Interferente.ro

Marţi, 08 Martie 2011 01:59

Lauren Bacall

 

Lauren Bacall (16 septembrie 1924), nascuta Betty Jean Weinstein Perske, a vazut lumina zilei in cartierul Bronx, din New York. Tatal ei, William Perske, era originar din Alsacia, iar mama ei, Natalie Weinstein, era nascuta in Romania si se numea, de fapt, Bacalu. Descoperita la 19 ani cand facea modeling la New York, Bacall a devenit celebra datorita vocii "groase, de fumatoare" si privirii indolente, atuurii datorita carora a fost numita "The Look". Cunoscuta pentru vocea ei senzuala si tinutele provocatoare, Bacall a devenit un simbol al modei in anii '40 si a continuat sa joace in filme pana in ziua de azi. Actrita, care in 1997 s-a regasit in "Topul celor mai frumosi 50 de oameni", realizat de revista People, a spus: "Intotdeauna am crezut ca am sprancene prea curbate si dintii strambi. De aceea nu am inteles niciodata de ce oamenii ma considerau frumoasa".

 

Cel mai tenace vis al lui Lauren era acela de a deveni actrita. Celei mai bune prietene ii spunea adesea: "Voi pleca la Hollywood si voi face cariera". Din perioada liceului, ea visa sa devina actrita ca idolul ei, Bette Davis. Mama ei, convinsa de seriozitatea inclinarilor artistice ale fiicei sale, o inscrie la Academia Americana de Arta Dramatica.

In urma unui concurs de frumusete, Betty este incoronata Miss Greenwich Village si apare pe coperta revistei Harper's Bazaar in martie 1943. De aici este remarcata de catre producatorul Howard Hawks, care o cheama la Hollywood si ii schimba numele in Lauren Bacall.

 

 


El o distribuie pentru prima data in filmul "To Have and Have Not", in care Bogart avea rolul principal. Humphrey Bogart era deja un actor titrat la Hollywood, cunoscut pentru caracterul sau dificil si gustul pentru bautura.

 

Bogart si Bacall se imprietenesc rapid. El este intrigat de amestecul de naivitate si siguranta pe care ea il degaja. Intr-o seara, Bogart merge in camera ei si o saruta. Acesta este inceputul unei lungi povesti de dragoste, presarata cu nenumarate obstacole (Bogart era casatorit cu o alcoolica, Lauren era mult mai tanara).


In scurt timp, "To Have and Have Not" depaseste in succes Casablanca, iar Lauren Bacall devine si ea o vedeta. Cei doi actori filmeaza apoi impreuna in "The Big Sleep", intr-un climat incordat deoarece Bogie nu divortase inca, iar ziaristii il hartuiau. In mai 1945, Bogie si Bacall se casatoresc in cadrul unei ceremonii simple. Bacall avea 20 ani, iar Bogart 45.

 

Daca unele cupluri hollywoodiene au iesit in evidenta prin violenta si altercatii, Bogart si Bacall au format un cuplu fericit timp de 30 ani. In ciuda diferentei de varsta de 25 ani, a caracterului lor puternic si a gustului pentru petreceri, sotii Bogart au trait in armonie pana la moartea lui Humphrey, in 1957.

 

Pe plan cinematografic este renumita pentru rolurile principale din filme precum "The Big Sleep" (1946) si "Dark Passage" (1947), cat si pentru rolul de comedie din "How to marry a Millionaire". Bacall s-a bucurat de succes si in musicalurile de pe Broadway: "Applause" in 1970 si "The Woman of the Year" in 1981.  

 

In ciuda carierei sale remarcabile, cu peste 60 de filme in palmares si multe roluri memorabile, Lauren Bacall a fost nominalizata la premiile Academiei Americane de Film o singura data, in 1997, pentru prestatia din "The Mirror Has Two Faces", insa nu a castigat premiul. Pentru rolul din "The Mirror Has Two Faces" (1996), unde era mama Barbarei Streisand, Bacall a castigat un Glob de Aur.

 

A continuat sa lucreze la mai multe proiecte, printre care si filmul "Diamonds", in care joaca alaturi de Kirk Douglas, actor cu care a mai jucat in 1950 in drama romantica "Young Man with a Horn".

 

Lauren Bacall a primit in 2009 un Oscar pentru intreaga cariera. Ea mai filmeaza inca si isi imprumuta vocea deosebita personajelor de desene animate.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: