Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori In noaptea de Boboteaza iti visezi ursitul

Sâmbătă, 04 Ianuarie 2014 21:22

In noaptea de Boboteaza iti visezi ursitul

 In noaptea de Boboteaza iti visezi ursitul

 

Traditiile romanesti spun ca in noaptea de Boboteaza iti poti visa ursitul. Evident, pentru aceasta trebuie sa urmezi un adevarat ritual. Mai ales fetele nemaritate experimenteaza astfel de obiceiuri. Cele care doriti sa va visati ursitul puteti incerca, ca tot vine Boboteaza …

 

Din batrani se spune ca trebuie tinut post negru toata ziua - nu se mananca si nu se bea nimic. Cine nu poate, macar sa manance de post si sa se roage cu credinta. Pe 5 ianuarie, in Ajun de Boboteaza, se face o paine sarata din faina, apa si multa sare. Se coace si se mananca din ea jumatate, dar nu se bea apa. Inainte de a te pune in pat la somn, sub perna trebuie sa pui jumatatea de paine ramasa impreuna cu o crenguta de busuioc sfintita. Pune-o sub perna, insa nu inainte de a te spala pe fata cu apa sfintita. E bine ca aceasta crenguta de busuioc sa ti-o dea preotul din buchetul de busuioc cu care stropeste casa atunci cand umbla la Botezul Domnului. Dupa ce te pui in pat, astepti sa adormi si sa visezi. Se spune ca o sa iti visezi ursitul (acesta trebuie sa iti dea apa sa bei sau trebuie sa te treaca peste o apa). In cazul in care te trezesti in cursul noptii si nu ai visat nimic, atunci pot sa mananci si cealalta jumatate de paine si te pui iar la somn. Acum, cu siguranta o sa visezi … De asemenea, o alta traditie spune ca nu e bine sa te uiti pe geam dupa ce te trezesti deoarece o sa uiti tot.

 

Un alt obicei spune ca daca iti legi pe inelar un fir rosu de matase si un fir de busuioc, iar un alt fir il asezi sub perna, barbatul predestinat iti va aparea in vis.

 

In unele zone ale tarii, fetele nemaritate pun un manunchi de busuioc sub pragul casei inainte sa vina preotul. Se zice ca o sa iti afli numarul petitorilor. Dupa ce pleaca din casa ta, trebuie sa iei busuiocul si sa il pui la oglinda pentru pastrare. Traditia spune ca vei avea atatia petitori cati oameni au calcat pragul casei tale in urma preotului.

 

O superstitie spune ca daca vei cadea pe gheata in ziua de Boboteaza inseamna ca te vei marita in acel an.

 

O traditie mai putin cunoscuta este cea a ritualului lumanarilor. Astfel, intr-o farfurie cu apa se lasa sa pluteasca doua lumanari. Una reprezinta fata, iar cealalta reprezinta baiatul. Daca lumanarile sunt atrase una spre cealalta si se intalnesc, atunci fata isi va uni destinul cu cel al barbatului iubit.

 

Afla mai multe informatii despre sarbatoarea de Boboteaza sau Botezul Domnului.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: