Luni, 08 Decembrie 2014 01:32

Marul - elixirul tineretii

Marul elixirul tineretiiMarul este unul din arborii fructiferi cei mai raspanditi pe Pamant. El numara 12.000 de varietati si se adapteaza perfect la clima din Australia, Noua Zeelanda, America Latina, Canada, Statele Unite, Europa, Asia centrala si chiar Siberia. Fructele sale delicioase si parfumate sunt apreciate inca din antichitate.

Medicina populara a subliniat intotdeauna ca “merele fac inima si stomacul robuste si ii intremeaza pe copiii debili”. Iar vechii greci nu exagerau deloc numid merele “elixirul tineretii”.

Pulpa si sucul de mar poseda remarcabile virtuti curative, dar, inainte de toate, ajuta la eliminarea substantelor care pot dauna organismului, precum colesterolul. Datorita pectinei pe care o contin, ele “perie” tubul digestiv de elementele nedigerate si daunatoare. Merele sunt, deci, indispensabile tuturor celor care lucreaza in mediul toxic, precum si fumatorilor.

Desi fructele cu sirop, dulceturile si geamurile de mere poseda, si ele, calitati “anticolesterol”, gerontologii recomanda cate doua mere proaspete pe zi, pentru evitarea ateroscelrozei. Merele sunt indicate si in caz de anemie si de boala cardiaca, deoarece ele intaresc muschiul inimii. Pentru aceasta, se fierb merele taiate bucati, intr-o infuzie de fructe de maces.

Merele proaspete sau coapte la cuptor, mancate pe stomacul gol, au un efect diuretic, ajutand la resorbtia edemelor. In plus, ele amelioreaza digestia, au o actiune antimicorbiana si franeaza dezvoltarea intfectiilor intestinale. Iata de ce li se recomanda celor care sufera de colite acute sau cronice si, indeosebi, copiilor.

Odinioara, infuziile de mere erau folosite la “spalarea” calculilor renali si urinari, ca si a depunerilor de urati. O asemenea infuzie se prepara astfel: se taie 3-4 mere in felii, se fierb intr-un litru de apa timp de 10 minute si se lasa 3-4 ore sa se infuzeze. Se bea calduta, in mai multe reprize.

Infuzia preparata din coji de mere calmeaza tusea si afectiunile respiratorii.

Valoarea calorica slaba a merelor le face bune pentru folosirea lor in regimuri alimentare. In caz de de obezitate, se recomanda ca, in unele zile, sa nu se mananca decat mere, intre 1.5-2 kg, fapt care duce si la scaderea tensiunii arteriale. Intelegem deci cauza pentru care medicii obisnuiesc sa spuna ca, daca nu ramane decat un mar in casa, acesta trebuie dar nu copilului, ci bunicii.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: