Interferente.ro

Luni, 08 Iulie 2013 02:00

Marcel Proust citate

 

Marcel Proust (nume real: Marcel Valentin Louis Eugene Georges Proust, n. 10 iulie 1871 - m. 18 noiembrie 1922) a fost un renumit eseist, critic si romancier francez. Opera sa a fost unica. Iata cateva citate scrise de Marcel Proust.

 

Adevarata calatorie consta nu in a cauta noi peisaje, ci in a privi cu alti ochi.

 

Amintirea unei imagini nu reprezinta decat regretul unei clipe, iar casele, drumurile, strazile sunt, din pacate, fugitive precum anii.

 

Cauta sa ramai asa cum esti, reinsufletind mereu faptele si cuvintele tale cu o gandire creatoare, nelasand niciun loc conventiei, pentru ca ceea ce credem ca e un simplu fapt monden sau o simpla rautate, este de fapt moartea spiritului.

 

Cauta si pastreaza mereu o bucata de cer deasupra vietii tale.

 

In dragoste, este mai usor sa renunti la un sentiment decat sa pierzi o obisnuinta.

 

Intelepciunea nu o primim. Trebuie a o descoperi pentru noi insine, in urma unei calatorii pe care nimeni nu poate sa o faca pentru noi.

 

Ne indragostim in toate etapele vietii, dar iubim doar o data.

 

Omul este faptura ce nu poate iesi din sine, ce nu-i cunoaste pe ceilalti decat in sine; si, spunand contrariul, minte.

 

Oricine, cand citeste, se citeste pe sine insusi. Opera scriitorului nu este decat un fel de instrument optic propus cititorului pentru a-i permite de a distinge ceea ce, fara asta, nu ar fi vazut niciodata.

 

Realitatea nu se formeaza poate decat in memorie.

 

Singura carte adevarata, un scriitor nu trebuie sa o inventeze in mod obisnuit, pentru ca ea exista deja in fiecare din noi; el trebuie doar sa o traduca. Datoria si sarcina unui scriitor sunt cele ale unui traducator.

 

Timpul de care dispunem in fiecare zi este elastic; pasiunile pe care le incercam il dilata; acelea pe care le inspiram il ingusteaza si obisnuinta il umple.

 

Tremuram intotdeauna doar pentru noi insine, doar pentru cei pe care ii iubim. Cat suntem de siguri pe noi, cat suntem de linistiti si de indrazneti in preajma lor, cand fericirea noastra nu mai este in mainile lor!

 

Zilele sunt egale pentru un ceasornic, dar nu pentru un om.

 

Marcel Proust s-a distins prin intreaga sa opera, insa s-a remarcat prin romanul “In cautarea timpului pierdut”.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: