Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Metodologia cercetarii ritmurilor biopsihice

Luni, 18 Ianuarie 2016 00:31

Metodologia cercetarii ritmurilor biopsihice

Metodologia cercetarii ritmurilor biopsihiceUn prim pas in investigarea unui ritm biotic sau psihic uman il constituie evidentierea acesteia. Desi fapte de observatie curenta ne indica existenta unei oscilatii fiziologice sau psihice, reliefarea acestuia necesita o activitate laborioasa si complexa, satisfacerea anumitor conditii cum ar fi:

· utilizarea unor mijloace de investigatie cat mai exacte ale catot rezultate sa fie exprimate in unitati cantitative iar sub raport statistico-matematic, datele sa aiba un grad suficient de semnificatie;

· elaborarea unor scheme experimentale care sa fie riguros respectata;

· data fiind susceptibilitatea la desincronizare este necesar ca biopsihoritmurile sa fie deduse din inregistrari recoltate intr-o perioada mare de timp;

· omogenizarea conditiilor experimentale;

· selectionarea judicioasa a subiectilor pentru alcatuirea unui grup experimental cat mai omogen.

Nerespectarea acestor conditii ne va conduce la evidentierea ritmurilor biopsihice chiar daca exista indicii care pledeaza pentru existenta lor.

Utilizarea unor metode statistice corespunzatoare in tratarea datelor recoltate are o impotanta in descifrarea ritmurilor. Se va porni de la considerarea ca ritmul ce urmeaza a fi studiat este expresia unei serii dinamice. Orice serie dinamica poate fi definita prin momente t1, t2, t3, etc. si valori U1, U2, U3, etc., valoarea seriei in momentul t este Ut. Rezulta ca, in cadrul unei serii dinamice o valoare U este o functie a variabilei t (timpul).

In unele cercetari desfasurate de noi, in oranizarea si desfasurarea investigatiilor am cautat sa mentinem conditiile experimentale cat mai constant posibil pentru a preven aparitia oricarei interventii intamplatoare. Prin eliminarea influentelor intamplatoare si investigarea subiectilor la aceleasi ore am considerat posibila evidentierea variatiilor cu caracter ritmic. Deoarece ritmurile biopsihice n-au o desfasurare sinusoidala, se obisnuieste sa fie utilizate doua criterii pentru aprecirea variatiilor biotice si psihice cu caracter ritmic si anume:

· prezenta “varfurilor” si “”depresiunilor”;

· corelatia dintre termenii invecinati ai seriei dinamice.

Un termen al seriei Ut reprezinta un “varf” in situatia Ut-1 < Ut > Ut+1 si o “depresiune” in cazul cand Ut-1 > Ut < Ut+1. deoarece am utilizat anterior termenii varf si depresiune, consideram necesara prezentarea pe scurt a semnificatiilor acestora. “Varfurile” reprezinta perioadele cand ritmurile, altfel spus, performantele biotice si psihice ating cele mai inalte valori, iar “depresiunile” denumesc perioadele cu performante scazute. Daca varfurile si depresiunile se produc la aceleasi ore, atunci intervalul dintre doua puncte de intoarcere constituie faza. Se poate afirma in masura in care varfurile si depresiunile se reproduc la intervae egale de timp. Pentru a calcula perioada unei oscilatii se stabileste distanta dintre doua puncte de intoarcere in care Ut+1 > Ut si Ut+1 > Ut+2. Stabilirea perioadei se realizeaza cu mai multa usurinta daca determinarile sunt efectuate la perioade egale de timp. Prin repetarea determinarilor (aplicarea probeor sau testelor) pe parcursul mai multor cicluri la aceleasi ore se obtin date despre tendintele centrale si rangurile de variatie zilnica. In orice serie dinamica insa, termenii prezinta variatii de la o perioada la alta, fie datorita efectului ritmicitatii, fie datorita altor cauze cu caracter aleator, care nu pot fi nici prevazute si in multe cazuri nici inlaturate. La ritmurile cu perioade mici – atat cele biotice cat si cele psihice – seriile dinamice prezinta fluctuatii mai mult sau mai putin regulate in jurul unei valori centrale. Rezulta ca, orice termen al seriei dinamice oscileaza in plus sau in minus de la un anumit nivel bazal. Deoarece organismul uman este influentat si de actiunea altori factori intamplatori aceasta problema poate fi rezolvata statistic prin operatii de ajustare, adica de inlocuire a termenilor reali cu termeni calculati, care estompeaza actiunea cauzelor neesentiale. Daca conditiile experimentale sunt omogenizate, actiunea factorilor suplimentari are un caracter intamplator, netulburand sistematic efectul timpului. Potrivit lui Yule si Kendall, Ivanescu si Biji ajustarea unei serii dinamice se bazeaza pe relatiile dintre termenii reali formati sub actiunea cauzei principale si marimile medii ce sintetizeaza numai nfluenta cauzelor neesentiale, eliminand prin compensare influenta acestor cauze. Instrumentul ce poate fi folosit in acest scop il constituie metoda celor mai mici patrate. Prin aceasta metoda se compenseaza rezultatele obtinute prin masuratori in scopul de a controla si analiza precizia rezultatelor obtinute.