Interferente.ro Lifestyle Casa ta Locuinta confortabila si cerintele unei locuinte igienice

Miercuri, 10 Octombrie 2012 04:00

Locuinta confortabila si cerintele unei locuinte igienice

 

Locuinta este factorul complex al mediului in care familie isi petrece viata. Locuinta (apartament, casa, garsoniera) are loc de adapost, loc de odihna si refacere a capacitatii de munca, de crestere si educare a copiilor, de completare a cunostintelor, de efectuare a unor activitati casnice, precum si de recuperare a sanatatii in caz de boala. Oamenii isi desfasoara cea mai mare parte a vietii in locuinta si, de aici, necesitatea respectarii regulilor de igiena, in caz contrar producandu-se diferite imbolnaviri.

Conditiile de igiena din locuinta sunt:

§         fizice,

§         chimice,

§         biologice,

§         psihosociale.

Conditiile fizice reprezinta ansamblul denumit microclimatul incaperii constituit de temperatura, umiditate si miscarea aerului, la care se adauga radiatiile solare si cele furnizate din surse artificiale de incalzit si iluminat.

Temperatura aerului trebuie sa fie in jur de 18-20˚C, relativ uniforma (diferentele sa fie mai mici de 2-3ºC in timpul zilei si in diferite puncte ale incaperii).

Umiditatea aerului, data de vaporii de apa si de aer, trebuie sa fie moderata (40-60% din umiditatea cea mai mare pe care o poate avea aerul). Cand este depasita aceasta umiditate, au loc actiuni nefavorabile asupra organismului, vaporii putand condensa pe pereti sub forma de picaturi, producand igrasie (infiltrarea apei in ziduri), cu urmari nocive asupra sanatatii (reumatism).

Miscarea aerului trebuie sa fie prezenta, dar redusa sub 0,5 m/s. Peste aceasta viteza, miscarea aerului este suparatoare, fiind simtita sub forma de curent.

Asigurand aceste conditii, in locuinta dumneavoastra, se creeaza un microclimat in care organismul se afla in stare de confort, putand sa-si pastreze temperatura constanta fara eforturi de termoreglare, cum se intampla in cazul unui microclimat prea cald (cu temperatura si umiditate mai ridicate si aer nemiscat) sau prea rece (cu conditii fizice inverse) si cand organismul face eforturi pentru a-si asigura temperatura constanta. In cazuri extreme, se produc diferite imbolnaviri, mai ales ale nasului si gatului, ale plamanilor, boli reumatice, renale, etc.

Lumina solara asigura functionarea normala a ochiului, iar prin radiatiile sale ultraviolete are rol in formarea vitaminei D, distrugerea microorganismelor si apararea de boli. De aceea, se recomanda o buna insorire a locuintei prin ferestre, iar acestea trebuie sa fie curate si neumbrite. Cand radiatiile solare sunt insuficiente, se pot produce tulburari de vedere care necesita ochelari, infectii prin favorizarea dezvoltarii microorganismelor, iar la copiii mici, rahitism, prin lipsa de radiatii ultraviolete.

Linistea relativa (lipsa zgomotului) este o alta conditie fizica. Zgomotul tulbura odihna, auzul si sanatatea omului. De asemenea, zgomotul poate proveni din afara, fiind provocat de autoturisme, etc. sau poate fi produs in locuinta, fiin provocat de radio, televizor, izbirea usilor, tipete, etc.

Conditiile chimice constau in pastrarea compozitiei aerului cat mai apropiata de cea naturala si prevenirea poluarii cu particule si gaze care pot proveni din afara sau pot fi produse in incaperi de catre sistemele de incalzit, fumat, alimentele alterate si gunoaie, precum si prin aglomeratie si lipsa de ventilatie. Poluarea chimica a aerului produce iritatii ale cailor respiratorii, intoxicatii acute si cronice, etc.

Conditiile biologice se refera la asigurarea lipsei agentilor patogeni vii (microorganisme, paraziti, insecte) si a unor animale capabile sa transmita boli infectionase si parazitare ale aparatului respirator, digestiv, al pielii, etc. o alta categori de imbolnaviri sunt alergiile provocate de parul animalelor in locuinta, precum si de microorganisme dezvoltate in casele cu igrasie.

Conditiile psihosociale sunt reprezentate de relatiile care se stabilesc intre diferiti locatari. In cazul neintelegerilor, ale certurilor si conflictelor se pot produce tulburari ale activitatii si odihnei si chiar unele boli psihice si psihosomatice.

In locuinte se mai pot produce diferite accidente (arsuri, caderi, electrocutari, intoxicatii) prin lipsa de atentie, ca si prin unele defectiuni de functionare a unor instalatii din locuinte.

Indeplinind conditiile necesare, locuinta (locuinta mea) contribuie in mare masura la cresterea nivelului de sanatate a familiei, a membrilor familiei, a populatiei umane, in general.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: