Interferente.ro Descopera Anatomie Inaltimea omeneasca

Sâmbătă, 12 Martie 2016 23:15

Inaltimea omeneasca

Inaltimea omeneascaIn general, statura masculina intrece statura feminita, cu circa 12 cm. La unele rase insa, diferenta e mai accentuata. Astfel, cele mai inalte femei din lume sunt femeile arabe care adeseori intrec in inaltime pe barbatii din rasa lor. Cand depasesc varsta de 18 ani, ele sunt formate ca femeile din tara noastra la 30 de ani. Precocitatea fizica le este superioara barbatului, insa intelectul il au cu mult mai inferior.

S-a constatat de mult timp ca primavara, din aprilie pana in iunie, se produce maximul de crestere in inaltime. Contrariul se intampla din august pana in noiembrie. Din decembrie pana in aprilie urmeaza o perioada de repaus.

De asemenea, s-a mai constatat: copiii si adultii nu au cresterea regulata. In unele zile cresc mai mult, in altele mai putin. Aceasta se numeste cresterea zilnica. Daca s-ar masura, dimineata si seara, corpul omului, s-ar putea observa un lucru destul de interesant. Noaptea corpul sezand in pozitie orizontala creste mai mult decat ziua. Corpul masurat insa seara, dupa ce ziua a stat mai mult in pozitie verticala, aduce drept constatare o scadere de cel putin 5 mm.

Scaderea inaltimii va fi, bineinteles, in raport direct cu greutatile care apasa ziua asupra corpului. La hamali si la cei care se ocupa cu purtarea greutatilor mari, scaderea de inaltime e mai mare.

Inaltimea omului se modifica si dupa etate. La oamenii din trecutul nostru corpul de dezvolta inalt, dar estetic in acelasi timp, din cauza exercitiilor de gimnastica.

Actualmente, nu toata lumea practicand gimnastica, putem sa vedem un mare numar de oameni piperniciti, inainte de vreme. Gimnastica influenteaza asupra cresterea inaltimii.

Cresterea in inaltime e favorizata de alte multe cauze. Dintre acestea, amintim: viata intensa de munca cu bratele si viata regulata.

Insa cea mai insemnata conditie de crestere, care are prioritate este aceea a rasei. Tuturor le este cunoscut ca, in partile de nord, in Peninsula Scandinavica, Anglia si Rusia de Nord, sunt oameni inalti si voinici. In Italia si partile meridionale, oamenii sunt mici de statura.

Cauzele care impiedica cresterea omeneasca sunt: frigul, bolile si lipsa de alimentatie buna si suficienta hranirea corpului. Eschimosii, din partile antarctice sunt foarte scurti, din cauza marelui frig.

Un neajuns este de asemenea alcoolismul car einfluenteaza foarte mult asupra cresterii si cu atat mai mult cu cat lasa si urme ereditare. Toti urmasii alcoolismului nu mai cresc inalti pana la a treia sau a patra generatie, cu toate ca se pot afla in conditii bune de trai. In Franta, prin partile unde se consuma alcool, statistica a constatat ca traiesc oamenii cei mai pitici. Antropologul Lombroso mai gaseste inca o conditie favorabila cresterii: influenta solului. Intr-aevar, oamenii cei mai mici sunt prin locurile cu pamant argilos. Climatul influenteaza mult asupra cresterii in inaltime. S-a gasit un patagonez pietrificat de o inaltime gigantica, caruia luandu-i-se stratul de carbonat de calciu, cu care era invaluit, a cantarit aproape 300 kg.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: