Interferente.ro Descopera Diverse Legende ale cetatii Branului

Luni, 27 Aprilie 2015 23:57

Legende ale cetatii Branului

Legende ale cetatii BranuluiIn jurul cetatii Branului s-au tesut de-a lungul timpului o serie intreaga de legende si povestiri pe care le puteti citi accesand articolul Povestiri apocrife despre cetatea Bran.

Aici la Bran, a ramas legendara si masa pe care parcalabul Hannes a oferit-o doamnei Stanca in 9 iulie 1600, cu prilejul trecerii acesteia prin Bran. Cu acest prilej au fost pusi mai multi pescari (in realitate doar doi) sa prinda toti pestii din apele inconjuratoare. S-au prins, se zice, 1.000 de pesti (in fapt, 207, dupa insemnarile cronicarului) care au fost prezentati mai intai vii si oferiti apoi inaltului oaspete. Deoarece una din apele care imprejmuiau cetatea era de cativa ani secata (azi, paraul Turcu), doamna Stanca a gasit de cuviinta sa-si incerce puterea secreta, aruncand uul din pestii alesi de ea in albia prafuita care, pe data, zice legenda, s-a umplut de apa.

Din perioada in care raporturile dintre stapanire si taranii domeniului si ai satelor din jur au devenit incordate, a ramas povestea haiducului Bucur, despre care se spune ca ar fi furat-o pe fata castelanului Andrei neamtul, cu care a fugit pe Valea Zbarcioarei la o stanca. Cunoscut de toti taranii din jur, intrucat chemase la revolta pe oprimatii din Tara Barsei, Bucur fiind primit cu mare cinstire si ocrotit. La scurt timp, Andrei neamul a trimis jumatate din trabantii sai (mercenar care pazeau cetatea) pe urmele lui Bucur, al carui ascunzis a fost desconspirat de un negustor pe care tocmai il pradase. Se afla singur cu Marta, cand au navalit trabantii peste el. Obisnuit cu astfel de infruntari, Bucur le-a administrat o bataie zdravana, dupa care le-a dat drumul. Uimiti de barbatia haiducului, trei dintre trabanti au hotarat sa ramana cu el pentru a-l sluji. Cu sprijnul acestora, Bucur a patruns in cetate, a inlaturat stapanirea neamtului, care s-a refugiat la Brasov si a luat in stapanire domeniul. Exasperat de viata intre ziduri, care-i dadea senzatia de prizonierat, Bucur a hotarat, dupa trei zile, sa ia din nou calea codrului, lasand-o pe Marta in castel, deprimata. La reintoarcerea tatalui ei, Marta a dat semne de sminteala. Ce poate fi adevarat in toata aceasta nascocire e faptul ca in timpul rascoalei curutilor, condusa de Francisc Racoczi al II-lea, cetatea Bran a fost asaltata de rasculati (tarani ai domeniului si ai satelor din jur), chemati la lupta de haiducul Bucur Cimpeanu care actiona in intreaga Tara a Barsei. Infruntarea propriu-zisa cu soldatii cetatii, ajutati si de trupe trimise de brasoveni, au avut loc istoriceste in 29 mai 1704. Trabantii de care se pomeneste erau soldati cu retributie fixa (famuli portares), insa existenta acestora e atestata mai inainte de stapanirea austriaca, sub care a avut loc razmerita. Andrei neamtul poate fi castelanul Andreas Bokross, care insa a administrat castelul mult mai tarziu fata de momentul rascoalei lui Bucura Cimpeanu. Imaginatia populara a combinat insa datele istorice, amestecandu-le dupa legi ale povestirii, care continua sa concureze in timp adevarul istoric.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: