Interferente.ro Descopera Misterele lumii Misterele lumii Ansamblul Stonehenge

Luni, 09 Ianuarie 2012 04:00

Misterele lumii - Ansamblul Stonehenge

 

Stonehenge este, probabil, cel mai important monument preistoric din Anglia. Ruinele megalitice se afla in Campia Salisbury, la 3 km vest de orasul Amesbury, Wiltshire, in sudul Angliei. Nu se cunoaste exact cand a fost construit sau de catre cine. Una dintre teorii a avansat ipoteza ca ar fi construit de druizi, o populatie existenta in Anglia inainte de cucerirea romana. Tehnicile arheologice moderne au demonstrat insa ca Stonehenge a fost construit cu cel putin 1.000 de ani inaintea druizilor, in anul 2.950 i.Hr, ajungand la forma pe care o cunoastem azi in anul 1.600 i.Hr. Cercetarile din 2008 indica perioada constructiei ca fiind 2400-2200 i.e.n.

Este alcatuit din pietre cu inaltime de 6 metri si greutate de pana la 50 tone, aduse aici probabil de la o distanta de 322 de km din Campia Salisbury din sudul Angliei. Desi nu se stie exact rolul ansamblului, se crede ca cei care au construit-o aveau cunostinte in astronomie, si ca ziua de 21 iunie (Solstitiul de vara) avea o semnificatie deosebita, probabil religioasa.

O alta teorie presupune ca Stonehenge era un monument dedicat zeilor. La o distanta mai mare de 5 km poate fi gasita un ansamblu similar, dar facut din lemn. Teoria oamenilor de atunci era ca zeul este nemuritor, la fel ca piatra si oamenii sunt muritori ca lemnul. Inainte de rasarit ei se duceau la monumentul de piatra si asteptau prima ivire a soarelui. Dintr-o anumita pozitie soarele lumina foarte luminos, oamenii crezand ca este fapta unui zeu. Calatoreau pe langa un rau aflat in apropierea Stonhenge-ului de lemn unde la asfintit se rugau din nou la zeul lor. Noaptea sarbatoreau.

 

Ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior (cercul Sarsen) cu un diamentru de 33 m, este construit din 30 de blocuri imense de gresie (megaliti - menhire), asezate vertical. Astazi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt in picioare. Deasupra acestor blocuri de piatra au fost asezate ca niste praguri (buiandrugi) alte blocuri curbate (in forma de arc de cerc). In interiorul acestui lant exterior se afla un alt cerc de blocuri mai mic din piatra vanata. Acestea imprejmuiesc un aranjament in forma de potcoava, construit tot din piatra vanata, in interiorul careia se afla o placa din gresie mecacee, denumita Piatra de Altar. Toata constructia este inconjurata de un lant circular care masoara 104 m in diametru. In interior, se ridica un banc de nisip care cuprinde 56 de morminte cunoscute sub numele de "gaurile lui Aubrey" (dupa numele celui care le-a descoperit John Aubrey). Terasamentul si lantul sunt intersectate de un Bulevard, o cale procesionala lata de 23 m si lunga de aproape 3 km. Aproape de intrare in Bulevard se afla Piatra Sacrificiului. Pe partea opusa se afla Piatra Calcai.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: