Interferente.ro Lifestyle Casa ta Jocul de lumini si umbre in locuinta

Luni, 20 Ianuarie 2014 19:40

Jocul de lumini si umbre in locuinta

Jocul de lumini si umbre in locuintaCum trebuie sa folosim lumina? Unde avem nevoie de ea? Ce culoare trebuie sa aiba? Sunt probleme complexe, care trebuie rezolvate in mod convenabil.

Lumina accentueaza, pune in evidenta sau subordoneaza parti componente ale creatiei oamenilor si folosirea ei, in mod abil, duce la obtinerea de calitati noi. Repartizarea gresita a luminozitatii poate sa produca puncte de orbire si suprafete extrem de luminoase in locuri secundare. O iluminare incorenta poate avea repercusiuni asupra sistemului nervos, de aceea trebuie urmarita realizarea ei cat mai corecta, tinandu-se seama de natura si specificul inceperii, marimea si forma acesteia, natura si culoarea pardoselii, peretilor si mobilierului, natura lucrului efectuat in incapere.

In functie de aceste conditii trebuie sa stabilim cantitatea corecta de lumina necesara.

Un bec prost plasat, care ne bate in ochi, va crea impresia unui exces de lumina cand, in relaitate, nu s-a asigurat nici minimul necesar.

Un amanunt care trebuie retinut: noaptea se pierde pe fereastra o mare cantitate de lumina daca nu exista perdele care sa o reflecte.

Iluminarea camerei de zi trebuie sa tina cont de faptul ca aceasta incapere reprezinta sinteza moderna a mai multor incaperi din vechile case, ea cuprinzand zona pentru masa, repaus, receptie, munca, distractie.

Pentru locul de luat masa este indicata o lampa suspendata de plafon la aproximativ 1,20 m deasupra centrului mesei. In zilele de sarbatoare se va crea o atmosfera festiva cu ajutorul unui sfesnic cu lumanari.

In spatiul rezervat primirii prietenilor, discutiilor, un lampadar va da o lumina placuta. Luminile asezate aproape de pardoseala maresc incaperea si creeaza o senzatie de odihna propice unor auditii muzicale sau meditatiei.

Biblioteca va fi luminata cu ajutorul unor spoturi dirijabile incastrate in plafon sau al unor aplice.

Locul de munca, biroul, e bine sa aiba asigurata iluminarea planului de lucru cu ajutorul unei lampi dirijabile.

Iluminarea dormitorului trebuie sa creeze un climat cald si odihnitor. Se evita luminile venind direct din plafon, deoarece sunt obositoare si dauneaza ochilor. Luminile localizate sunt necesare cititului, machiajului, asezarii hainelor in dulap. Astfel, pentru lectura in pat, sunt practice aplicele orientabile sau lampile de noptiera, permitand cititul fara a fi deranjat vecinul.

Iluminatul toaletei se realizeaza cu ajutorul a doua aplice asezate in parti sau al unei suprafete luminoase difuze situate deasupra oglinzii.

Dulapurile e bine sa fie luminate de o lampa luminoasa situata in fata lor la inaltime, care ar asigura si lumina pentru interiorul dulapului si iluminatul general al incaperii.

Bucataria ocupa un loc important in viata familiei. Majoritatea familiilor obisnuiesc sa ia masa aici; tot aici, in timp ce gospodina pregateste mancarea, copiii vin sa stea de vorba, aducandu-si o jucarie, ori un caiet, ca sa deseneze. Iluminarea generala a bucatariei o puteti realiza direct cu un glob luminos, sau cu ajutorul tuburilor fluorescente, si indirect, construind o grinda falsa si montand la partea superioara un tub fluorescent, care, luminand tavanul de jos in sus, va da senzatia ca bucataria este mai inalta; la partea inferioara vom monta becuri sau spoturi dirijand fasciculul luminos in jos.

Iluminatul planurilor de lucru va usura mult munca gospodinelor, dandu-le un plus de calm si voie buna. Pentru aceasta lumina, care trebuie sa fie amplasata deasupra nivelului ochiului propunem :

·        folosirea corpului superior al modulului de bucatarie. Pe placa inferioara se fixeaza o scandura cu ajutorul unei sipci, in spatele careia se va afla becul sau tubul fluorescent;

·        confectionarea din scanduri a unei mici etajere care sa mascheze becul, fixata pe perete deasupra mesei de lucru;

·        fixarea unui tub fluorescent in hota pentru supravegherea prepararii bucatelor.

Locul de luat masa devine mai intim luminandu-l cu ajutorul unei lampi cu brat mobil, care poate fi deplasata cu usurinta.