Interferente.ro Turism Strainatate Lumea Desertului Neger din Israel si rezervatii naturale

Miercuri, 09 Iulie 2014 01:41

Lumea Desertului Neger din Israel si rezervatii naturale

Lumea Desertului Neger din IsraelIn Israel, deserturile ocupa o suprafata apreciabila (jumatate din teritoriul statului Israel, aproximativ 10.000 km patrati, este formata din deserturile Neger, Arava si Iudeea), ceea ce a impus, inca de la formarea statului, un vast program de valorificare a acestor terenuri, mai ales pentru a asigura conditii de viata valurilor de imigranti ce s-au stabilit aici.

Negrevul este delimitat, catre Peninsula Sinai, prin frontiera cu Egiptul, ce ajunge la Eilat, pe tarmul Golfului Aqaba al Marii Rosii. Limita estica si sud-estica se inscrie pe grabenul ocupat de vaile Nahal Arava si Nahal Amazyuhu, spre Marea Moarta, din nord, si Nahal Shaab, spre Golful Aqaba, din sud.

Regimul de ocrotire a naturii in Desertul Neger din Israel are un caracter diferit de cel de la noi. De aceea, rezervatiile pot fi permanente si sezoniere (pentru un anotimp sau pentru doua anotimpuri).

Va prezentam cateva dintre rezervatiile naturale permanente:

· Rezervatia de corali Eilat

Se afla la sud de orasul Eilat (in traducere, Eilat inseamna “malul rosu”), in apele Golfului Eilat, pe o fasie lata de 3 km de la mal. In urma mentinerii timp indelungat a conditiilor biotic favorabile, aici s-au format, din scheletele coralilor, coloniile mari de corali Anthozoa, cunoscute ca avand cea mai mare diversitate de specii si genuri din intreaga lume, roci biogene carbonatata. Peste acestea s-au dezvoltat alte colonii de corali, in asociere cu alge de tipul Lithotamium sau Porolithon, care se dezvolta pana la profunzimi de 40-45 m. in acest biotip traiesc si o mare varietate de pesti, de lamelibranchiate, melci otravitori, crustacee, bureti, etc. Printre acestea s-au amenajat un observator submarin si un muzeu.

· Rezervatia raurilor mari (Nahalim Haiun)

Este situata la 10 km vest de kibutul Sezfan, in muntii Negevului, districtul Beer Sheva si a fost creata pentru ocrotirea unor elemente floristice, precum arborii Rosa ierichona, si a unor animale rare – caprioarele de Neger si numeroase specii de broaste testoase.

· Parcul National Ben Gurion’s Burial Place

Pentru omagierea intaiului prim-ministru din istoria moderna a Israelului, langa kibutul Sade Boqer, pe versantul stang al vaii Nahal Zin, unde David Ben Gurion a fondat modernul Institut pentru Cercetarea Desertului (care ii poarta numele), s-au amenajat doua rezervatii pentru ocrotirea bunurilor ce apartin patrimoniului mondial, respectiv Midreshet Ben Gurion (o scoala regionala de inalte studii, o vasta biblioteca si o colectie de obiecte ce au apartinut fondatorului) si Mausoleul Ben Gurion (unde au fost iihumati atat fostul primar, cat si sotia acestuia, Paula).

· Parcul National Ein Avdat

Este situat intre 400 si 600 m altitudine, in aria de obarsie a vaii Zin, la marginea nordica a depresiunii Ramat Avdat, Cheile, sculptate in calcare albe, in alternanta cu pietrisuri negre-maronii, apoi in marne verzi si rosii (continand argile, gips si calcare) atrag multi vizitatori.

· Parcul National Avdat

Situat in apropiere de Ein Avdat, pe culmile si versantii din Ramat Avdat, la peste 600 m altitudine fata de nivelul marii, parcul are o importanta mai mult arheologica.

Intemeiata de catre Nabateeni, cu circa patru secole inainte de Hristos, asezarea Avdat a ocupat o pozitie importanta pe “drumul mirodeniilor”. Printre vestigiile ce fac obiectul ocrotirii se numara castrul, cartierul si turnul – toate romane, atelierul de ceramica nabateeana, fortareata si biserica – bizantine, presa de vinificatie, “orasul” grotelor si cisternelor de apa.

· Parcul National Muntii Negevului (Har Haneger)

In cadrul acestui parc, care se intinde pana la Makhtesh Ramon, spre nord-est, si Ramat Barnea, in nord-vest, sunt ocrotite culmi montane cu alcatuiri geologice deosebite, vai in care panza freatica se afla aproape de suprafata (motiv pentru care s-au sapat numeroase fantani) si vegetatie xerofila aparte. Printre cele mai inalte culmi din Israel: Capul Harsha (1001 m), Culmea Halai, Muntele Ramas (1022 m), Muntele Arif (956 m), se strecoara vaile Cadis, Nahal Barnea si El Aris. Cele 13 fantani sapate din timpuri preistorice in regiunea Alut fac parte din rezervatie. Apele bazinelor Navia (trei bazine-rezervor), formate pe locul onor cariere in care s-au executat foraje la mare adancime, au fost populate cu pesti din raurile din apropiere. Grota cu doua incaperi este cea mai lunga din cele sapate in blocul de sare, numeroase valori arheologice caracteristice Negerului: biserici, statui (printre care, o statuie a lui Eros), urme de locuire, etc.

· Rezervatii sezoniere de doua anotimpuri …

Rezervatia Beer Asnat, Rezervatia Ber Tzeilim

· … de un singur anotimp

Rezervatia Iris Ieruham, Rezervatia Bitronat Beeri, rezervatia Colinele Ruhama

Adrian Cioaca