Interferente.ro Descopera Diverse Impactul prezentei florilor asupra starii psihice si capacitatii de munca

Luni, 13 Mai 2013 05:56

Impactul prezentei florilor asupra starii psihice si capacitatii de munca

Efectul benefic al florilor asupra sanatatii psihice si comportamentului uman nu este doar o speculatie sau o impresie subiectiva ci un fenomen atestat de studii de specialitate. Diverse studii stiintifice demonstreaza cum florile ne imbunatatesc sanatatea si ne sporesc capacitatea intelectuala si de efort fizic.

Cercetatorii Universitatii Rutgers au realizat un studiu care arata ca prezenta florilor da nastere la reactii emotionale pozitive, predispunandu-ne sa fim mai optimisti si mai relaxati. Cercetatorii au analizat comportamentul celor care primesc in dar flori si au ajuns la concluzia ca acestia cunosc imediat sentimente de fericire si bucurie. Dar este oare acest efect in plan emotional pe care il au florile unul izolat si destul de intuitiv care se produce atunci cand suntem beneficiarii unui cadou cumparat dintr-o florarie sau este persistent si cu conexiuni mai putin evidente asupra starii psihice? Pentru a raspunde la aceasta intrebare cercetatorii au studiat efectele pe care le are prezenta constanta a florilor in viata oamenilor varstnici, observand ca acestia sunt mai putin expusi starilor de anxietate si suparare, inregistrandu-se in schimb sentimente de bucurie si implinire. In plus, subiectii experimentelor au cunoscut o crestere a capacitatii intelectuale, lucru dovedit prin rezultate mai bune la testele de memorie.

Potrivit psihologilor si medicilor, efectul pe care florile il au asupra oamenilor este asemanator cu cel pe care il au animalele de casa. Daca suntem inconjurati de flori tindem sa fim mai putin stresati, mai optimisti si mai dispusi la activitati de socializare. Jeannette Haviland-Jones, profesor de psihologie la Universitatea Rutgers rezuma astfel aceste descoperiri stiintifice: “Toata lumea stie ca florile ne fac fericiti. Stiinta demonstreaza insa nu doar ca florile ne sporesc gradul de fericire, dar si ca ele au efecte pozitive puternice asupra starii noastre emotionale. Florile sunt “animalele de casa” din lumea vegetala, ele contribuie la reducerea stresului si la imbunatatirea starii de sanatate”.

In paralel cu cercetarile psihologilor, alte studii au incercat sa afle daca efectul pozitiv pe care florile il au asupra activitatii cerebrale se traduce in cresterea productivitatii. Un studiu intreprins de cercetatorii Texas A&M University pe un numar de peste 100 de persoane a aratat ca prezenta florilor ii face pe oameni mai creativi. Grupul tinta a fost monitorizat timp de mai multe luni de zile si s-a masurat reactia indivizilor atunci cand sunt pusi sa rezolve diverse probleme in (respectiv fara) prezenta florilor. Atat femeile cat si barbatii care au lucrat inconjurati de flori au manifestat o creativitate cu 30% mai mare, exprimata prin solutiile inovatoare pe care le-au adus la diversele probleme, in comparatie cu persoanele care au lucrat in spatii lipsite de decor floral.

Pe baza acestor dovezi putem concluziona ca amenajarea adecvata a spatiilor interioare, de la birouri de banci pana la sali de spital, nu este doar manifestarea unui hobby intamplator sau un element de marketing, ci o actiune menita sa contribuie la cresterea productivitatii angajatilor si la imbunatatirea sanatatii noastre emotionale. Companiile care apeleaza la serviciile de livrare flori nu ar trebui sa faca acest lucru din simple considerente de protocol, ci pentru a deveni mai eficiente. In acest sens merita mentionata aici parerea lui Roger Ulrich, expert in medicina muncii: „Florile au o contributie importanta la sanatatea emotională a angajatilor… Productivitatea acestora, asa cum se regaseste ea in capacitatea de inovare si de a gasi noi solutii la problemele cu care se confrunta firmele, poate face diferenta intre o afacere obisnuită si una cu adevarat reusita.”


Newer news items:
Older news items: