Interferente.ro Turism Romania Itinerare si trasee turistice in Tara Vrancei

Miercuri, 16 Iulie 2014 01:12

Itinerare si trasee turistice in Tara Vrancei

Itinerare si trasee turistice in Tara VranceiLa mai putin de doua sute de kilometri nord de Bucuresti, incepe un spatiu al legendelor, al poeziei si visului, vatra de suflet, de civilizatie strabuna, de istorie si de glorie a pamanturilor romanesti. Este Tara Vrancei – zona de farmec si pitoresc aparte, cu locuri si oameni aparte, cu impliniri contemporane pe masura maretelor pagini de glorie inscrise in hrisovul istoriei si al devenirii sale neincetate.

“Judetul Vrancei – scria undeva istoricul C. C. Giurescu – este o imagine in mic a tarii. Aici intalneste vegetatia cea mai diversa pe cele mai diverse forme de relief, constituind astfel, la proportii reduse, un compendiu geografic. Prin actele de vitejie ale ostasilor romani cazuti in primul razboi mondial la Marasesti si Marasti, dovada fiind mausoleele ridicate aici ca si la Soveja, Vrancea, ca teritoriu romanesc, detine in istorie un titlu de glorie … Este un judet de oameni vrednici, de oameni tari de la munte, podgoreni si de cojani muncitori de la campie, staruitori si inteligenti …”

In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva mari si frumoase trasee turistice prin Tara Vrancei, trasee nu numai interesante dar si usor accesibile si deosebit de frumoase in toate anotimpurile, de la primavara inundata in vegetatie si pana la iarna asternandu-si mantia-i alba peste munti, dealuri si campii, creand adevarate feerii de lumina si puritate.

Toate drumurile spre Tara Vrancei pornesc, cum este si firesc, din capitala acesteia, municipiul resedinta de judet – Focsani. De aceea vom poposi mai intai in cateva din locurile sale de interes turisti. Acestea sunt:

· Piata Unirii, noul centru modern al orasului, cu monumentul inchinat marelui eveniment de la 1859, un obelisc la baza caruia au fost sculptate scene de la Unirea Principatelor;

· Borna de hotar, consemnand locul in care se afla granita Tarilor Romane pana la Unire;

· Teatrul, constructie datand din 1913, asemanatoare teatrului din Iasi;

· Ateneul popular, monument de arhitectura din 1927;

· Mausoleul, ridicat in cinstea eroilor din primul razboi mondial;

· Complexul muzeal judetean, cu sectii de istorie, de etnografie si de stiintele naturii – adevarata carte de vizita, pe cat de variata pe cata de interesanta a intregului tinut al Vrancei.

Iata acum cateva din traseele mai imporante al unor calatorii ce se pot organiza in acest tinut de legenda si de istorie in care traditiile si obiceiurile, frumusetea portului popular si mestesugurile mostenite din strabuni s-au pastrat nealterate:

Focsani – Odobesti – Vidra – Barsesti – Tulnici – Lepsa. Odobestiul este, cum se stie, un vechi si renumit centru viticol, oras cu o vechime de peste sase secole.

Obiective turistice: Colectia muzeala de arta feudala; Beciul domnesc, construit intre 1834-1849; Cascada Putna, cu o cadere de 10 m si un debit de 3 m³/s; Pastravaria de la Lepsa. Intregul traseu cuprinde sate in care se mai pastreaza mestesugul confectionarii de tipare de cas si alte obiecte casnice sculptate in lemn.

Al doilea traseu cuprinde localitatile: Focsani – Tisita – Marasesti – Panciu – Straoane – Muncelu – Marasesti – Campuri – Soveja.

Dintre obiectivele turistice mai importante mentionam: Statuia libertatii (autor: Oscar Han) din satul Tisita, Mausoleul si muzeul militar din Marasesti, Sectia muzeala din Adjud, Monumentul Ecaterinei Teodoroiu din satul Muncelu, Casa memoriala “Mos Ion Roata” din comuna Campuri, Mausoleul si muzeul satesc sin Soveja. Amatorilor de arta populara le sugeram traseul: Focsani – Odobesti – Valea Sarii – Barsesti – Vrancioaia – Naruja – Paltin – Nereju, cu sate in care mesteri populari continua traditia inaintasilor in materie de sculptura in lemn. Pentru cei care doresc sa faca un binevenit popas in podgorie, pentru ca dupa aceea sa paseasca pragul casei in care a trait si a scris Al. Vlahuta, este de preferat traseul: Focsani – Cotesti – Dumbraveni. In aceasta din urma localitate autorul “Romaniei pitoresti” isi avea locul de odihna si creatie in care se intalnea adesea cu prietenii sai Delavrancea, Caragiale si Grigorescu, impreuna cu care strabatea meleagurile frumoase ale Vrancei.

In final amintim, dar un in ultimul rand, un alt traseu, de asta data pe Valea Milcovului: Focsani – Odobesti – Mera – Andreiasu de Jos.

Aici veti avea parte de obiective turistice de exceptie: mica ctitorie cantemireasca de la Mera, formatiunile carstice de la Reghiu si asa-zisul Foc Viu de la Andreiasu (emanatii de gaze usor vizibile la suprafata scoartei terestre).

Pentru calatoriile in Vrancea – pe aceste trasee, ori pe altele, alcatuite dupa preferinta fiecaruia – nu ne ramane decat sa uram un calduros “Drum bun!” sau “Vacanta/Concediu placut!”