Interferente.ro Descopera Geografie Marele zid chinezesc The Great Wall

Luni, 21 Iunie 2010 17:44

Marele Zid Chinezesc – The Great Wall

 

Marele Zid Chinezesc face parte din Cele 7 Noi Minuni ale Lumii, potrivit topului anunţat în 2.007 de către New 7 Wonders. Marele Zid Chinezesceste o construcţie strategică de mii de kilometri lungime, construit în scopul apărării graniţei Imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Marele Zid Chinezesc este unul dintre obiectivele cele mai grandioase ale civilizaţiei umane. Asemenea unui dragon gigantic, Marele Zid stăpâneşte peste deşerturi, pajişti, munţi şi platouri, întinzându-se pe 8.851 de kilometri, de la estul la vestul Chinei. Impunătoarea construcţie este formată nu dintr-un singur zid, ci din cel puţin 20 de ziduri, ridicate în cele două milenii de ani de muncă asiduă.

 

Istoric. Prima porţiune a zidului a fost construită foarte probabil în a doua jumătate a secolului V î.Hr. în timpul dezbinării Imperiului chinez (475 - 221 î.Hr.) cu scop de apărare împotriva nomazilor din nord. În anul 214 î.Hr., împăratul Qin Shi Huangdi permite să se construiască prima parte a zidului, de la fluviul Galben, ca apărare faţă de poporul nomad Xiongnu (numiţi în Europa huni). Spre deosebire de zidul construit mai devreme care se întinde şi în văi, zidul acesta era construit numai pe crestele munţilor. Din lipsă de argilă s-a folosit la construcţia zidului numai piatră aşezată pe straturi. Din acele timpuri zidul a fost mereu reclădit, atingând în timpul dinastiei Ming lungimea maximă. În anul 1.493 împăratul Hongzhi a început construcţia zidului dinastiei Ming ce servea ca zid de apărare contra mongolilor şi pentru o supraveghere mai bună a drumurilor comerciale. Ca porţiunea centrală a Drumului mătăsii, construcţia realizată pe crestele munţilor a fost una deosebit de costisitoare. Mortarul folosit era produs din piatră de calcar arsă amestecată cu amidonul din orez. La construcţia interioară a zidului se folosea un amestec de argilă nisip şi piatră cioplită.

 

De-a lungul timpului, la ridicarea zidului au muncit milione de oameni, în special ţărani, soldaţi şi prizonieri. S-a estimat că 1 milion de chinezi au murit, de-a lungul secolelor, contribuind la construirea lui. Se spune că morţii au fost îngropaţi în zid şi că oasele lor erau atât de numeroase încât au făcut ca zidul să fie alb.

 
 

 

Grosimea ziduluieste foarte diferită, astfel de exemplu în regiunea Peking, zidul are o grosime între 4 şi 8 m, la coama zidului 8 m, iar la bază 10 m grosime. La intervale de câteva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m înălţime cu rolul de observare, transmitere de semnale şi depozit de arme. Se apreciază ca ar fi existat circa 25.000 de asemenea turnuri integrate în zid şi 15.000 de turnuri pentru semnalizare, care făceau legătura cu capitala situată lângă Kashgar. Şerpuind pe crestele munţilor şi ale dealurilor, dar şi prin văile adânci, zidul, prevăzut din loc în loc cu forturi cu aspect paralelipipedic şi turnuri înalte de apărare, are o înălţime de 8 metri şi o lăţime medie de 6,5 metri. Pavat cu piatră, era folosit ca şosea strategică dar şi ca drum comercial.

 

Lăsat în paragină începând cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecţie guvernamentală în 1.952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mică porţiune din zid a fost reabilitată şi accesibilă turiştilor.

Marele Zid Chinezesc a intrat şi în patrimoniul UNESCO în anul 1.987.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://video.google.com/videoplay?docid=4429301236705610570#

http://ro.wikipedia.org/wiki/Marele_Zid_Chinezesc

http://www.descopera.net/zidul_chinezesc.html

http://whc.unesco.org/en/list/438/gallery/

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: