Interferente.ro Turism Obiective turistice Manastiri Moldova Manastirea Neamt

Duminică, 30 Ianuarie 2011 16:13

Manastiri Moldova - Manastirea Neamt

 

Asezare

Manastirea Neamt este situata in comuna Vanatori, judetul Neamt, pe valea raului Nemtisor la aproximativ 11 km nord-vest de Cetatea Neamtului. Manastirea Neamt numita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romanesti” este cel mai vechi si insemnat asezamant religios al Moldovei. Spre acest impunator monument al poporului nostru, calatorul merge pe soseaua Targu Neamt - Pipirig - Bistricioara, pana la locul numit "pripor", de unde se desprinde, la dreapta, un drum pe care poate ajunge la manastire. Inaintand, el zareste, la stanga, pe o culme, schitul alb Vovidenia, incoronat de cinci turle, iar la dreapta vede cladirile seminarului teologic. Trecand, in sfarsit, pe langa cateva case calugaresti si pe langa "aghiazmatarul cu enorma sa cupola", cladit in prima jumatate a veacului al XIX-lea, calatorul ajunge in fata unui impunator patrulater de cladiri denumit de catre calugari "cetate".

 

Istoric

Ctitorie a lui Petru I Musat (secolul al XIV-lea), manastirea Neamt participa la multe dintre evenimentele importante din istoria tarii noastre.Manastirea nu este atestata in scris cu precizie insa conform traditiilor din imprejurimi ea a existat inca de la sfarsitul secolului al XIV-lea, pe un clopot din secolul al XIX-lea fiind scris faptul ca a fost faurit din vechiul clopot din 1393 care s-a topit intr-un incendiu in 1862. Conform unor surse locale, calugarii dunareni, adepti ai lui Nicodim, au venit in aceste locuri cu un secol inainte, construind un schit de lemn numit Biserica Alba.

 

Prima atestare documentara a Manastirii Neamt este facuta pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun, in anul 1407, intr-un document al lui Vladica Iosif. In acest manuscris se atesta ca in 1407, Manastirea Neamt detinea doua sate donate de catre Petru Musat precum si mori, vii, carti si diverse ustensile cat si faptul ca manastirea era locuita de numerosi calugari. Pe langa biserica de piatra Sfantul Gheorghe, Petru Musat a cladit si Cetatea Neamt pentru apararea tarii. Tot el a fost primul care a donat pamanturi si sate Manastirii Neamt.

 

 

Nimic nu ramane din cladirile originale. Acolo unde se afla biserica Sfantul Gheorghe a fost inaltata o biserica de piatra de catre Petru Musat, insa biserica a fost darmata probabil de un cutremur in 1471. O noua biserica cu hramul “Inaltarea Domnului” este ridicata alaturi de ruinele acesteia, ctitorita de catre Stefan cel Mare si sfintita pe 14 noiembrie 1497 dupa luptele victorioase din Codrii Cosminului asupra craiului Albert. Stefan cel Mare a hotarat sa demoleze biserica avariata construita de Petru I si sa intemeieze una noua, in timpul ultimului deceniu al secolului al XV-lea. Inscriptia din piatra, scrisa in slavona, se afla pe fatada sudica, deasupra intrarii. Stefan cel Mare a inzestrat manastirea cu un clopot si un vas pentru panaghie, asigurandu-i in acelasi timp unele privilegii. In partea de vest se afla turnul ce poarta clopotnita, dedesubtul caruia se afla intrarea boltita a manastirii, avand partea din spate ridicata de pe vremea lui Alexandru cel Bun iar partile de deasupra mai tarziu. Picturi ce prezinta diferite ipostaze din romanul „Varlaam si Ioasaf” se gasesc pe bolta dinspre est.

 

Constructiile monahale au fost intemeiate si refacute de numeroase ori de-a lungul secolelor. Actualele edificii, care formeaza un zid de aparare in jurul bisericii, au fost construite in timpul secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea. Impozanta biserica a „Inaltarii Domnului” domina intreaga curte. Biserica Sfantul Gheorghe situata pe partea dinspre rasarit si ridicata la inceputul secolului al XIX-lea a fost reconditionata in 1958.

 

Arhitectura si patrimoniu

Somptuoasa, cu delicate efecte de culoare, strict arhitectonica, ramane o dovada de maturizare a stilului arhitectonic moldovenesc, inchegat in timpul lui Stefan cel Mare. Fatadele bisericii sunt acoperite cu decorul caracteristic ctitoriilor acestui voievod: ferestre gotice, frize de discuri smaltuite, colorate in verde, galben, brun. Arhitectura si bogata plastica decorativa exterioara adauga monumentului o maretie impunatoare.

 

Intrarea principala in asezamantul monahal se face printr-un pasaj arcuit de sub clopotnita. Partea inferioara a clopotnitei este probabil constructia originala, construita in timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432), iar partea superioara a fost adaugata ulterior. Pasajul arcuit este decorat cu fresce care par a fi inspirate din romanul religios Varlaam si Ioasaf. Frescele sunt din secolele XV-XVI.

 

Dintre obiectele de mare valoare artistica si istorica, dar mai ales religioasa in biserica “Inaltarea Domnului” se afla icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, datand din anul 665, pictata in Lida, patria Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, daruita de Imparatul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, in anul 1429. Icoana din naosul bisericii reprezinta pe Maica Domnului cu pruncul Iisus tinut pe bratul stang, iar pe verso este pictat Sfantul Gheorghe, fiind ostas cu capul descoperit, stand pe scaun cu balaurul sub picioare, in mana dreapta avand sulita, iar in cea stanga sabia. Aceasta icoana este cunoscuta cu numele de Lidianca pentru ca ar fi o copie dupa o icoana a Maicii Domnului din Lida si pentru ca are chipul Sfantului Gheorghe, originar din Lida.

 

 

 

Pictura este protejata cu o imbracaminte metalica, ornamentata cu pietre pretioase intre anii 1844-1845, in timpul staretului Neonil (+1853). Icoana Maicii Domnului de la Neamt „se bucura de o stima deosebita si este una din renumitele icoane facatoare de minuni care trezeste interesul si admiratia oricarui vizitator, prin valoarea sa artistica. Icoana Maicii Domnului este o icoana procesionala, dar si o icoana protectoare care a intretinut evlavia credinciosilor si a monahilor”. Minunile facute de Icoana Maicii Domunului AICI.

 

In biserica Sfantul Gheorghe se afla si o icoana, mai putin cunoscuta, numita „icoana cu trei maini” (Trihirusa), care este o icoana foarte veche in arabescuri, reparata in anul 1866, in timpul staretului Timotei, de monahul Agapie zugravul. Ea este o copie dupa icoana de la Manastirea Hilandarul, Muntele Athos. Aceasta icoana se foloseste in procesiuni, iar in timp de seceta este aducatore de ploaie si este facatoare de minuni.

 

La Manastirea Neamt se mai gaseste si cea mai veche biblioteca manastireasca cu 18.000 de volume si o impresionanta colectie muzeala. Cele mai vechi manuscrise, bogat impodobite, sunt din timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Cea mai veche legatura de carte pastrata in Moldova provine de la Neamt si este aceea a teravanghelului scris de monahul Gavriil Uric in anul 1429, care se pastreaza in biblioteca Bodleiana din Oxford. O alta opera pretioasa care a facut parte din tezaurul manastirii este epitaful denumit al lui Siluan, din anul 1437. Dintre darurile pe care Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant, le-a facut Manastirii Neamt mai exista doar un panaghiar din anul 1502.

 

Dintre obiectele religioase, care sunt in muzeul manastirii, se disting: panaghiar in filigran, din anul 1750; potir, din anul 1748, de la fiica Tarului Petru; Evanhelia slavona, 1759, care cantareste 35 kg; potir din anul 1767; litier mare din anul 1845; cristelnite, din anii 1775, 1781, 1799 si 1843; felon si epitrahil din catifea rosie din anul 1838; cruce de lemn „chiparos” ,1874; epitrahil, 1470; nebedernita, 1607; sfinte moaste: cutia in care se afla capul Sfantului Simeon de la „muntele minunat” ferecat in anul 1463, de Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

 

Schituri care apartin de Manastirea Neamt

Schitul Baiceni situat in satul Stroiesti, comuna Todiresti, judetul Iasi, unde Manastirea Neamt detine 11 hectare de teren arabil pe care a plantat vie pentru necesitatile manastirii. Terenul este in posesia Manastirii din 1930. Intrucat aici au fost randuiti cu ascultarea mai multi parinti si frati din obstea manastirii, ulterior a fost nevoie sa se construiasca o casa prevazuta cu un paraclis pentru rugaciune. In anul 1998 s-a construit un nou corp de chilii cu trapeza si un mic paraclis cu hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, iar biserica veche a ramas pentru credinciosii din satul Stroiesti.

 

Schitul Braniste este situat la circa 4 km de Manastirea Neamt, la confluenta dintre drumul care vine din Transilvania si drumul care vine de la Targu Neamt. In anul 1601, Ieremia Movila intareste o prisaca in „Braniste pe Bohotin”, iar la 6 noiembrie 1582, domnul „Petru Schiopul”, imputerniceste pe calugarii Manastirii Neamt „sa apere si sa tina o braniste dintr-un pisc, care se va alege in ocina manastirii”. Branistea este locul unde Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant a fagaduit, ca daca va birui pe „neprieteni” va ridica o biserica mareata - ceea ce a si facut - adica biserica „Inaltarea Domnului” (1485-1497) de la Manastirea Neamt. Avand in vedere ca la Braniste este o gospodarie anexa a manastirii din cele mai vechi timpuri, intre anii 1999-2003 s-a construit un nou corp de chilii cu un paraclis, avand hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.

 

Schitul Crabuna poate fi gasit dupa ce se trece prin pasul Braniste, vis-a-vis de Rezervatia de Zimbri - Dragos Voda si la 3 km de Manastirea Neamt, intr-o plantatie de stejari seculari. Inca de la intemeierea manastirii acest teren a fost proprietatea manastirii, facand obiectul de „necesitate” in trecutul indepartat, pentru apararea si buna functionare a Cetatii Neamt.

 

Schitul Icoana Noua se afla intre Manastirea Neamt si Schitul Icoana, pe o suprafata de teren numita „Valea Icoanei”. In anul 1946 s-a construit o noua cladire cu un paraclis, avand chilii si trapeza. Acest paraclis a primit hramul „Schimbarea la Fata si Nasterea Maicii Domnului” si a fost sfintit in 6 mai 1951. Catapeteasma paraclisului este din lemn. In anul 1991 s-a mai constuit in corp nou de chilii, iar intre 1994-2001 s-a constuit Biserica Mare a schitului. Biserica cu hramul „Schimbarea la Fata” a fost construita din caramida si placata cu piatra la exterior, iar intre 2000-2005 a fost impodobita cu pictura in fresca.

 

Schitul Icoana Veche este situat in comuna Vanatori, judetul Neamt, pe malul raului Neamtisor, la aproximativ 6 km de Manastirea Neamt. Hramul schitului este “Sfantul Antonie cel Mare”. Intre anii 1821-1822, din cauza Eteriei, pe acest loc a fost ascunsa icoana Maicii Domnului care a fost primita in dar de Alexandru cel Bun de la imparatii Paleologi, impreuna cu alte obiecte si documente. Dupa anul 1822, aceste obiecte impreuna cu icoana au fost aduse din nou la manastire, iar pe locul unde au fost ascunse s-a fixat o cruce de lemn. Crucea era pictata pe ambele parti de catre monahul Agapie si avea o insemnare cu privire la cele intamplate. In amintirea faptului ca aici a fost ascunsa icoana Maicii Domnului in 1823 s-a construit o biserica de lemn. Biserica a primit hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” si alaturi de ea s-au mai construit doua corpuri de case si o clopotnita. In anul 1853, pe acest loc s-a mai construit si un „Cerdac” (cupola) de lemn. Ulterior, s-a adaugat si o icoana a Maicii Domnului pictata de Agapie monahul care a pictat si crucea avand pe verso, icoana Sfantului Ierarh Nicolae. Dupa anul 1990, biserica de la Schitul Icoana Veche a fost refacuta si la data sfintirii a primit ca hram pe “Sfantul Antonie cel Mare”. In prezent, la Schitul Icoana Veche mai sunt doar doi vietuitori. Fiind un schit foarte izolat, acesta este printre putinele locuri de la noi din tara care au mai ramas cu o pustnicie autentica.

 

Schitul Pocrov este situat in comuna Vanatori, la 17 km vest de orasul Targu Neamt, la 62 km nord de municipiul Piatra Neamt si la aproximativ 4 km sud-vest de Manastirea Neamt. Drumul care duce de la Manastirea Neamt pana la Schitul Pocrov, amplasat la poalele muntelui “Chiriacu” trece prin locuri de liniste si de pitoresc fara egal si se opreste intr-o poiana de o rara frumusete, cu paduri seculare. Schitul poarta hramul “Acoperamantul Maicii Domnului” si  fost constuit in anul 1714 de Pahomie, episcop de Roman. Cu cat te apropii mai mult de schit se profileaza clopotnita si biserica cu trei turnuri. Intre obiectele de cult la Pocrov sunt icoane, cruci, chivote, potire, discuri si o icoana „Acoperamantul Maicii Domnului” care poarta semnatura lui C. Lifticar (1856). In anul 1993, s-a construit o noua casa cu mai multe chilii pentru parintii vietuitori din obstea schitului.

 

Schitul Vovidenia este situat in comuna Vanatori, la 15 km nord-vest de orasul Targu Neamt. Hramul schitului: “Sfantul Ierarh Spiridon” este sarbatorit la 12 decembrie si “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” este sarbatorit la 21 noiembrie. Istoricul Schitului Vovidenia in existenta sa ne duce pana in secolele XV-XVI, iar in secolul al XVII-lea sa fie cunoscut cu numele de „Slatioru”, dupa paraiasul care vine din padure. Schitul de la inceput a fost un loc al pustnicilor, a celor iubitori de liniste si care cu binecuvantare, se retrageau din Manastirea mare pentru mai multa interiorizare in rugaciunea inimii. Pe la sfarsitul secolului al XVII-lea, familia banului Gosan a ridicat aici o biserica de lemn cu hramul „Sfantul Spiridon”. In anul 1749 s-a construit o alta biserica de lemn cu hramul Vovidenia „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. Sfintita de catre ctitor la 21 noiembrie, biserica schitului Vovidenia a fost dotata cu carti, vesminte, obiecte de cult, terenuri si case. Intre anii 1849-1857, se ridica actuala biserica, cu zid de piatra, care pastreaza de la biserica din lemn a episcopului Ioanichie catapeteasma si amvonul. Din punct de vedere architectural, biserica este o constructie dupa un plan treflat, cu fatade neoclasice, cu cinci turle, dintre care patru pe parti si una centrala spatioasa si cu multa lumina.

 

Langa Schitul Vovidenia se afla si „Casa Memoriala Visarion Puiu si Muzeul Mihail Sadoveanu”. Cladirea dateaza din anul 1937, si a fost constuita de Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei, pe dealul Vovidenia, la 1 km de Manastirea Neamt. Folosita ca si casa de oasepti, in anul 1944, Mihail Sadoveanu a inceput sa locuiasca aici. In 1949, acesta casa ii este cedata scriitorului spre folosinta pe viata. Dupa moartea acestuia, cladirea a fost donata statului pe timp nelimitat pentru a fi folosita ca muzeu in memoria marelui scriitor. Infiintarea mezeului s-a facut cu sprijinul familiei Sadoveanu iar acesta pastreaza ambianta de epoca si cuprinde piese de mobilier, pianul, sabia de samurai, un sah de fildes, documente, obiecte personale, fotografii, portretele parintilor si a scriitorului, volume de documente istorice de la 1500, biblioteca cu opera completa (75 volume), mai multe editii princeps (61) si traduceri care au apartinut scriitorului Mihail Sadoveanu.

 

Contact:

Adresa: Comuna Vanatori, 617502, Judetul Neamt

Tel: +40 (233) 251580 si +40 (745) 823179; Fax: +40 (233) 251587

Web: http://neamt.mmb.ro

 

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: