Interferente.ro Descopera Misterele lumii Misterele lumii Monstrul din Loch Ness

Joi, 22 Decembrie 2011 04:00

Misterele lumii - Monstrul din Loch Ness

 

Desi exista relatari cu privire la un monstru acvatic ce traieste in Loch Ness, Scotia, inca de acum 1.500 de ani, legenda moderna a monstrului din Loch Ness s-a nascut in momentul in care a fost publicata in ziarul local, la 2 mai 1.933, stirea potrivit careia cineva a vazut acest monstru. Ziarul Iverness Courier a relatat povestea unui cuplu din localitate, care a pretins ca a vazut un animal enorm ondulanu-se la suprafata apei.

Legendele despre un monstru sau un animal care traieste in lac sunt cunoscute de aproximativ 1.500 de ani. In 565, Sfantul Columban, un calugar irlandez, a plecat spre Muntii Scotiei pentru a raspandi cuvantul lui Dumnezeu printre paganii ce locuiau acolo. Cand a sosit pe malul lacului Loch Ness, a zarit un grup de localnici care tocmai asezau in mormant trupul unui barbat. Calugarul a intrebat in ce imprejurari a murit barbatul, iar oamenii au raspuns, indurerati, ca nefericitul fusese ucis de monstrul care locuia in lac. Asa stand lucrurile, lui Columban i-a venit ideea stralucita cum sa converteasca intregul sat fara predici. Le-a cerut oamenilor sa il conduca pana la lac. In scurt timp, din apele involburate si-a facut aparitia bestia infricosatoare. Columban si-a ridicat mainile, strigand: "Piei din ochii mei, creatura a iadului!". In aceeasi clipa, monstrul s-a scufundat din nou in adancuri. Din acea zi, in Scotia a inflorit credinta in Dumnezeu si, totodata, in monstru.

In urma articolului aparut in ziarul Iverness Courier in 1.933, ziarele din Londra au trimis corespondenti in Scotia, iar un circ a oferit o recompensa de 20.000 de lire sterline pentru capturarea animalului. Lacul Loch Ness, localizat in Highlands, Scotia, are cel mai mare volum de apa proaspata din Marea Britanie; apa atinge o adancime de 800 de picioare si o lungime de aproximativ 23 de mile.

Ziarul Daily Mail din Londra, care l-a angajat pe marele vanator Marmaduke Wetherell sa captureze bestia. Dupa ce a cautat cateva zile in jurul lacului, Wetherell a anuntat ca a gasit urmele unui imens animal patruped. In consecinta, Daily Mail a publicat un titlu spectaculos: „Monstrul din Loch Ness nu este o legenda, ci un fapt real”.

Sute de turisti au venit la Loch Ness si au stat in barci sau pe puntile vaselor asteptand aparitia monstrului, numit Nessie.

Mulajele din ghips ale urmelor animalului au fost trimise la Muzeul Britanic de Istorie a Naturii, care a anuntat ca urmele erau de fapt ale unui hipopotam, mai exact ale unui membru inferior de hipopotam, fiind vorba probabil de un animal impaiat. Aceasta incercare de a pacali publicul a aplanat temporar mania cu privire la monstrul din Loch Ness, insa povestile referitoare la aparitiile monstrului au continuat. In 1.934, o faimoasa fotografie prezenta o creatura asemnatoare cu un dinozaur, al carei gat lung iesea din apele involburate.

Aceasta fotografie i-a facut pe unii sa speculeze cum ca Nessie era singurul supravietuitor al unei specii disparute de mult, plesiozaurul. Plesiozaurul acvatic se presupune ca a pierit impreuna cu restul dinozaurilor, acum 65 de milioane de ani. Totusi, Loch Ness a fost inghetat in timpul erei glaciare, astfel ca aceasta creatura ar fi trebuit sa strabata calea dintre mare si raul Ness in ultimii 10.000 de ani. Iar plesiozaurul, despre care se crede ca a avut sangele rece, nu ar fi putut sa supravietuiasca multa vreme in apele inghetate din Loch Ness.

Altii au sugerat ca probabil monstrul este un arheocit, o balena primitiva cu un gat asemanator cu cel al sepilor, specie despre care se crede ca a disparut de 18 milioane de ani. Scepticii au afirmat ca ceea ce cautau oamenii la Loch Ness erau oscilatii ale suprafatei apei, cauzate de fluxul de apa rece din rau in apele usor mai calde ale lacului.

Investigatorii amatori au tinut lacul sub o supraveghere aproape constanta, iar in anii 60 mai multe universitati britanice au organizat expeditii la Loch Ness, utilizand un sonar pentru a cerceta adancurile. Nu a fost descoperit nimic concludent, insa in fiecare expeditie operatorii sonarului au detectat imense obiecte subacvatice care se miscau, fenomen pe care nu l-au putut explica.

In 1.975, intr-o expeditie la Loch Ness, Academia de Stiinte Aplicate din Boston a combinat sonarul si fotografia subacvatica. A fost facuta o fotografie care, dupa ce a fost marita, parea sa arate inotatoarea imensa a unei creaturi asemanatoare unui plesiozaur. Alte expeditii cu sonar in anii 1.980 si 1.990 au avut rezultate interesante, dar totusi neconcludente. Dezvaluirea, in 1.994, a faptului ca faimoasa fotografie din 1.934 era o farsa, nu a stavilit catusi de putin entuziasmul turistilor si al investigatorilor profesionisti sau amatori cu privire la legenda Monstrului din Loch Ness.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: