Interferente.ro Parinti si copii Educatie Infractiunile electronice si moduri de aparare

Vineri, 14 Martie 2014 20:18

Infractiunile electronice si moduri de aparare

Infractiunile electronice si moduri de aparareInternetul parca ne-a invadat viata. Cu siguranta, internetul a revolutionat modalitatile de comunicare dintre oameni, desfasurarea tinerilor, interactiunea cu institutii publice si private, felul in care oamenii invata si se distreaza. Mai ales tinerii sunt fascinati de aceasta lume virtuala oferita de internet. Dar, trebuie sa recunoastem ca internetul este si un spatiu prielnic in care infractori fara scrupule, cyber-infractorii, ne pot fura identitatea, fie online, din prin intermediul telecomunicatiilor mobile. Va intrebati cum? Acestia au la indemana diverse instrumente de frauda electornica si alte mijloace infractionale sofisticate. In acest fel, zilnic, destul de multi oameni cad victime ale cyber-infractorilor, care actioneaza individual sau in retele organizate.

Fie ca e vorba de fraude legate de cardurile de credit, de furt de identitate sau de obtinere ilegala a unor informatii, acesti cyber-infractori ajung sa fie specialisti in inselatorie si furt. Dar, haideti sa actionam si sa fim cu un pas inainte, de aceea va prezentam cateva sfaturi si informatii utile care va ajuta sa va aparati impotriva infractiunilor electronice.

·         Ganditi-va extrem de bine inainte de a furniza detalii personale, mentinand un control permanent asupra acestora, deoarece nu se stie in mana cui pot ajunge. Aveti mare grija cui furnizati aceste probleme, iar intrebarea fireasca ar fi: “Vor fi informatiile stocate si utilizate in mod responsabil sau vor fi accesate public?”.

·         Utilizati o adresa de e-mail de pe internet (de exemplu, hotmail, yahoo, gmail), dar la inregistrare nu va dezvaluiti toate datele personale.

·         Nu faceti publice online informatiile personale (pe diverse site-uri, pe retele de socializare, pe canale it). Mentineti un control permanent asupra tuturor acestor aspecte privind datele dvs. personale ori de cate ori este posibil.

·         Aveti grija atunci cand dati accept pentru “cookies”. Retineti ca vorbim despre mici fragmente dintr-un cod de urmarire pe care diverse site-uri web le instaleaza in computerul dvs. de fiecare data cand le vizitati astfel incat sa va recunoasca la urmatoarele accesari. In majoritatea cazurilor, cookie-urile sunt inofensive, insa pot contine uneori elemente prin care obtin mai multe informatii despre dvs. decat v-ati putea gandi.

·         De asemenea, ar fi bine sa blocati pop-up-urile din browserul de internet pe care il utilizati. De obicei, acestea sunt enervante, insa pot sa si contina elemente prin care va compromiteti securitatea it.

·         Legat de securitate, ar fi bine sa va protejati computerul printr-un firewall si prin programe antivirus actualizate la zi. Acestea vor actiona ca un scut de aparare impotriva oricui care incerca sa va acceseze computerul de la distanta fara permisiunea dvs.

·         Nu utilizati aceeasi parola pentru toate conturile dvs. Ar fi bine sa folositi parole diferite si dificile de dedus de catre persoane straine. Includeti numere, litere si caractere speciale pentru a creste securitatea parolei. In acest fel, scade riscul de a fi dedusa parola si spart contul dvs.

·         Nu e rau sa socializati online, insa aveti grija ca intalnirile online sa ramana online. Nu va intalniti niciodata cu persoane straine fara sa fiti insotiti de un adult in care aveti incredere.

·         Ochii in patru mai ales la gestionarea conturilor si situatia cardului.

Asadar, fiti cu bagare de seama si nu uitati ca posibilitatile infractiunilor electronice sunt aproape la fel de nelimitate ca si cele ale spatiului virtual.