Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Lavanda proprietati terapeutice si curative

Marţi, 28 Ianuarie 2014 00:33

Lavanda - proprietati terapeutice si curative

Lavanda proprietati terapeutice si curativeLavanda sau levantica este una dintre cele mai apreciate plante in aromaterapie, avand un efect calmant si relaxat, usor sedativ. Lavanda/levantica este folosita ca planta medicinala inca din timpuri indepartate, fiind recunoscute caracteristicile si proprietatile sale terapeutice si curative: sedative, antiinflamatoare, antispastice, antiseptice, hipotensoare, cicatrizante, carminative, fiind de folos intr-o mare varietate de boli.

Sa vedem insa ce afectiuni se pot trata cu ajutorul acestei plante:

·        Anxietate si stres – se dilueaza in putina apa 10 picaturi de tinctura si se iau de 2-3 ori pe zi.

·        Afectiuni hepatobiliare – infuzia de levantica ajuta la eliminarea bilei. De administreaza cate 2 cani de infuzie pe zi. De asemenea, este benefica si pentru functionarea normala a vezicii biliare.

·        Afectiuni renale – se prepara o infuzie din flori de levantica din care se beau doua cani pe zi. Mareste diureza.

·        Afectiuni cardiace – se recomanda utilizarea uleiului de levantica. Se administreaza seara, inainte de culcare, cate 3 picaturi puse pe un cub de zahar. De asemenea, se va face si masaj la torace si bratul stang, pe toata lungimea acestuia. In acest fel, se normalizeaza functiile inimii si nivelul hipertensiunii arteriale. Mare atentie in cazul bailor cu levantica, mai ales pentru persoanele cu afectiuni circulatorii. In acest caz, baia nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute, urmata fiind de repaus. De asemenea, baile cu lavanda nu sunt recomandate femeilor insarcinate.

·        Afectiuni respiratorii – se aplica cateva picaturi de ulei de lavanda pe gat si in zona pieptului. Se pot trata durerile de gat, astmul, stranutul, raceala, sinuzita, laringita.

·        Crampe musculare – se face masaj cu ulei. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca pentru masaj, e bine ca uleiul de levantica sa se amestece cu cateva picaturi de ulei de floarea soarelui.

·        Dureri de cap, migrene – se frectioneaza tamplele cu cateva picaturi de tinctura si se beau 1-2 cani Insomnie si agitatie nervoasa – se dilueaza catre 4 picaturi de ulei de lavanda in ½ pahar si se bea de 3 ori pe zi, dupa masa. Se pare ca este un excelent si un eficient calmant.

·        Mancarimi si usturime – se foloseste ulei de lavanda, fiind aplicat pe zonele afectate, masand pielea usor.

·        Neurastenie si migrena – se iau cate 4-5 picaturi de ulei pe un cub de zahar, seara, inainte de culcare.

·        Rani si arsuri – se maseaza zona afectata cu cateva picaturi de ulei de levantica. Au rol cicatrizant si calmeaza durerile.

Acestea sunt doar cateva din beneficiile aduse de levantica, iar modul in care se administreaza difera de la caz la caz. Sa nu uitam si de beneficiile aduse in cosmetica prin utilizarea lavandei, insa despre acest lucru vom vorbi intr-un alt articol. Oricum, trebuie sa ne referim la cateva moduri clasice de intrebuintare si administrare ale levanticai:

·        Infuzie. Se pun la infuzat intr-o cana cu apa fierbinte cateva flori de levantica. Se lasa 10-15 minute, dupa care se bea indulcita cu putina miere si amestecata cu zeama de lamaie. Trebuie sa retina ca aceasta este foarte buna pentru inducerea unei stari de calm si liniste, mai ales daca este consumata seara, inainte de culcare.

·        Ulei. Se pun intr-un borcan o mana de flori de levantica. Se acopera cu ulei de floarea soarelui pana la umplere si se lasa la macarat 10-15 zile intr-un loc insorit. La final, se filtreaza si se pune in recipiente mai mici. Cel mai des se utilizeaza pentru masaj.

·        Tinctura. Se pune o mana de flori intr-o sticla si se toarna deasupra alcool, pana la umplere. Se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se filtreaza 20 de picaturi de trei ori pe zi. In general, cu ajutorul acesteia migrenele si tulburarile abdominale precum gastrita.

·        Bai. Se prepara un decoct din flori de levantica, dupa care se toarna in apa de baie. Au un efect relaxant si odihnitor, inducand starea de bine.

Te-ar putea interesa sa afli cum poti prepara o reteta de limonada cu levantica sau peltea de levantica.