Interferente.ro Lifestyle Frumusete Intretinerea incaltamintei

Vineri, 27 Februarie 2015 01:16

Intretinerea incaltamintei

Intretinerea incaltaminteiIntretinerea incaltamintei se face zilnic, caci zi de zi trebuie se inlatura praful prin periere. Daca sunt urme sau pete de noroi, acestea se curata cu un tampon textil inmuiat intr-o solutie apoasa dintr-un detergent, apoi se clateste, se usuca la temperatura camerei (nu langa surse de caldura, deoarece se scorojeste pielea) si se da cu crema de ghete obisnuita. Pentru indepartarea mirosului neplacut si a urmelor de transpiratie din interior, se sterg cu o solutie special preparata pentru asa ceva, existente pe piata.

Incaltamintea cu fete din material plastic se spala cu o solutie apoasa dintr-un detergent, apoi se sterge cu o carpa uscata. Incaltamintea de lac se freaca bine cu un tampon inmuiat in pasta speciala. Se sterge cu o carpa moale si se lustruieste cu piele de caprioara. Pantofii de tenis sau ghetele de baschet se spala, pur si simplu, cu o solutie apoasa dintr-un detergent, folosind o perie, in interior si in exterior. Apoi se clatesc si se lasa la uscat, expusi la soare si vant, ori chiar atarnati pe sarma de rufe cu ajutorul carligelor clasice. Este recomandabil ca in interiorul acestui tip de incaltaminte sa fie introdus un brant de pluta, bine pudrat cu pulbere de talc pe ambele fete. Brantul se schimba si se spala zilnic.

Crema pentru incaltaminte poate fi obtinuta in gospodarie usor, de buna calitate si economic. Se prepara o data o cantitate mai mare, care se toarna si se pastreaza in cutii sau borcane mici, astupate ermetic.

Crema neagra. Pe baza de apa sau de nisip se topesc, amestecand bine: vaselina pura 25 g, ceara de albine 50 g, parafina 50 g. Separat, se dizolva negrozin 5 g in spirt tehnic 10 ml. Se stinge orice flacara si in solutia de spirt se adauga parchetin 150 ml si terebentina 200 ml. Aceasta solutie comuna se toarna incet si amestecand continuu peste amestecul de mai sus, cald. Cand s-a obtinut o ceara omogena se toarna, calda inca, in cutii.

Crema maro. Ca mai sus, se topesc ceara de albine 50 g si fulgi de sapun 25 g. Se stinge flacara si se adauga, amestecand continuu, terebentina, 75 ml si colorant maro pentru piele 3 g, dizolvat in spirt tehnic 6 ml.

Ceara incolora pentru lustruit incaltamintea. Pe baia de apa se topesc: ceara de albine 50 g, cerezina 25 g si parafina 50 g. In absenta sursei de incalzire, se adauga amestecand: parchetin 250 ml si terebentina 100 ml. Pasta se toarna calda in borcane, care se astupa ermetic. Ceara se aplica intr-un strat subtire numai peste pielea incaltamintei deja data cu crema. Se lasa in repaus 5-10 minute, dupa care se lustruieste cu peria si apoi cu plusul.