Interferente.ro Cultura Personalitati Mahatma Gandhi carti

Miercuri, 02 Noiembrie 2011 21:19

Mahatma Gandhi - carti

 

Gandhi a fost un scriitor prolific. Timp de decenii a editat diferite ziare incluzand „Harijan” in gujarati, hindusa si engleza; „Indian Opinion” in Africa de Sud; „Young India” in engleza si „Navajivan”, in gujarati, la intoarcerea sa in India. Mai tarziu „Navajivan” a fost de asemenea publicata in hindusa. In plus, scria aproape zilnic diferitelor persoane si publicatii.

Gandhi a scris cateva carti, incluzand autobiografia sa - „Povestea experimentelor mele cu adevarul”, „Satyagraha in Africa de Sud” despre zbuciumul sau de acolo, „Hind Swaraj”, un pamflet politic. De asemenea, a scris pe larg despre vegetarianism, dieta si sanatate, religie, reforme sociale, etc. Gandhi scria de obicei in gujarati, desi a revizuit si traducerile cartilor sale in hindusa si engleza.

Operele complete ale lui Gandhi au fost publicate de catre guvernul indian sub titlul „Operele complete ale lui Mahatma Gandhi” in 1960. Scrierile cuprind aproximativ 50.000 de pagini publicate in cam 100 de volume.

 

Principalele carti ale lui Mahatma Gandhi

 

Hind Swaraj

Hind Swaraj, titlul final al primei carti a lui Mahatma Gandhi, ceea ce inseamna literal “sefl-rule in India”, suscita interesul criticilor chiar si in ziua de azi dupa mai bine de 100 de ani de la aparitia ei. Acesta carte mica de circa 30.000 de cuvinte a fost scrisa in limba gujarat, in noiembrie 1909, in timpul calatoriei de intoarcere a lui Ganghi in Anglia din Africa de sud, dupa o misiune esuata. Cartea a fost scrisa in 10 zile, 40 dintre cele 275 ale cartii fiind scrise cu mana stanga. Ea a fost publicata in Indian Opinion in Natal si a fost curand interzisa de guvernul din India deoarece continea “matter declared to be seditious” – “chestiuni inclinate spre razvratire”. Pentru a demonstra caracterul inofensiv al cartii, Gandhi a publicat traducerea in limba engleza a scrierii. In 1924, o editie americana, numita “Sermon on the Sea” a fost publicata de Chicago.

Interdictia a fost in cele din urma ridicata in 21 decembrie 1938 si lucrarea a fost publicata in presa din India, sub numele de “Hind Swaraj: the Indian Home Rule”.

Cartea are 20 de capitole si 2 anexe. Anexa 1 cuprinde douazeci de lucrari de referinta pentru lectura suplimentara, printre care sase de Tolstoi, doua de Thoreau, doua de Ruskin, si cate una de Platon, Mazzini, Dadabhai Navroji, Dutt si scrieri privind situatia economica a Indiei coloniale.

Citate din Hind Swaraj

In trecut oamenii au devenit sclavi sub constrangere fizica. Acum ei sunt inrobiti de ispita banilor si de luxul pe care banii il pot cumpara. In prezent, exista boli la care oamenii nici macar nu s-au gandit inainte, si o armata de medici sunt angajati in vindecarea lor, asa ca numarul spitalelor a crescut. Acesta este un test de civilizatie.

Aceasta civilizatie nu tine cont nici de moralitate, nici de religie.”

Cei care doresc sa faca bine nu sunt egoisti, nu se grabesc, ei stiu ca pentru a impregna oamenii cu aceasta atitudine e nevoie de un timp indelungat. Dar raul are aripi. Pentru a construi o casa e nevoie de timp. Pentru distrugerea ei nu. 

In opinia mea este o carte care trebuie pusa in mana fiecarui copil. Ea ne invata Evanghelia iubirii in locul celei a urii. Aceasta inlocuieste violenta cu sacrificiul de sine. Aceasta pune forta sufletului in locul fortei brute.”

 

Autobiografia „Povestea experimentelor mele cu adevarul” - Sathiya Sodhani

Autobiografia scrisa de Mahatma Gandhi, Sathiya Sodhani, este o carte care incearca sa fie un ghid in ceea ce priveste binele si raul. Cel mai important aspect de precizat este acela ca autorul a experimentat pe “propria piele” tot ceea ce a scris acolo. Gandhi a declarat ca cea mai importanta lupta de purtat este cu proprii demoni, temeri si nesigurante. Originalul cartii a fost scris in gujarati, si ulterior a fost tradusa in limba engleza si hindi. Cartea este structurata in 5 capitole, incepand cu anul nasterii sale si pana in anul 1921.

In introducere spune “What I want to achieve - what I have been striving and pining to achieve these thirty years- is self- realization, to see God face to face, to attain Moksha. I live and move and have my being in pursuit of this goal.” – “Ceea ce doresc sa realizez - ceea ce m-am straduit si incercat sa realizez in toti acesti 30 de ani de auto-realizare a fost pentru a-l vedea pe Dumnezeu fata in fata si de a atinge Moksha. Traiesc, ma misc si urmareasc cu intreaga mea fiinta acest obiectiv.” iar in ultimul capitol Mahatma scrie: “My life from this point onward has been so public that there is hardly anything about it that people do not know ...” – “Viata mea din acest moment este atat de publica incat nu mai exista nimic in ea despre care oamenii sa nu stie …”

 

Key to health - Cheia sanatatii

Unul dintre subiectele preferate ale lui Gandhi a fost alimentatia si nutritia. De-a lungul vietii sale, el a experimentat o mare varietate de diete. El a incercat consumul de carne, vegetarianism, postul, restrictionarea sarii si chiar o dieta bazata pe alimente crude.

In perioada celor 2 ani in care a fost incarcerat de catre britani, Ghandhi si-a stabilit foarte clar opiniile sale despre dieta si remedii traditionale. Ele au fost cuprinse intr-o carte numita scurt “Key to health”. Aceasta carte a devenit cartea cea mai populara si mai citita a lui Gandhi. Acesta a fost tradusa in limba engleza sub supravegherea atenta a lui Gandhi insusi.

Cartea a aparut in 1948 si cuprinde doua parti care fac referire la: corpul uman, apa, condimente, substante intoxicante, tutun, aer, mancare, ceai, cafea, cacao, opiu, brahmacharya, pamant si soare.

Gandhi spunea ca oricine respecta normele de sanatate mentionate in aceasta carte va gasi ca el are in el o adevarata cheie pentru a debloca portile conducandu-l la sanatate. El nu va trebui sa bata la usile medicilor si vracilor de la o zi la alta.

Principiile si lectiile pe care Gandhi le-a subliniat:

§         boala este o incercare prin care organismul incearca sa scape de toxine. Aceste toxine pot fi eliminate prin post, mancand si band alimente naturale, precum si prin curatarea intestinelor prin clisme;

§         legume proaspete cu frunze verzi ar trebui sa fie consumate zi de zi;

§         fructele si legumele proaspete ar trebui sa fie consumate atunci cand sunt in sezon si, de preferinta crude;

§         o anumita cantitate de grasime este necesara si hranitoare pentru organism. Uleiul nu este la fel de hranitoar ca untul;

§         alimentele bogate in amidon ar trebui sa fie consumate in stare uscata, astfel incat sa le mestecam mai bune si sa generam un flux de saliva.

Multe dintre principiile care stau la baza stilului vegan sau al consumului de legume si fructe crude au fost stabilite in aceasta carte de catre Gandhi. In a doua jumatate a cartii Gandhi include informatii despre o mare varietate de remedii pentru sanatate care utilizeaza pamantul, aerul, apa si soarele.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: