Sâmbătă, 02 August 2014 03:44

Iubiri istorice

iubiri istoriceTeodora si Iustinian

Fiica a unui ingrijitor de animale de la curtea Constantinopolului secolului al VI-lea, Teodora, gratioasa si frumoasa, era una dintre cele mai apreciate curtezane. Aceasta nu a impiedicat-o sa traiasca o minunata poveste de dragoste si sa se casatoreasca cu imparatul Iustinian. In faimosul tandem politic aflat la carma Imperiului bizantin ea avea ultimul cuvant.

Sah Jahan si Mumtaz-i-Mahal

Somptuosul mausoleu Taj Mahal din India a fost construit in 1631 de catre Sah Jahan in memoria sotiei sale, Mumtaz-i-Mahal, ce a murit la nasterea celui de-al paisprezecelea copil al lor, in 1629. Din primul an al casatoriei (1612), cei doi au fost legati de o dragoste puternica, a carei dovada este superba constructie de marmura, gresie si pietre pretioase, ridicata pe parcursul a 20 de ani. Dupa terminarea lucrarilor, imparatul a ordonat uciderea arhitectului pentru ca mausoleul sa ramana unic.

Thomas Jefferson si sclava Sally Hemmings

Cel de-al treilea presedinte al Statelor Unite ale Americii si autorul principal al Declaratiei de Independenta, Thomas Jefferson (1743-1826), spirit progresist, cult, cunoscand la perfectie sase limbi, era un filozof si un botanist recunoscut.

Ramas vaduv, dupa un mariaj scurt, dar fericit, el s-a indragostit de sclava Sally Hemmings, camerista fiicei sale. Relatia lor a durat 40 de ani, in cel mai mare secret. Au avut impreuna cinci copii, dar nu s-au putut casatori, nici macar dezvalui legatura lor, datorita opiniei publice a vremii, marcata de rasism.

Ducele de Windsor si Wallis Simpson

Printul de Walles, viitorul rege Edward al VIII-lea al Marii Britanii, erau un mare amator de aventuri sentimentale si petreceri. El a fost insa sedus de americanca Wallis Simpson, care nu era de familie buna si, in plus, era divortata.

La moartea tatalui sau, George al V-lea, Edward a devenit regele Angliei. Domnia sa a fost de scurta durata, doar cateva luni ale anului 1936. dorinta sa de a se casatori cu Wallis, care urma deci sa fie regina, s-a lovit de opozitia neinduratoare a tuturor structurilor civile, politice si religioase din Marea Britanie. Edvard al VIII-lea a hotarat sa abdice pentru a se casatori, in Franta, cu aleasa inimii sale. A murit in 1972, iar Wallis in 1986.

Friedrich Nietzsche si sora sa Elizabeth

Dupa dragostea neimplinita pentru Lou von Aalome scriitoare casatorita cu orientalistul F. C. Andreas, filozoful german Friedrich Nietzsche s-a aruncat in bratele surorii sale, Elizabeth, care i-a fost prietena, infirmiera si amanta. Acest incest i-a provocat lui Nietzsche remuscari, fara a fi insa capabil sa intrerupa relatia. Aceasta a contribuit la provocarea unei depresii care l-a afectat pe filozof in ultimii 11 ani ai vietii sale. A murit bolnav de sifilis in 1900, ingrijit de sora sa.