Interferente.ro Lifestyle Casa ta Izolari si amenajari decorative in locuinta

Marţi, 09 Aprilie 2013 16:56

Izolari si amenajari decorative in locuinta

 

In orice incapere si chiar pe unii pereti din exterior (logii, balcoane, verande, etc.) pot fi realizate acoperiri totale sau partiale cu placute ceramice – faianta, fie urmarind un desen uniform – potrivit modelului imprimat pe faianta, fie realizand un mozaic cu intentii artistice. Placutele, de diferite dimensiuni, culori, cu sau fara desene, pot fi procurate de la magazinele cu articole sanitare. Fixarea lor pe perete se face scobind tencuiala pe o adancime de aproximativ 2 mm si lipindu-se apoi cu o pasta moale facuta din ipsos si apa cu un adaos de 300 g aracetin la 1 kg pasta de ipsos. Pentru a realiza un mozaic care reprezinta un desen mai dificil, acesta se schiteaza mai intai pe o coala de hartie la dimensiuni identice cu cel care va fi pe perete (1/1).

Coala cu desenul se aseaza pe dusumea si i se traseaza zonele de diferite culori. Pe acestea se instaleaza provizoriu toate placutele ceramice, in culorile corespunzatoare, asa cum vor fi lipite pe perete. Dupa aceasta, desenul se schiteaza pe perete, folosind eventual o copie cu indigo a celui dintai si se incepe lipirea placutelor, una cate una, in ordinea in care sunt ridicate de pe copia de jos. Dupa uscare, se spala de resturile pastei cu un tampon textil inmuiat intr-o solutie apoasa de detergent si se freaca folosind alt tampon uscat si curat. Daca peretele este placat cu faianta monocolora, pe aceasta se poate desena orice, folosind culori obisnuite de apa (acuarela, guasa, tempera) preparate cu putin aracetin sau culori de ulei obisnuite in pictura.

VARIANTA

Cu scop exclusiv decorativ, pe perete pot fi montate grupaje din cate 6-12 placi de faianta monocolora, de dimensiuni obisnuite (cu latura de 15 cm) sau mai multe de format mic, care sa alcatuiasca fondul de expunere a unor obiecte: ceramica, lucrari in lemn sau metal, aplicate cu lampi electrice, ghivece cu flori naturale, etc. Cuiele necesare pot fi batute in spatiile dintre placile de faianta.

 

Mai simplu se realizeaza asemenea montaje (din placi mai mari) sau mozaicuri (din bucatele marunte) folosind, in locul ceramicii folie de linoleum. Aceasta se vinde fie sub forma de metraj, fie in placi patrate cu latura de 33 cm. Pot fi taiate cu foarfeca, lama sau cutitul de cizmarie. Avantajul acestui material este ca din el se decupeaza usor o forma in prealabil, care apoi poate fi lipita in intregime sau din cateva sectiuni mari de culori diferite. Lipirea pe perete se face, de asemenea, foarte usor cu un adeziv plastic (prenandez, lipinol, etc.), ca si pe dusumea. Pentru mai multa siguranta, bucatile pot fi fixate suplimentar (provizoriu sau definitiv) cu cateva cuie de otel, incadrate eventual in desen. Simplu si de efect se monteaza un mozaic “in sah” din placi cu latura de 33 cm, folosind cuie de otel, pe cate un perete din bucatarie, langa chiuveta sau masina de gatit, veranda, logie, balcon sau in camera copiilor – unde exista pericolul ca peretii sa fie “pictati” sau zgariati.

 

O buna izolare fonica, in parte si termica, dar mai ales un reusit efect artistic se obtin prin atarnarea pe pereti a unor covoare romanesti de mari dimensiuni. Pot fi alese fie piese cu desene geometrice, care sunt mai ieftine, fie cu desene florale. Splendide sunt, de exemplu, covoarele oltenesti care pot fi procurate cu cergi maramuresene din lana flausata. Astfel, o cerga poate fi expusa in dormitor pe peretele de langa pat, iar alta asemanatoare va fi folosita drept cuvertura sau va fi asternuta pe jos ca o mocheta foarte calduroasa, peste parchet sau linoleum, ori deasupra unui covor mai simplu, de iuta. Pe peretii mai mici unde sunt usi sau ferestre pot fi asezate carpete cu desene asemanatoare.

 

Pentru a da impresia de profunzime unor incaperi mai mici (de exemplu un hol sau dormitor) si pentru a le spori gradul de luminozitate, se folosesc oglinzi. Acestea se procura de la atelierele care monteaza greamuri, sub forma unor bucati mari, care au de obicei dimensiunile de 160/60 cm, ele vor fi instalate pe peretele din fund al incaperii. Suprafata lor trebuie sa acopere cel putin 70 % din cea a peretelui respectiv si sa fie asezate la mijlocul acestuia. Montarea se face pe dibluri de lemn, la colturile fiecarei bucarti de oglinda sau prin asezarea intr-o semi-rama, adica doua bucati late de scandura, prevazute cu sant de alunecare, ca la geamurile unor bufete, fixate in partile de sus si jos ale oglinzilor. In spatele lor se asaza coli de carton riglat sau mucava, prrinse in cuie de tapiterie. Toate sursele de lumina artificiala (lustra, aplice, lampadar) se reflecta in oglinda si sporesc astfel luminozitatea incaperii. ceea ce favorizeaza un consum redus de energie electrica. Pentru a spori efectul decorativ, deasupra oglinzii se poate monta o galerie pe care se instaleaza o perdea fina, subtire, din doua foi, care acopera marginile laterale ale oglinzilor. Astfel, se da impresia unei mari ferestre. Desigur, pe langa efectele estetice si de luminozitate, oglinda serveste si scopurilor ei firesti, permitand ca persoanele sa se poata vedea in intregime. Costul unei asemenea amenajari este mai redus decat ar putea parea la inceput. Metrul patrat de oglinda obisnuita fiind relativ ieftin, iar instalarea se poate face de fiecare.

 

Pentru decorarea originala a unui perete, cu cheltuieli minime, se poate folosi plasa de sarma impletita, cu ochiuri mari, din aceea intrebuintata in mod obisnuit la garduri. Peretele liber (din hol, lagie, balcon, bucatarie, etc.) se imbraca in intregime cu o asemenea plasa, fixate numai la capetele laterale (dreapta-stanga) pe cate o sipca de lemn (montata pe dibluri introduse in pereti). Inainte de montare. plasa va fi vopsita (cu vopsea duco sau de ulei) intr-o singura culoare sau in doua, ca o tabla de sah ori dupa propriul gust. Pe aceasta plasa pot fi prinse apoi, cu simple carlige de sarma sau snururi, ace de siguranta, etc., nenumarate obiecte decorative: tablouri, obiecte din ceramica, lemn, sticla, textile, ghivece de flori, aplice electrice, etc. De exemplu, astfel poate fi expusa o colectie de strachini sau de linguri de lemn.

 

Tavanul

Pentru a spori gradul de iluminare a unei incaperi se monteaza pe tavan, deasupra lustrei, un panou patrat alcatuit din 2-4 bucati de oglinda. Fixarea lor se face cu ajutorul unor clame de tabla indoita in forma de U. Partea dinspre tavan se monteaza cu suruburi sau cuie, iar cea din fata se indoaie peste sticla oglinzii. Daca se urmareste si un scop decorativ. suprafata oglinzilor va fi marita la aproximativ 2 metri patrati. Astfel, se da impreisa unei inaltimi sporite a camerei si se realizeaza un efect de imagini caleidoscopice.

Tot cu scop decorativ sau pentru izolare fonica fata de zgomotul de la etajul superior, pe tavan pot fi montate, ca si pe pereti, bucati de mocheta, linoleul, tapet, materiale textile, placi lemnoase, etc.