Interferente.ro Descopera Istorie Legenda intemeierii Romei

Luni, 07 Noiembrie 2016 00:44

Legenda intemeierii Romei

Legenda intemeierii RomeiVa oferim spre lectura legenda intemeierii Romei, pe intelesul copiilor.

Spre apus de noi este o tara frumoasa, calduroasa si bogata, care se numeste Italia. In mijlocul acestei tari e un oras mare, vechi si vestit, numit Roma. In mijlocul acestui oras curge raul Tibru.

Acum peste 2700 de ani se afla in Italia un rege, pe nume Proca, care avea doi fii: Numitor si Amuliu.

Cand Proca a fost pe patul de moarte, a sfatuit pe fiii sai sa domneasca pe rand, fiecare cate un an. Amuliu insa, dupa ce a domnit un an, nu a dorit sa lase pe tron si pe fratele sau. Ba, mai mult, de teama sa nu fie inlaturat de la tron, l-a trimis la inchisoare atat pe Numitor, cat si pe fiica acestuia, Rea Silvia.

In inchisoare, Rea Silvia a nascut doi prunci gemeni. Unul a fost numit Romulus si altul Remus. Cand Amuliu a aflat de nasterea copiilor, s-a temut ca nu cumva ei sa se rascoale si sa-i ia domnia, cand se vor face mari. De aceea s-a hotarat sa-i piarda si i-a dat unui slujitor credincios al sau, ca sa-o omoare. Acestuia insa i s-a facut mila de bietii copilasi si, in loc sa-i ucida, i-a pus intr-o albie si le-a dat drumul sa pluteasca pe raul Tibru.

Albia cu copilasii, dupa ce a plutit ceva vreme, a fost scoasa de apa la mal, oprindu-se pe uscat. Pe acolo nu se afla nici tipenie de om.

Copilasii au inceput sa planga, caci i-a apucat foamea. O lupoaica, careia vanatorii i-au omorat puii, auzindu-le plansul, s-a apropiat de ei si i-a lasat sa suga.

Niste ciobani, care treceau pe acolo, i-a gasit si i-a luat cu ei. Romulus si Remus a crescut printre ciobani si au ajuns oameni voinici si plini de indrazneala.

Romulus si Remus au aflat mai tarziu ai cui feciori sunt si ce s-a intamplat mosului lor. Ei s-au intovarasit cu ceilalti ciobani, au mers cu totii la rege, l-au dat jos din domnie si au pus in locul lui pe Numitor. Dupa aceea au eliberat si pe mama lor.

Mosul lor, Numitor, bucuros ca si-a capatat iarasi domnia le-a dat voie sa cladeasca o cetate, chiar pe locul unde ii crescuse lupoaica.

Cand cetatea a fost gata, s-au nascut neintelegeri intre Romulus si Remus, care din doi sa fie mai mare peste cetate si sa-i dea numele. Ei s-au inteles sa se urce pe cate un deal si s-au hotarat ca ramane stapan pe cetate cel care va vedea mai multi vulturi zburand. Remus a vazut sase vulturi, iar Romulus a zarit doisprezece vulturi. El a ramas deci stapan pe cetate si i-a dat numele sau, numind-o Roma.

Aceasta ar fi legenda despre intemeierea orasului Roma. Roma a crescut mereu si a ajuns sa fie stapana lumii intregi.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: