuie sa-i dea in timp un raspuns.


Newer news items:
Older news items: