Interferente.ro Parinti si copii Educatie Legenda lacului Balea

Vineri, 18 Ianuarie 2013 04:00

Legenda lacului Balea

Se povesteste ca traia odata la poalele muntilor Fagaras un cioban pe nume Balea. Era cel mai mic dintre cei cinci copii ai unei femei sarace, ramasa vaduva. A fost singurul care nu isi facuse nici un rost si ramase langa maica-sa. Si nici nu se insurase. Degeaba il batea mama la cap sa se insoare si sa isi faca un rost, ca el o tinea pe a lui: cea sortita lui o sa-l astepte ...
Intr-o zi, pe cand era cu oile la pascut, numai ca se arata un urs. Voinic fiind si mai ales curajos, Balea se repede la el si il alunga.


Se raspandeste vestea de un asa flacau voinic si curajos pana la curtea imparatului care l-a chemat numaidecat la palat si i-a propus sa ramana in slujba lui si sa invete manuirea armelor. Zis si facut, Balea s-a dus la palat unde a si ramas. Aici, acesta deprinde asa de bine manuirea armelor, incat imparatul il pune capetenie peste ostirea lui.
Asa trece o vreme in care Balea il slujeste cu cinste pe imparat, dar, intr-o zi, i se face dor de casa si oile lui. Auzind asta, imparatul care nu voia in ruptul capului sa piarda un asa om, incerca sa-l convinga in fel si chip sa ramana langa el. Dar mai abitir decat imparatul se ruga de Balea al nostru fata imparatului care prinsese drag de el.
Primind promisiunea lui Balea ca se va intoarce in cel mai scurt timp, imparatul fu de acord si il lasa sa plece, induplecat si de fata sa care ii marturisire dragostea pentru Balea.
Ajuns acasa, feciorul nostru se bucura de intalnirea cu mama sa si cu plaiurile natale atat de iubite ... .
Nu trecu mult timp si Balea primeste intr-o seara vizita unei babe grozav de urate care cauta ierburi medicinale. Milos din fire, el o gazduieste peste noapte. Inainte de ivirea zorilor, baba isi lepada dintr-o data hainele cele urate si infatisarea si i se arata lui Balea cu hainele ei adevarate, cusute cu fir de aur si in toata frumusetea ei. Balea, surprins peste masura de frumoasa printesa,  este de acord sa se insoare cu ea si pornesc pregatirile de nunta.
Si multa bucurie a venit in zilele urmatoare. Mama lui Balea era nespus de fericita ca isi vede feciorul implinit cu asa o printesa frumoasa, au trimis oameni peste tot pentru a anunta nunta ce vine si solie catre imparat …
Dar vestea nuntii lui Balea ajunse si la o vrajitoare a locului care tinea de mult rau zilelor familiei lui Balea. Si, neputand sa indure o asa bucurie in familia lui Balea, ea se puse pe descantece si farmece pentru a opri totul. Si farmecele ei lovira chiar in dimineata nuntii, cand se adunasera oamenii pentru petrecere si cand tocmai sosise imparatul cu tot alaiul lui.
Printesa era cu fetele prin poiene pentru a impleti cununi din florile primaverii si, din senin, numai iata ca se porneste o furtuna nemiintalnita, un viscol nemaivazut care parea ca a intors iarna din drum. Stiind cum sunt vijeliile locului, Balea porneste repede in cautarea soatei lui. Si, nimeni nu stie cum, poate datorita farmecelor blestematei de vrajitoare, printesa se rataceste de fet,e dar este gasita de Balea care porneste inapoi spre casa cu ea.
De aici nu se mai stie nimic de cei doi, nu au mai fost gasiti niciodata. Dar se spune ca mama lui Balea a simtit ca el a plecat de pe taramurile acestea impreuna cu mireasa lui si ca si-au gasit sfarsitul in apele lacului din apropiere.
Toti cei prezenti au fost atat de miscati de soarta lor tragica incat au pus numele acelui lac Balea, si asa a ramas pana in zilele noastre …

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: