Interferente.ro Descopera Civilizatii Mercurius zeul comertului la romani

Marţi, 14 Aprilie 2015 01:39

Mercurius - zeul comertului la romani

http://www.interferente.ro/zeii-romani.htmlPoporul roman, nefiind de la inceput un popor comercial, nu avea printre vechii sai zei nationali pe zeul comertului. Comertul roman se dezvolta mai tarziu sub influenta comertului grec. Atunci au simtit romanii nevoia de un zeu al comertului, pe care l-au numit Mercurius, adica zeu al comertului, caci numai cu aceasta atributie a aparut mult timp romanilor Hermes al grecilor.

Pe masura ce comertul s-a dezvoltat mai mult, si zeul a avut o importanta mai mare. S-a organizat o corporatie speciala de negustori (collegium mercatorum) care ingrijea de cultul acestui zeu. Pe strazile unde erau multi comercianti, se afla si statuia zeului. Comerciantii, ca sa-si asigure favoarea acestui zeu, ii faceau sacrificii. El era socotit si patron al hotilor.

Identificandu-se complet cu Hermes, ia toate atributiilor acestuia. El e curierul lui Jupiter si al zeilor. E protector al poetilor si al oamenilor de geniu, pe care Horatius ii numeste mercuriales viri. El mai e si conducator in infern al sufletelor, care au parasit viata, desi atributia aceasta nu a fost asa raspandita in credintele romane.

Mercurius / Mercur e fiul lui Jupiter si al fiicei lui Atlas, Maia si a fost nascut intr-o pestera din muntele Cullene din Arcadia.

El a fost trimis de Jupiter la Pluton ca sa elibereze pe Proserpina, la nimfa Calypso ca sa elibereze pe Ulisse, la Enea sa porneasca indata din Carthagina, etc.

El a primit ordin de la Jupiter ca sa duca inaintea lui Paris pe cele trei zeite, sa ferece pe muntele Cucas pe Prometheus, care a urat focul sfant din cer, sa omoare pe monstrul Arhus, paznicul nimfei etc.

Ca zeu al comertului era reprezentat cu o punga in mana (marsuplum). Alte semne distinctive erau: o palarie (petasus), aripi la picioare (talaria) si un bat inconjurat de doi serpi (caduceus vel virga).