Interferente.ro Descopera Civilizatii Marsyas legendarul cantaret grec

Vineri, 30 Mai 2014 12:50

Marsyas - legendarul cantaret grec

Legendele din Frigia vorbesc despre un legendar cantaret din fluier, Marsyas, pe vremea legendarului rege Midas. Marsyas avea talentul de a involbura apele prin cantecul sau din fluier, de a face sa iasa din  matca. Se spune ca o insotea intotdeauna pe zeita Gybella cu muzica sa. Pare sa fi fost un fel de preot al Gybelei.

Legenda greaca consemneaza o competitie muzicala intre Marsyas si Apollo, arbitrata intai de regele Midas, apoi de Muze. Mai intai a castigat Marsyas datorita arbitrajului lui Midas. Furios, zeul invins l-a daruit pe Midas cu celebrele sale urechi de magar pe care le ascundea sub “boneta frigiana”. Iata si explicatia particularei forme a bonetei frigiene, identica de altfel cu bonetele nobililor daci si cusmele turtite ale taranilor romani de mai tarziu. In a doua etapa a concursului muzical a castigat Apollo, decizia fiind obtinuta greu si doar cu concursul muzei Capiope, iubita lui Apollo. Alta furie a lui Apollo, castigator se pare nedrept al competitiei cu Marsyas, duce la jupuirea acestuia. Cadavrul i-a fost spanzurat de arbore, iar sangele scus s-a transformat in fluviu care, curgand catre mare, a trambitat gloria muzicala a lui Apollo. Marsyas era un silen, adica un muritor, Apollo un zeu. Competitia a opus fluierul lui Marsyas lirei lui Apollo, deci instrumentele de suflat celor de coarde. Dupa unele variante, Apollo regretand totul, ar fi rupt coardele lirei si ar fi depus propriul instrument alaturi de acela al lui Marsyas intr-o pestera.

A incerca identificari in spatele acestor intamplari mitici este hazardat, dar este vizibil ca variantele exprima straturi din diferite timpuri ale legendei. Infatisarea foarte helenica a legendei este cea care vorbeste de victoria lui Apollo. Stratul care vorbeste despre arbitrajul lui Midas si de urechile de magar ale acestuia trebuie sa fie mai vechi, probabil primul, cel original. Ultimul acorda victoria lirei, deci Greciei, si declara inferior instrumentul de suflat, rusticizat intr-adevar cu timpul. Este etapa in care Grecia pierduse constiinta originii poporului si zeilor sau. Apollo este un hiperborean, un nordic coborat in Grecia, cu lira sa cu tot. dupa cum tot dintr-acolo va cobori Orfeu. Nici insturmentele de suflat, fluier (flaut), nai nu sunt originar grecesti, ci aduse in peninsula. Frigia era tracica si urmasul lui Marsyas va fi tot un muritor, tracul Orfeu.

Sugestive sunt reprezentarile din pictura ale unor mari artisti. Amintim aici picturile: “Musical Duel between Apollo and Marsyas” a lui Pietro Antonio Novelli, “Apollo and Marsyas” a lui Palma Givane, “Apollo and Marsyas” a lui Titiane Tintoretto, “Apollo and Marsyas” a lui Hans Thoma, etc.

 


Newer news items:
Older news items: