Interferente.ro Lifestyle Contraceptie Metode contraceptive

Marţi, 15 Iunie 2010 16:43

Metode contraceptive

 

Generalitati

Metodele contraceptive (contraceptia) sunt acele metode care previn o sarcina. Metodele contraceptive impiedica aparitia sau dezvoltarea unei sarcini. Alegerea unei metode trebuie sa se faca cu ajutorul informatiilor corecte si nu pe baza zvonurilor, in functie de varsta, indicatii, contraindicatii, avantaje, dezavantaje si anumite particularitati. Acestea ii permit unei femei sa aleaga momentul potrivit pentru a face un copil.

Majoritatea femeilor pot ramane insarcinate incepand cu varsta primei menstruatii si pana la sfarsitul decadei a patra si inceputul decadei a cincea a vietii. Pe parcursul anilor fertili de dinainte de menopauza, cheia pentru evitarea unei sarcini nedorite este contraceptia.

 

Metode contraceptive disponibile

 

A. Metode hormonale

Metodele hormonale cum ar fi pilula contraceptiva, injectii hormonale cu efect contraceptiv, patch-uri (plasturi) hormonale cu fixare pe piele si inele vaginale contraceptive. Dispozitivul intrauterin Mirena (DIU), contine de asemenea hormoni (in acest caz progesteron). Contraceptia prin folosirea metodelor hormonale are rezultate foarte bune, previne sarcina prin stoparea productiei lunare de ovule (celule sexuale feminine) si poate, de asemenea, sa atenueze manifestarile neplacute care apar in timpul menstruatiei (dureri abdominale, crampe, etc.).

1. Pilula contraceptiva

Tot mai multe femei recurg la aceasta metoda, care are o reusita de pana la 99%. Continutul in hormoni poate fi diferit de la un tip de pilula la alta, putandu-se adapta foarte bine necesitatilor femeii. In funcie de afectiunile de care sufera o femeie, i se poate prescrie un anumit tip de pilula contaceptiva. Daca pana acum 20, 30 de ani pilula avea numeroase efecte secundare acum datorita dozajului corespunzator in hormoni, nu mai prezinta niciun risc.

Atunci cand o pilula contine doua tipuri de hormoni (estrogeni si progestativi), actiunea acesteia se manifesta in felul urmator: pe toata perioada tratamentului, ovulatia este intrerupta, ea revenind la normal atunci cand renuntati la a mai lua pilule estro-progestative. Denumirea acestei pilule poarta numele de pilula combinata, deoarece combina efectele celor doi hormoni. Administrarea se face in felul urmator: timp de 21 de zile, cate o pilula in fiecare zi, dupa care se va face o pauza timp de 7 zile. Pe perioada celor 7 zile va aparea ciclul menstrual. Dupa aceasta pauza, se va relua administrarea pilulelor estro-progestative.

Un alt tip de pilule, sunt cele secventionale. Denumirea acestora vine practic din faptul ca pe perioada administrarii, pilulele au o compozitie diferita in hormoni. Astfel la inceput pilulele au un continut exclusiv in hormoni estrogeni, dupa care spre sfarsitul ciclului vor avea in compozitie atat estrogeni cat si progesteroni. Administrarea este la fel ca in cazul pilulelor combinate.

Micropilule sunt un alt tip de anticonceptionale. Acestea se iau fara intrerupere, timp de 28 de zile, cate o pastila pe zi. Aceasta pilula contine doar un singur tip de hormon si anume un hormon progestativ. Dezavantajul major al acestei pilule este acela ca trebuie luata la ora fixa.

a) Pilula combinata

Pilula combinata - cea mai des folosita in tara noastra - contine, in doze mici, doi hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in corpul femeii (hormonii estrogeni si progestageni). Pilula combinata impiedica ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare) si de asemenea ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, impiedicand astfel intrarea spermatozoizilor. Are o eficienta de 92 - 99,9%.

Avantaje:

§         este usor de administrat si poate fi folosita la orice varsta;

§         nu intervine in desfasurarea actului sexual;

§         reduce durerile dinainte si dupa menstruatie, reduce cantitatea menstruatiei si regleaza ciclul menstruatie.

Dezavantaje:

§         nu protejeaza impotriva transmiterii HIV si a altor ITS;

§         trebuie luata in fiecare zi;

§         nu este recomandata femeilor care alapteaza, celor care prezinta factori de risc cardiovascular si fumatoarelor trecute de varsta de 35 de ani;

§         la inceputul administrarii pot aparea dureri de cap, cresteri in greutate, mici sangerari vaginale;

§         necesita un consult ginecologic pentru a hotari tipul si marca de contraceptiv ce urmeaza a fi administrat.

b) Pilula monohormonala contine, in cantitati foarte mici, doar hormoni progestageni. Pilula monohormonala ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand trecerea spermatozoizilor. De asemenea poate impiedica si ovulatia. Are o eficienta de 90 - 99,5%.

Avantaje:

§         este usor de administrat si poate fi folosita la orice varsta;

§         nu intervine in desfasurarea actului sexual.

Dezavantaje:

§         nu protejeaza impotriva HIV si a altor ITS;

§         trebuie luata in fiecare zi la aceeasi ora;

§         poate induce modificari ale ciclului menstrual;

§         necesita un consult ginecologic pentru a hotari tipul si marca de contraceptiv ce urmeaza a fi administrat.

 

2. Contraceptive injectabile

Contraceptivele injectabile contin hormoni progestageni. In cazul utilizarii acestei metode contraceptive hormonii se elibereaza progresiv, impiedica ovulatia si ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand astfel trecerea spermatozoizilor. Efectul contraceptiv al unei astfel de injectii dureaza o perioada de 8-12 saptamani, in functie de tipul de produs folosit. Au o eficienta de 99 - 99,7%.

Avantaje:

§         nu trebuie facute in fiecare zi;

§         pot fi folosite si de femei care alapteaza sau care au factori de risc cardio-vascular;

§         nu intervin in desfasurarea actului sexual.

Dezavantaje:

§         nu protejeaza impotriva HIV si a altor ITS;

§         necesita cate o noua injectie la 8-12 saptamani;

§         pot induce dereglari ale ciclului menstrual;

§         cresc frecventa sangerarilor intre menstruatii si a amenoreei (lipsa menstruatiei).

 

3. Implanturile subdermale (plasturi-pach-uri hormonali)

Implanturile subdermale sunt produse contraceptive cu continut hormonal care au aspect de betisoare foarte subtiri si se introduc sub piele, pe fata dinspre interior a bratului. Implanturile subdermale opresc ovulatia, ingroasa mucusul cervical impiedicand astfel patrunderea spermatozoizilor. Au o eficienta de 99 - 99,8%.

Avantaje:

§         administrate o data, efectul contraceptiv dureaza cativa ani (in functie de produs, de la 3 la 5 ani);

§         implantul poate fi oricand inlaturat;

§         femeia devine din nou fertila imediat dupa extragerea implantului.

Dezavantaje:

§         nu protejeaza impotriva HIV si a altor ITS;

§         implantarea si extragerea se fac doar cu ajutorul unui cadru medical calificat;

§         pot induce modificari ale ciclului menstrual.

 

4. Inelele vaginale contraceptive

Inelul contraceptiv este un dispozitiv subtire, transparent, din plastic, care masoara 54 de mm in diametru si care este introdus in profunzimea vaginului, in jurul colului uterin. Are o eficacitate asemanatoare cu cea a pilulei.

O data pus, dispozitivul incepe sa elibereze cantitati mici de estrogen si de progestativ, hormoni care sunt absorbiti de mucoasa vaginala, ajung in circulatia sangvina si, asemenea pilulelor contraceptive, inhiba ovulatia. Sub efectul umiditatii si al caldurii din interiorul vaginului, materialul inelului devine poros pentru a lasa sa treaca substantele. 

Inelele vaginale se introduc in vagin de catre utilizatoare si raman permanent, daca contin numai progestative sau se pastreaza 3 saptamani si se scot pentru o saptamana, pentru a permite o menstruatie, la cele cu estro-progestative. 

Inelul va fi pus in primele 5 zile ale ciclului menstrual, iar dupa exact 3 saptamani va fi scos in aceeasi zi a saptamanii in care a fost si introdus, pentru a permite declansarea menstruatiei. Dupa alte 7 zile, va fi inlocuit cu un nou inel, pe care medicii ne sfatuiesc sa il punem in aceeasi zi a saptamanii si aproximativ la aceeasi ora ca si pe cel dinainte.

Inele vaginale cu estro – progestative:  

Inelul NuvaRing elibereaza combinatia Etonogestrel 120 micrograme si 15 micrograme etinil-estradiol pe zi; este prezent pe piata din 1990 si este utilizat in 9 tari europene, Brazilia si Chile cu perspective de a fi aprobat pentru utilizare in Australia si Canada in 2005 si Anglia in 2006. Un obstacol important pentru extinderea utilizarii este costul, deoarece inelul se extrage la 3 saptamani, pentru a permite menstruatia, dupa care se utilizeaza un inel nou, fiind necesare 13 inele anual.  

Inelul cu Nestorone: Acest tip de inel vaginal este in stadiul de testare clinica contine un progestativ sintetic, Nestorone, din care se elibereaza zilnic 150 micrograme si etinil-estradiol, din care se elibereaza zilnic 15 micrograme. Acest inel vaginal este conceput pentru a fi utilizat 1 an, fiind repus lunar dupa menstruatie, ceea ce scade pretul dispozitivului.

Eficienta: Inelele vaginale cu estro-progestative asigura supresia ovulatiei, produc o glera cervicala densa si o reducere a dezvoltarii endometrului; un studiu amplu, efectuat pe 2.322 de utilizatoare de NuvaRing in SUA, Canada si Europa raporteaza 1,2 - 1,5 sarcini nedorite la 100 de utilizatoare. Efectele secundare sunt reduse – rar sangerari intermenstruale, vaginite si cefalee (6%), leucoree, castig ponderal, greturi, modificari afective, mastodinie, acnee (5%). 

Inelele vaginale cu progestative:

Inelele vaginale cu progestative sunt de regula folosite de catre femeile care alapteaza pentru faptul ca nu afecteaza lactatia; folosirea lor in afara alaptarii este limitata de tulburarile de menstruatie, de regula amenoreea. Mecanismul de actiune este predominent prin cresterea vascozitatii glerei cervicale, supresia dezvoltarii endometriale si in mai mica masura blocarea ovulatiei prin inhibitie centrala.

Inelele vaginale cu Progesteron – Progering. Acest tip de inel vaginal contine progesteron, eliberat zilnic in doza de 10 mg si are eficienta 3 luni; eficienta sa contraceptiva scade daca este utilizat peste 1 an. A fost aprobat pentru utilizare in 1998 in Chile si Peru, pentru femeile care alapteaza. Efecte secundare observate – leucoree, tulburari de urinare, infectii vaginale si tulbursri menstruale – pana in 5% dintre utilizatoare.
Inelele vaginale cu Nestorone: Aceste inele vaginale contin Nestorone (ST-1435), un progestativ sintetic puternic iar dupa concentratia lui, emite zilnic 50, 75 sau 100 micrograme pe zi. Administrat pe cale orala, Nesterone este metabolizat si neutralizat rapid, ceea ce il recomanda sub forma de inele vaginale femeilor care alapteaza, pentru efectul redus asupra nou nascutului.

Avantaje:

§         trecerea hormonilor in sange se face foarte usurinta prin peretele vaginului, astfel cantitatea acestora este mult mai mica fata de un comprimat, care trece mai intai prin tubul digestiv;

§         inelul contine o doza de hormoni contraceptivi suficienta pentru a fi eficienta timp de 4 saptamani. Astfel, nu vei fi constransa de faptul ca trebuie sa iei zilnic pilula, la o ora bine stabilita;

§         poate fi utilizat in permanenta, doar schimbat dupa fiecare 4 saptamani (trei saptamani de utilizare si una in care survine menstruatia).

Dezavantaje:

§         din cauza estrogenului, pot aparea efecte secundare precum emboliile pulmonare (formarea unui cheag pe peretele unei vene) sau flebitele (inflamatia peretelui venos). Astfel, femeilor carora le este contraindicat tratamentul cu estrogen, nu le este indicat inelul vaginal;

§         pot aparea tulburari ale ciclului menstrual (sangerari neregulate) si tensiune la nivelul sanilor (umflare);

§         inelul vaginal poate jena in cazul intretinerii relatiilor sexuale (2 femei din 10 si 3 barbati din 10 il simt in timpul raporturilor sexuale, potrivit unui studiu efectuat in acest sens);

§         nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;

§         pretul este destul de mare.

Important!!! Pentru ca fiecare femeie este diferita, iar sensibilitatea la hormoni variaza in functie de organismul acesteia, este recomandat sa apelezi la aceasta metoda de contraceptie, dupa ce ai primit acordul medicului.

 

5. Dispozitivul intrauterin Mirena

Dispozitivul intrauterin, este un dispozitiv de dimensiuni mici, in forma de T, care este plasat in interiorul uterului, in scop contraceptiv. DIM contine hormoni (in acest caz progesteron) si elimina diferite doze de hormoni la nivelul uterului. Aceasta metoda nu numai ca protejeaza impotriva unei sarcini nedorite, ci atenueaza, de asemenea, simptomele neplacute din timpul menstruatiei la cateva luni dupa inceperea utilizarii.

Avantaje:

§         are un termen de valabilitate de pana la cinci ani;

§         eficienta foarte ridicata;

§         intrucat elibereaza hormoni cu o concentratie scazuta, ciclurile menstruale vor fi mai scurte si mai putin dureroase;

§         reversibilitate imediata dupa extragerea DIM din cavitatea uterina;

§         efectul contraceptiv incepe imediat dupa insertie.

Dezavanteje:

§         insertia intrauterina trebuie facuta de medic, in cazuri rare se inregistreaza perforatia uterului in timpul plasarii aparatului;

§         trebuie extras din uter;

§         un mic numar de femei fac chisturi de ovar;

§         poate stopa ciclul.

 


B. Dispozitive contraceptive intrauterine (sterilet)

Un astfel de dispozitiv se introduce prin vagin si cervix (colul uterin) pana in uter. Poate opri sperma in drumul acesteia catre ovul si poate stopa, de asemenea, implantarea ovulului deja fertilizat. Dispozitivele intrauterine au o eficacitate foarte buna pentru 5 pana la 10 ani de la implantare si prezinta o eficacitate si siguranta mult mai mare decat prezentau acum cateva decenii. Dispozitivul intrauterin Mirena poate ajuta si in cazul disconfortului din timpul menstruatiilor.

 

1. Dispozitivul intrauterin (steriletul)

Dispozitivul intrauterin sau steriletul este un obiect din plastic care se introduce in uter printr-o manevra speciala executata de catre ginecolog. Noile tipuri de sterilet au fire sau inele din metal (mai ales din cupru). Exista si sterilete care contin hormoni. Steriletul previne sarcina, impiedicand nidatia - adica fixarea ovulului in uter. Steriletul poate fi folosit de cele mai multe femei sanatoase. Dar nu este recomandat ca metoda de contraceptie femeilor care nu au nascut niciodata, femeilor insarcinate, femeilor care au mai multi parteneri sexuali, femeilor care au sangerari genitale din alte cauze si femeilor care au avut o sarcina extrauterina. Are o eficienta de 99 - 99,5%, in functie de tipul de sterilet. In cazul unui contact sexual neprotejat, sarcina poate fi impiedicata sa se dezvolte daca se fixeaza un sterilet nu mai tarziu de 5 zile de la contact.

Avantaje:

§         nu intervine in desfasurarea actului sexual;

§         poate fi pastrat in uter un timp indelungat (pana la 10 ani, la steriletele cu inele sau fire de cupru).

Dezavantaje:

§         nu protejeaza impotriva HIV si a altor ITS;

§         poate provoca menstruatie mai indelungata, cu sangerare mai abundenta ; uneori pot aparea sangerari intre menstruatii si crampe usoare, mai ales la inceputul utilizarii lui;

§         creste riscul de BIP (boala inflamatorie pelviana) si implicit de sterilitate;

§         trebuie fixat si scos doar de personal medical calificat.

 

C. Metode de bariera

Metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele impiedica fizic intrarea in contact a spermatozoidului cu ovulul. In general, aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale. Pentru a creste eficienta unei metode de bariera, este indicata asocierea unui spermicid, care omoara spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix. Posibilitatea ca partenerul sexual sa fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuala (venerica), face necesara utilizarea prezervativului.

 

1. Prezervativul

Prezervativul este singura metoda care previne aparitia unei sarcini nedorite!!! si, in acelasi timp, te protejeaza impotriva HIV si a altor infectii cu transmitere sexuala (ITS). Pentru a fi eficient insa, prezervativul trebuie folosit corect.

De aceea:

Verifica termenul de garantie de pe ambalaj; prezervativul nu trebuie sa fie expirat.

Nu desface ambalajul cu dintii sau folosind obiecte ascutite (ex.: cutit, foarfece etc.); prezervativul se poate deteriora si atunci nu-ti va mai asigura protectia maxima.

Inainte de a-l pune, este important sa golesti de aer rezervorul din capatul inchis al prezervativului. Tine intre doua degete acest capat si cu cealalta mana ruleaza prezervativul pana la baza penisului.

Pentru lubrifiere foloseste doar cremele special fabricate pentru a fi folosite impreuna cu prezervativul, alte produse de lubrifiere pot deteriora prezervativul.

Dupa folosire, innoada prezervativul si arunca-l la gunoi, nu in WC.

Daca prezervativul se rupe sau se fisureaza, apare riscul unei sarcini nedorite sau al contractarii HIV si a altor infectii cu transmitere sexuala. In cazul unui astfel de incident, este bine sa te adresezi cat mai curand unui specialist de la cel mai apropiat Cabinet de Planificare Familiala.

Important!!! Daca prezervativul nu este "prietenul tau cel mai bun" atunci abstinenta ramane singura metoda prin care te poti proteja, in acelasi timp, de sarcini nedorite, de HIV si de alte infectii cu transmitere sexuala.

 

2. Diafragma

Diafragma este o membrana de cauciuc, care impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter, actionand ca o bariera. Se recomanda ca diafragma sa se foloseasca impreuna cu un spermicid, care imobilizeaza sau distruge spermatozoizii. Inainte de a fi introdusa in vagin, diafragma se acopera pe ambele fete cu spermicid. Daca actul sexual are loc la mai mult de trei ore dupa introducerea diafragmei, este nevoie de adaugarea unei noi cantitati de spermicid (acest lucru se poate face fara scoaterea diafragmei). Diafragma se lasa pe loc minimum 6 ore dupa ultimul contact sexual, pentru a permite spermicidului sa actioneze. Cele mai multe femei pot folosi diafragme fara nici o problema. Diafragma nu este insa recomandata femeilor alergice la cauciuc sau la spermicide, femeilor care nu se pot adapta diafragmei, femeilor cu infectii urinare repetate. Eficienta ei este de 82% - 94% daca este utilizata corect.

Avantaje:

§         nu are efecte secundare;

§         poate fi folosita de femeile care nu au nevoie de protectie contraceptiva permanenta;

§         poate fi folosita de femei care nu pot utiliza alte metode contraceptive;

§         nu intrerupe desfasurarea actului sexual.

Dezavantaje:

§         este nevoie de un consult medical pentru stabilirea dimensiunii potrivite a diafragmei;

§         trebuie folosita impreuna cu spermicidul;

§         trebuie pastrata in vagin timp de 6 ore dupa ultimul contact sexual;

§         nu protejeaza impotriva transmiterii HIV si a altor ITS.

 

3. Spermicidele

Spermicidele sunt substante chimice care distrug spermatozoizii. Spermicidele pot fi sub forma de creme, unguente, spume, geluri, ovule sau pelicule. Spermicidul se introduce in vagin, cat mai aproape de colul uterin (intrarea in uter), cu cel putin 15 minute inaintea actului sexual, in functie de tipul spemicidului (urmeaza instructiunile de pe prospect). Ovulele se introduc cu degetul, iar cremele, spumele, gelurile si unguentele se introduc in vagin cu un aplicator special. Acesta este ca o seringa din plastic si se cumpara in acelasi timp cu spermicidul. Este foarte important sa stii ca dupa utilizarea spermicidului nu sunt recomandate spalaturile vaginale timp de 1-2 ore. Spermicidele au o eficienta de 79-97%. Spermicidele pot fi folosite si impreuna cu prezervativul sau cu diafragma, iar atunci eficienta lor creste.

Avantaje:

§         actioneaza imediat dupa aplicare, nu influenteaza lactatia;

§         sunt usor de folosit si reprezinta o metoda ieftina, eficienta pe termen scurt;

§         cresc lubrifierea vaginala, nu afecteaza starea generala a sanatatii.

Dezavantaje:

§         au eficienta redusa in comparatie cu alte metode, eficienta lor depinde in primul rand de cat de corect au fost introduse in vagin;

§         trebuie aplicate cu 10-15 minute inainte de fiecare contact sexual daca pauza intre actele sexuale este mai mare de o ora;

§         pot provoca alergii, iritatii vaginale, iritatii ale penisului;

§         nu protejeaza impotriva transmiterii HIV si a altor ITS.

 

 

D. Contraceptia permanenta

Contraceptia permanenta, precum vasectomia sau legarea chirurgicala a trompelor uterine, confera o protectie permanenta impotriva unei sarcini nedorite (totusi, foarte rar aceste metode pot fi ineficiente). Aceste metode contraceptive se realizeaza doar in cazul in care persoana in cauza este sigura ca nu mai vrea copii niciodata.

In cazul femeii are loc blocarea (legarea) trompelor uterine, impiedicand contactul ovulului cu spermatozoizii. Metoda are o eficienta de 99,6 - 99,8%.

In cazul barbatului, are loc blocarea canalelor prin care circula spermatozoizii impiedicand prezenta lor in sperma. Metoda este definitiva si necesita o decizie bine gandita. Sterilizarea chirurgicala la barbat este o interventie mai usoara si mai ieftina. Are o eficienta de 99,85 - 99,9%.

Avantaje:

§         este o metoda contraceptiva permanenta;

§         nu influenteaza desfasurarea actului sexual;

§         nu influenteaza activitatea sexuala ulterioara (capacitate de a avea erectie si/sau orgasm).

Dezavantaje:

§         necesita un examen medical si o interventie chirurgicala efectuata intr-un spital;

§         nu protejeaza impotriva HIV si a altor ITS;

§         are caracter ireversibil sau greu reversibil la barbati, iar in cazul femeilor, restabilirea fertilitatii este o operatie foarte dificila.

 

 

E. Metode naturale de contraceptie

Metodele naturale de contraceptie (sau planificarea naturala) se bazeaza pe recunoasterea zilelor fertile ale femeii, zile in care se poate produce o sarcina. Invatarea lor poate ajuta cuplul sa le foloseasca atat la contraceptie (prin evitarea contactelor sexuale in aceasta perioada sau recurgerea la celelalte mijloace anticonceptive) cat si la conceptie.

Modul in care aceste metode actioneaza se bazeaza pe evitarea intalnirii dintre spermatozoizi si ovul prin renuntarea la contacte sexuale in perioada in care ovulul ar putea fi fecundat.

Metode contraceptive naturale:

 

1. Metoda calendarului

Metoda calendarului (sau a ritmului) este metoda prin care se determina perioada fertila prin urmarirea ciclurilor menstruale anterioare. O sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele din jurul ovulatiei : 3-4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta. La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual. In cazul in care ciclul menstrual nu este constant calculul perioadei fertile difera: se identifica ciclul cel mai scurt si a cel mai lung din cel putin 8 - 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 20, pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11 iar din rezultate se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna. De exemplu, perioada fertila a unei femei cu un ciclu ce variaza intre 27 si 33 de zile va fi cuprinsa intre ziua a 9 a (27 - 18 = 9) si ziua a 22 (33 - 11 = 22). Contraceptia se obtine prin evitarea contactelor sexuale in aceasta perioada fertila.

2. Metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii bazale reprezinta metoda care determina perioada fertila prin masurarea temperaturii corpului (in stare de repaos) cu un termometru special, cu scara extinsa intre temperaturile de 36 si 38 de grade, pentru a determina si cele mai mici cresteri ale temperaturii. Temperatura din perioada preovulatorie este egala sau mai mica de 36,6 grade si creste in jurul momentului ovulatiei (eliberarea ovulului), perioada in care femeia poate ramane insarcinata. In cazul metodei temperaturii bazale se masoara temperatura de dimineata, dupa trezire. Prin observarea atenta a curbei temperaturii pe parcursul a mai multe cicluri, poate fi stabilit relativ exact momentul ovulatiei.

 

3. Metoda mucusului cervical

Metoda mucusului cervical determina faza fertila prin controlul permanent a modificarilor caracteristicilor mucusului cervical din gatul uterin, ce poate fi pipait in vagin. Rolul mucusului este de a proteja spermatozoizii si a le usura parcurgerea drumului spre uter la intalnirea cu ovulul. Dupa menstruatie, sub actiunea hormonilor estrogeni, al caror nivel incepe sa creasca, mucusul cervical incepe sa-si schimbe atat consistenta cat si cantitatea. Pentru a folosi aceasta metoda, femeia trebuie sa poata face diferenta intre senzatia de "uscaciune" si "umezeala" la nivelul deschiderii vaginale din diferite faze ale ciclului menstrual. In timpul perioadelor "umede" trebuie sa poate face diferenta intre diferitele tipuri de mucus. In timpul perioadei fertile el are un aspect clar, este alunecos si elastic si abundent.

 

4. Metoda simptotermica

Metoda simptotermala reprezinta combinatia mai multor metode: metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical la cere se poate adauga metoda palparii colului si observarea durerii ovulatorii. Metoda palparii colului se bazeaza pe controlul tonusului colului uterin: cu 4 - 5 zile inainte de ovulatie colul se inmoaie iar dupa ovulatie redevine ferm. Durerile ovulatorii apar in momentul ovulatiei si sunt precum cele ale unei apendicite.

Principalele avatanje si dezavantaje ale metodelor de contraceptie naturala:

Avantaje:

§         nu au efecte secundare;

§         partenerii impart responsabilitatea deciziei de contraceptie;

§         sunt foarte ieftine;

§         pot fi folosite atat pentru prevenirea cat si pentru planificarea unei sarcini.

Dezavantaje:

§         este nevoie de atentie, intelegere si acord din partea ambilor parteneri;

§         necesita mare atentie la inregistrarea datelor (ex.: temperatura);

§         este dificil de aplicat atunci cand ciclul este neregulat;

§         nu protejeaza impotriva HIV si a ITS.

5. Metoda coitului intrerupt

Metoda coitului intrerupt este o metoda contraceptiva traditionala, in care barbatul extrage complet penisul din vagin inaintea ejacularii.

Avantaje:

§         nu are efecte secundare;

§         nu presupune nici un cost;

§         poate fi utilizata ca metoda suplimentara de contraceptie.

Dezavantaje:

§         trebuie folosita la fiecare contact sexual;

§         nu protejeaza impotriva transmiterii HIV si a ITS;

§         poate reduce placerea actului sexual.

Avantajele metodelor naturale de contraceptie nu sunt deloc de neglijat. Ele nu reprezinta nici o interventie pe corp, pretul lor este scazut, iar invatarea lor poate ajuta cuplul sa le foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie.

Dar, ca orice metode contraceptive, pe langa avantaje, exista si anumite dezavantaje. In cazul folosirii abstinentei periodice, intervalele de timp in care trebuie evitat contactul sexual sunt lungi (10 - 15 zile in fiecare ciclu menstrual) in plus nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, nici a infectiei cu virusul HIV. Ele necesita instruire considerabila pentru o utilizare corecta, iar eficienta lor poate scadea foarte mult in cazul in care nu exista cooperare si hotarare din partea ambilor parteneri.

Eficienta lor este relativa. Termometrele si foile de diagrama necesare se gasesc in farmacii sau cabinetele de planificare familiala.

Aceste metode pretind o disciplina si un stil de viata regulat. O faza intensa de invatare si de practicare atenta a acestei metode sunt conditiile unei preveniri sigure a conceptiei. Metoda poate fi recomandata numai femeilor care isi cunosc bine corpul si au un ciclu regulat. Din acest motiv metodele sunt foarte nesigure pentru fetele tinere, al caror ciclu nu s-a stabilizat inca. De exemplu, in cazul unei femei necasatorite care nu planuieste sa creasca un copil singura, este recomandabil ca aceasta sa foloseasca o metoda contraceptiva cat mai sigura.

Cu toate ca o femeie poate ramane insarcinata in momentul intreruperii oricarei metode contraceptive (uita sa-si administreze pastilele contraceptive cateva zile), unele femei raman insarcinate doar dupa cateva luni de la intreruperea contraceptiei cu doze mari injectabile hormonale sau folosirea anticonceptionalelor cu incarcatura hormonala mare.

In momentul alegerii unei metode contraceptive este foarte important sa se ia in considerare daca aceasta se potriveste persoanei in cauza si stilului de viata al acesteia.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.sfatulmedicului.ro

http://www.5pm.ro/content.php?id=28