Interferente.ro Turism Obiective turistice Manastiri din moldova repere istorice si culturale

Luni, 29 Octombrie 2012 19:27

Manastiri din Moldova - repere istorice si culturale

 

Cea mai veche biserica din Moldova este Manastirea Neamt, zidita din piatra de catre un unchi al lui Alexandru cel Bun, Petru Musat. A fost una dintre cele mai bogate biserici, fiind inzestrata de multi alti domni cu mosii, vii si sate. Dintre zidurile ei s-au ridicat multi carturari, printre care si mitropolitul Veniamin Costachi.

Alexandru cel Bun a zidit manastirile Radauti si Bistrita, pe raul Bistrita, unde este si inmormantat.

Stefan cel Mare a zidit si reparat peste 40 de biserici si manastiri. Dintre cele mai frumoase sunt: Putna, unde este inmormantat, Humorul, Voronetul, Rausenii si alte biserici din Piatra, Bacau, Ramnicu Sarat etc.

Bisericile lui sunt zidite din piatra si caramida smaltuita, in forma de cruce, dupa modelul bisericilor bizantine.

Cel mai frumos lacas sfant moldovenesc este insa Manastirea Trei Ierarhi din Iasi, ctitoria lui Vasile Lupu. E lucrata din piatra, avand pe partea din afara a peretilor lespezi de marmura, in care sunt sapate minunate flori si arabescuri. Pictura dinauntru este dintre cele mai alese si bogata in aur, ceea ce arata cucernicia domnitorului.

Bisericile erau inzestrate cu darnicie de ctitorii lor cu sate, mosii, vii, mori si robi (cum era obiceiul de atunci), astfel incat sa aiba totul din belsug, iar calugarii sa se poate ingriji de invatatura de carte si de indrumarea sufleteasca a credinciosilor.

De aceea, manastirile noastre au ajuns, cu timpul adevarate “focare” de invatatura si lumina.

Aici se copiau si se scriau frumoase carti (slavone la inceput) si s-au compus chiar cantari si imnuri bisericesti. Aici erau scolile de slavona care pregateau pe preoti, episcopi si pe dregatorii tarii. Tot aici s-au scris si cele mai frumoase letopisete sau cronici, adica scrieri in care se insemnau faptele cele mai de seama ale timpului. Si tot calugarii au fost aceia care au inceput sa traduca primele carti sfinte in limba romana. Cele dintai tiparituri romanesti s-au facut pe langa manastiri si multa vreme numai manastirile au avut tipografii.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: