Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Insula Galapagos impactul poluarii din 2001

Miercuri, 10 Septembrie 2014 01:35

Insula Galapagos - impactul poluarii din 2001

Insula Galapagos impactul poluarii din 2001Insulele Galapagos, localizate la 965 km vest de Ecuador, in mijlocul Oceanului Pacific, reprezinta caminul a mii de specii endemice – inclusiv testoase gigantice si iguane – ce se alatura nenumaratelor soiuri de pasari, animale sau plante exotice, cu alte cuvinte unul dintre putinele colturi de rai ale planetei de care ne mai puteam bucura inca. Ecosistemul a fost insa foarte afectat de scurgerile de petrol provenite din tancul petrolier Jessica.

In 16 ianuarie 2001, tancul petrolier Jesscica, avand o greutate de 843 t si o lungime de peste 35 m, esueaza langa portul principal Baquerizo Moreno din Insula San Cristobal. In nefastul moment, tancul avea la bord aproximativ 950.000 l de motorina diesel, utilizata pentru alimentarea navelor turistice din zona, din care, cu ocazia naufragiului, mai bine de jumatate s-a scurs in ocean, innegrind cu generozitate pestii tropicali, pelicanii si leii de mare ce se scaldau linistiti in zona. Orientarea petei de petrol era catre vest. Mai precis, spre insula Santa Cruz, ce se prefigura ca viitoare “candidata” la dezastrul ecologic ce urma sa cuprinda tot arhipelagul.

Animale in pericol

Conform declaratiilor oficiale din acea perioada, 25 de pasari, in marea lor majoritate pelicani, si patru lei de mare au fost afectati in primele ore. Ministrul mediului a concluzionat ca “este unul dintre cele mai mari dezastre survenite vreodata in Galapagos”. Aceasta deoarece numeroase sepcii exotice, cum sunt iguanele, leii de mare sau chiar celebrele broaste testoase gigantice, au fost in mod puternic afectate. “Am spalat deja 40 de pelicani, cativa pui de lei de mare, dar inca mai cautam”, mentiona pe 27 ianuarie, echipa Galapagos National Park, condusa de Mauricio Velasques. “Putine sunt insa animalele si pasarile ce au fost iremediabil afectate, pana la momentul de fata”, mai adauga el. Pana in 28 ianuarie doar 2 pelicani au fost raportati decedati. Expertii ecologi au estimat pagubele ecologice ca drept minime, deoarece curentii marini au indepartat motorina de insule.

Tentative de curatare

10 membri ai Pazei de coasta din SUA, sositi la fata locului, au inceput impreuna cu autoritatile ecuadoriene sa indeparteze cei 113.000 l de motorina scursi din petrolier, ce se extindeau continuu. Dupa inlaturarea fluidului si astuparea gaurii de scurgere s-a trecut la scoaterea petrolierului din zona. Costurile de curatare ridicate la aproximativ 500.000 de dolari au fost suportate de catre Compania Acotramar, cea care detinea petrolierul Jessica.

Bilantul incidentului ecologic

Dupa doua saptamani de eforturi de curatare intensa, atmosfera de criza din Galapagos tinde sa se dezamorseze, iar echipele de interventie din insule si din SUA se reintorc la baze. Cu toate acestea, nefericitul accident era departe de a se fi sfarsit. Impactul imediat al scurgerilor de petrol a fost minin – doar 9 animale au fost raportate moarte pana in 7 februarie. Impactul a fost insa mai puternic asupra plantelor si animalelor rare din regiune. Directorul Institutului Mediului din Washington spunea: “Chimicalele, care sunt toxice pentru pasari si mamifere, sunt de asemenea toxice pentru nevertebrate, alge sau alte componente ale sistemului acvatic.” Poate algele nu par atat de importante, dar pentru ca ele constituie, practic, hrana marilor organisme, impactul acestui regretabil accident ecologic va fi mai puternic in timp. Cel mai critic afectati au fost cormoranii si pinguinii de Galapagos, specii endemice, care nu se mai gasesc in alta parte a lumii.