Luni, 29 Septembrie 2014 22:24

Laptele de bivolita

Laptele de bivolitaLaptele de bivolita se caracterizeaza printr-un continut ridicat de substanta uscata (peste 18%), apropiindu-se din acest punct de vedere de laptele de oaie.

Compozitia chimica medie a laptelui de bivolita, in procente, este urmatoarea:

·         Apa – 81.5

·         Substanta uscata – 18.5

·         Grasime – 8.2

·         Substanta uscata, negrasa – 10.3

·         Proteine totale – 4.3

·         Cazeina – 3.6

·         Lactalbumina + lactoglobulina – 0.7

·         Lactoza – 5.0

·         Saruri minerale – 0.8

Laptele de bivolita se caracterizeaza printr-o culoare alba si un gust placut, dulceag, specific laptelui gras.

Continutul de grasime mai ridicat situeaza laptele de bivolita pe primul loc fata de celelalte tipuri de lapte. Puterea de smantanire a laptelui de bivolita este mai mica decat aceea a laptelui de vaca.

Proteinele totale ale laptelui de bivolita nu depasesc cu mult pe cele existente in laptele de vaca. Datorita, totusi, continutului ridicat de grasime, alaturi de cazeina, laptele de bivolita se foloseste cu bune rezultate la fabricarea iaurtului, caruia ii imbunatateste consistenta. Proteinele par sa fie mai rezistente procesarii termice, de aceea laptele de bivolita e ideal pentru procesare si transformare in branzeturi. Ca o curiozitate mentionam faptul ca mozarella din zona Napoli are la baza laptele de bivolita, fiind deosebit de fina, moale si delicioasa.

Laptele de bivolita contine cu 40% mai putin colesterol decat laptele de vaca si o cantitate mare de fosfolipide care contrabalaseaza efectele aterogene ale colesterolului. Din aceasta cauza, este consumat mai ales de catre cei bolnavi si suferinzi de ateroscleroza, boli cardiovasculare, dislipidemii. Dar, atentie la cantitatea consumata, deoarece laptele de bivolita are cea mai mare cantitate de grasimi dintre sortimentele aflate pe piata.

Privind in trecut, se stie ca regina Cleopatra manifesta o atentie deosebita asupra igienei si sanatatii sale. Aceasta isi ingrijea pielea intr-un mod deosebit, facand baie in lapte. Cercetarile efectuate in timp certifica faptul ca laptele de bivolita ajuta la mentinerea pH-ului natural al pielii si lupta eficient impotriva imbatranirii. Se pare ca bogatia de acid lactic ajuta la curatarea in profunzime a epidermei, iar continutul mare de grasimi o hraneste si o hidrateaza, astfel rezultand o piele catifelata si neteda, alba si frageda.

Acest produs lactat este recomandat pentru cresterea apetitului, prevenirea anemiei, imbunatatirea sistemului imunitar si, nu in ultimul rand, se stie aportul sau pentru oase si dinti sanatosi.